grafika-na-steroidech-pretaktovani-ve-3d
Hardware Článek Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D | Kapitola 7

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 1. 2009 08:00 55

Seznam kapitol

1. Úvod - výkonu není nikdy dost 2. Přetaktování 3. Vyberte si zbraň 4. GeForce vs. RivaTuner
5. Radeon HD 4870 X2 vs. ATT 6. Rivatuner: pokročilé nastavení větráků 7. Rivatuner: dynamická regulace 8. Vliv na výkon, chlazení a závěr:

Moderní grafické karty jsou levné a opravdu výkonné, ale každý FPS navíc přijde i tak vhod. Proč tedy nepoškádlit akcelerátor a trošku mu nepřitopit pod kotlem mírným, nebo třeba i brutálním přetaktováním? Protože se nás na fórech pořád ptáte jak na to, připravili jsme pro vás jednoduchý průvodce přetaktováním grafik poslední generace založených na čipech RV770 a G200. Dočtete se nejen o samotném přetaktování, ale naučíme vás i jak efektivně regulovat otáčky větráku.

Reklama

Nyní si ukážeme, jaké výhody přináší režim dynamické regulace otáček ventilátoru. Tento režim byl v předešlých případech vypnutý díky nastavením parametrů T_operating=110 a T_low_limit=0. Nyní změníme oba parametry pro lepší optimalizaci automatického módu regulace

Co je režim dynamické regulace:

Jeho cílem je regulovat otáčky ventilátoru tak, aby teplota GPU byla co nejblíže hodnotě uvedené v parametru T_operating když je GPU v zátěži, tak aby otáčky ventilátoru byly co možná nejnižší. Parametr T_operating by měl být nastavena na hodnotu požadované teploty GPU při zátěži. Samozřejmě se musíte držet rozumných mezích. Pokud nastavíte příliš nízkou hodnotu, může se stát, že regulátor ji nedosáhne ani při plných otáčkách ventilátoru a když nastavíte naopak hodnotu moc vysokou, může se GPU ve 3D prostředí začít přehřívat a dělat chyby v obraze (artefakty).

T_low_limit je důležitý parametr pro 2D režim, když teplota klesne pod hodnotu T_low_limit, regulátor bude snižovat otáčky, dokud neklesnou na minimální možnou hodnotu anebo dokud opět nestoupne teplota nad hodnotu T_low_limit. Jinými slovy se opět snaží udržet teplotu co nejblíže hodnotě T_low_limit při co nejmenších otáčkách ventilátoru.

Ve zkratce, T_operating by mělo být nastaveno na námi požadovanou hodnotu ve 3D a T_low_limit na trochu vyšší než teploty při nečinnosti při nejnižších otáčkách ventilátoru. Protože dynamická regulace mění stále teplotu T_min, je zbytečné tento parametr zadávat. Naopak hodnotu T_range můžeme oproti lineárnímu způsobu řízení otáček o něco zvýšit (vyšší hodnota T_range znamená, že se otáčky budou měnit pozvolněji v závislosti na teplotě), protože v tomto režimu je co nejrychlejší změna otáček, při přiblížení teplotě T_operating, úlohou regulátoru.

Příklad:

Ve 3D chceme teplotu okolo 85°C a minimální otáčky ventilátoru požadujeme na 34% (jako v předchozím případě). Navíc požadujeme otáčky snižovat co rychleji, pokud teplota klesne pod 60°C. Nakonec by měl být systém co nejtišší při nízkém nebo mírném vytížení, zdvojnásobme tedy hodnotu parametru T_range.

  • Duty_Cycle_Min=34
  • Duty_Cycle_Max=100
  • T_min=60
  • T_range=80
  • T_operating=85
  • T_low_limit=60
  • T_high_limit=110

Zadejme hodnoty do RivaTuneru:

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

Všimněte si, že po zadání hodnot se opět stalo aktivním tlačítko uložit. RivaTuner nám tím dává možnost uložit tato nová nastavení poté, co jsme změnili nastavení po spuštění pro režim automatické (lineární) regulace. Klikněme tedy na „Save

Navíc si teď můžeme uložit nastavení do nového profilu, nazvěme ho třeba „Dynamic“:

Nyní máme dva profily pro regulaci otáček ventilátoru: „PCTuning“ (lineární regulace) a „Dynamic“ (dynamická/adaptabilní lineární regulace) a můžeme je libovolně přepínat.

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak můžete vidět, nyní se otáčky ve 3D režimu mění pomaleji než v předešlém případě (docíleno vyšší hodnotou T_range). Pokud teplota přesáhne 80°C, zapne se dynamická regulace (zvolením parametru T_operating - 5 °C). V grafu jsou označeny 3 body v 80°C a 81°C kde se mírně zvýšily jak teploty, tak otáčky ventilátoru. To je právě činnost, kdy se regulátor snaží zastavit vzrůstající hodnotu. Když je 3D režim ukončen, začnou klesat otáčky, dokud teplota nedosáhne hodnoty T_low_limit (60 °C). Pak už je teplota takřka konstantní, ale otáčky se stále snižují, dokud nedosáhnou námi požadovaného minima 34%.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama