grand-theft-auto-iv-proveri-vas-hardware
Hry Článek Grand Theft Auto IV - prověří váš hardware

Grand Theft Auto IV - prověří váš hardware | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

8. 12. 2008 01:00 176

Seznam kapitol

1. Proklatě náročná konverze 2. Kauza Antialiasing a vlastní nastavení detailů 3. Nároky hry, testovací sestava 4. Výsledky grafických karet 5. Vliv nových ovladačů GeForce 180.84
6. Vliv procesoru na hru 7. Vliv rozlišení, texture a render quality 8. Vliv dalšího nastavení 9. Závěr

Na počítačovou verzi konzolové pecky Grand Theft Auto IV, která se s velkou pravděpodobností stane nejlepší hrou tohoto roku, se asi těšila většina z vás. Hra však kromě obsahu překvapila ještě něčím. Tím jsou neuvěřitelné hardwarové nároky, které posílají do kolen i ten nejlepší současný hardware. A právě o tom bude dnešní článek.

Reklama

Nemožnost vyhlazování hran

Grand Theft Auto IV - prověří váš hardware
i Zdroj: PCTuning.cz


výřez ze screenshotu — zubaté hrany jsou otřesné

Problém číslo jedna je ve hře vyhlazování hran. To totiž není žádné a ani se ve hře nedá nastavit. Nu což, nastavíte si jej v ovladačích, že? Jenže chyba lávky, výrobce hry totiž zablokoval i to. Nároky hry jsou sice obrovské, ale myslím, že nejsem sám, kdo by raději snížil detaily a zapnul AA. Nicméně výrobce hry to zatím nepovolil, hráči se na fórech bouří, nadávají a čekají na upravené drivery pro grafické karty, které budou moct vyhlazování hran nastavit. Prozatím však čekají marně.

Nastavení vlastních detailů

Grand Theft Auto IV - prověří váš hardware
i Zdroj: PCTuning.cz


1,5 GB paměti je šílené číslo, leč pravdivé (s GTX 280 hra často škaredě cukne, když hledá místo na textury)

Druhý častý problém je, že hra vás v základu nepustí do úplně libovolných nastavení, protože vaše grafická karta nemá dost paměti. Hra přitom většinou nelže. Jakmile mi hra na kartě s 512 MB paměti ukazovala více jak 600 MB, začne hra občas cukat, když nemá místo na textury, maže staré a nahrává nové. Díky tomu se hra téměř s železnou pravidelností zasekne ve chvíli, kdy se prudce otočíte zpět a podobně. Pokud však přesto chcete některé nastavení použít a hra vás do něj nechce pustit, dá se to naštěstí vyřešit.

Originální DVD verze

Pokud máte hru na DVD, běžte do adresáře, kam jste hru nainstalovali. V něm najdete soubor LaunchGTAIV.exe Z něj si zkopírujte na plochu odkaz, ke kterému přidejte parametr "-norestrictions". Hru poté spusťte tímto odkazem. Bude se chtít jako obvykle připojit ke Social Club klientovi, což musíte udělat (jinak hru pro vlastní nastavení nespustíte). Po připojení na vás jako obvykle vyskočí okno, kde můžete hru hrát. Toho si nevšímejte a naopak znovu spusťte LaunchGTAIV.exe zástupce, kterého máte na ploše. Hra se spustí a vy můžete nastavit libovolné detaily.

Steam verze hry

Po pár dnech se objevil i návod pro ty, kteří mají Steam verzi hry. Patřím mezi ně, takže mohu potvrdit jeho funkčnost. Jděte do složky, kde máte nainstalován Steam a pokračujte do \steamapps\common\grand theft auto iv\GTAIV. Zde najdete výše zmíněný LaunchGTAIV.exe. Z něj udělejte zástupce na plochu a pokračujte dle návodu výše. I pro vás platí, že aby návod fungoval, musíte být připojeni do Rockstar Game Social Clubu a navíc i na Steam platformu. Poté si už ve hře můžete nastavit libovolné detaily nezávisle na grafické kartě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama