HCPP23 – Hackeři o potřebě rezistence: 3D tisk zbraní, krach FTX, krypto a open source
i Zdroj: depositphotos.com
Internet Článek HCPP23 – Hackeři o potřebě rezistence: 3D tisk zbraní, krach FTX, krypto a open source

HCPP23 – Hackeři o potřebě rezistence: 3D tisk zbraní, krach FTX, krypto a open source | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 10. 2023 00:01 2

Seznam kapitol

1. Přes sto let za tunel 2. Copyright naruby 3. Solarpunk a lunarpunk 4. Konec monopolu státu na zbraně 5. Česká stopa

Minulý víkend probíhal v holešovické Paralelní Polis další ročník hackerského kongresu s podtitulem Rezistence. Tentokrát se ho účastnila celá řada hackerských celebrit – od vývojáře 3D tisknutelných zbraní Codyho Wilsona po zakladatele hnutí svobodného softwaru Richarda Stallmana.

Reklama

Rovnou dva přednášející – Seth for Privacy a aktivistická právnička Silke Noa, se zabývali kauzou Tornado Cash, technologii anonymních transakcí na blockchainu etherea, kterou začala řešit americká vláda. Ta na technologii Tornado Cash uvalila v srpnu 2022 restrikce proto, že podle nich porušuje řadu zákonů, včetně nezákonných převodu peněz, praní špinavých peněz a porušování sankcí. Celá kauza míří na vývojáře ne proto, že by zbohatli anebo měli přímý podíl na transakcích, ale že se z nich podle všeho rozhodli udělat „příklad“, který by měl zastavit vývoj technologií chránících soukromí. 

Celá kauza je poměrně komplikovaná a souvisí i s tím, že vývojáři po ukončení prací zničili primární klíče, takže kód není možné změnit, čemuž americká vláda nevěří. Je to poměrně zásadní věc, která ukazuje, že když vlády nedokážou stíhat přímo ty, kteří sami provádějí anonymní transakce, neváhají zamířit přímo na vývojáře prostředku – celé mi to náramně připomíná kauzu TrueCrypt, který byl náhle prohlášen za nebezpečný a jehož vývoj byl nečekaně ukončen (pokračuje ve formě VeraCrypt). V tomhle případě ale vláda narazila nikoliv na osamocené vývojáře, ale na celou komunitu – a je možné, že se jim to vymstí, protože to celé akcelerovalo vývoj podstatně anonymnějších prostředků.

Pokud jde o neposlušnost k vládě, najdeme jenom málo takových lidí, jako je Cody Wilson a jeho Defense Distributed, která se zabývá vývojem 3D tištěných zbraní. Cody je neuvěřitelný týpek, který se pustil do bitvy s celou řadou amerických regulačních orgánů a institucí, včetně obávané ATF (Úřadu pro alkohol, tabák, zbraně a výbušniny – Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives). Možná si ještě pamatujete, jak se i u nás psalo o tištěné zbrani Liberator – a u toho se používaly ukázky ATF, jak je to jako děsně nebezpečné a jak vás to zmrzačí.

To, co už ale nenásledovalo, bylo konstatování, že se vývoj tištěných zbraní nezastavil, že Defense Distributed všechny spory vyhrála – a to i za cenu, že museli dočasně přijmout nařízení, že smí svoje modely distribuovat pouze poštou, takže je nahrávali na flashdisky a posílali je přes US Post Service. Byli opravdu, opravdu úspěšní – tedy do doby, když měl Coby Wilson přednášet na HCPP18, ale místo toho byl zatčen v Thajsku a předaný US Marshallům.

O co šlo? Šlo o to, že Wilson randil na seznamce pro dospělé (18+) – až tam narazil na jednu opravdu pěknou a opravdu mladou, ze které se vyklubala ani ne sedmnáctka – a v ní se nějak pohnulo svědomí a práskla ho. Přiznám se, že jsem se zaujetím sledoval něco, co mi připomínalo Juliana Assange: Když nad státem vyhráváte spory, možná byste si měli dát pozor na ženské, zvlášť na ty, co vypadají opravdu mladě.

Věděl Coby Wilson co dělá? On tvrdí že ne – ale v Texasu neuznávají obhajobu založenou na domněnce věku – a to ani když si ženskou najdete na seznamce, která je určená pouze pro dospělé. Coby je obecně rozporuplný a zvláštní, o čemž pojednává celovečerní film Death Athletic, který byl na kongresu promítán – a který se možná objeví i jinde, zatím jsem z něj našel jenom trailer. Někdy tam vypadá rozumně, jindy zase jako úplný psychopat.

Cílem jeho snažení je zrušit monopol státu na kontrolu zbraní, což je docela zvláštní v podmínkách USA, které jsou v tomto směru poměrně otevřené, nesrovnatelně svobodnější, než je Západní Evropa. I tam se objevili zajímaví hackeři, jako JStark1809, což byl německý hacker kurdského původu, který vyvinul karabinu / samopal FGC9 (Fuck Gun Control), která je využívá pouze díly, které se dají buď vytisknout anebo běžně sehnat ve světě (tedy s výjimkou munice, ke které se přece jenom musíte nějak sami dostat). Historie JStarka je zajímavá, našla ho německá policie, prohledali mu dům, údajně tam nic nenašli – a dva dny na to, v požehnaných 28 letech, JStark zemřel na infarkt – tak se to říká.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama