HCPP23 – Hackeři o potřebě rezistence: 3D tisk zbraní, krach FTX, krypto a open source
i Zdroj: depositphotos.com
Internet Článek HCPP23 – Hackeři o potřebě rezistence: 3D tisk zbraní, krach FTX, krypto a open source

HCPP23 – Hackeři o potřebě rezistence: 3D tisk zbraní, krach FTX, krypto a open source

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 10. 2023 00:01 2

Seznam kapitol

1. Přes sto let za tunel 2. Copyright naruby 3. Solarpunk a lunarpunk 4. Konec monopolu státu na zbraně 5. Česká stopa

Minulý víkend probíhal v holešovické Paralelní Polis další ročník hackerského kongresu s podtitulem Rezistence. Tentokrát se ho účastnila celá řada hackerských celebrit – od vývojáře 3D tisknutelných zbraní Codyho Wilsona po zakladatele hnutí svobodného softwaru Richarda Stallmana.

Reklama

Celá událost probíhala o víkendu 29. 9. – 1. 10. 2023 a jako obvykle se odehrávala v několika přednáškových sálech, z nichž jsem se soustředil hlavně na tu teoretickou a filozofickou, ty technické mi přijdou hodně specializované a určené hlavně pro vývojáře. To se nakonec ukázalo být jako šťastná volba – tentokrát se sešla celá řada zajímavých osobností, včetně mnoha docela extrémních, pokud to tak mohu říct. A dodal bych, že „extrémní“ v tomto kontextu rozhodně neznamená špatný, naopak, znamená to, že šlo o mimořádně zajímavé lidi.

Na úvod vystoupil Bob Summerwill, který s přednáškou Jaded as Fuck popsal svoje pocity z toho, co se kolem krypta dělo v poslední době. Nutno říci, že nikdo z tradičních zastánců alternativní společnosti a kryptopunku nemá radost ani z malých blbečků, kteří okrádali přes shitcointy svoje fanoušky, jako je například „velký Američan malého moravského původu“ Jon Mariánek, natož pak ty opravdu velké chytráky, jako je Sam Bankman-Fried. Toho Summerwill označil jako toho „zkurveného hošíka, který spí na sedacím pytli a váže si tkaničky jako psychopat“ – a opravdu, pokud jste někdy viděli detail jeho zavázané boty, pochopíte, že se to buď zřejmě nikdy nenaučil vázat – anebo prostě ignoruje veškeré konvence.

S tím, jak nám na kauzu FTX vychází najevo více a více informací, se ukazuje, že to byla jedna obří bouda, která stála na předpokladu, že krypto nikdy nepůjde dolů, takže Sam a jeho přátelé vesele odsávali fondy v domnění, že to kdykoliv dokážou dorovnat růstem hodnoty krypta. Sam lhal do posledního okamžiku, lhal dokonce i potom, co se věci provalily – a když se to provalilo, rozhodl se jako pravý muž z lepší rodiny všechno hodit na svou bývalou milenku Caroline Ellison, které svěřil řízení společnosti Alameda Research, přes kterou se FTX tunelovalo. Nejen to, Sam zařídil, že se na Bahamách vyplácely vklady z FTX, protože se tam schovával a měl tak trochu pocit, že když místním vrátí jejich peníze, tak mu za prvé nikdo nic neudělá – a za druhé že se tam bude moci schovávat, což se neukázalo jako pravda.

S každým detailem kolapsu se ukazuje, že šlo o značně drzý, ale poměrně naivní plán jak se přisát k penězům, který sice tak trochu počítal s tím, že se to může zhroutit, ale nikdo neměl reálný exit plán pro případ, že by se to fakt stalo. Teď všem zúčastněným hrozí nemalé flastry, v případě Sama i více než sto let v base.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama