hercules-muse-pocket-usb-5-1-zvuk
Hardware Článek Hercules Muse Pocket: USB 5.1 zvuk

Hercules Muse Pocket: USB 5.1 zvuk | Kapitola 2

Petr Válek

Petr Válek

7. 1. 2004 00:00 14

Seznam kapitol

1. Hercules Muse Pocket USB 5.1 2. Ovládání a zvuk, závěr

V nedávném testu zvukových karet jsme zjistili jak se dají zvukové karty testovat. Do redakce nám české zastoupení firmy Hercules zapůjčilo novinku, externí zvukovou kartu Hercules Muse Pocket USB 5.1 a pokud je ještě téma zvuku trochu žhavé, nebude od věci tuto externí zvukovku otestovat. Co nám USB zvuková karta nabízí a jak je na tom s kvalitou zvuku zjistíme v dnešním minitestu.

Reklama

Instalace a ovládání

Po připojení zvukové karty Vám systémy jako Windows XP nebo 2000 najdou zvukovou kartu samy, u operačních systémů Windows 98SE nebo ME bude nutná předchozí instalace driverů. Ty ale k úspěšnému plnohodnotnému spuštění budete potřebovat tak jako tak. Instalátor Vám dá vybrat, co chcete instalovat.

Hercules Muse Pocket: USB 5.1 zvuk
i Zdroj: PCTuning.cz

Na CD je také software Media Station II. Jedná se o jakousi Herculesáckou obdobu Winampu, spíš bych Vám ji ale doporučil jako nouzové řešení. Software umožňuje samozřejmě také nahrávání s Vámi zvolenou kvalitou. Jedná se ale o krajně nesympatický přehrávač, který je sice jednoduché pochopit, horší je to však s tím, zvyknout si na něj. Podporuje všechny dnešní hudební formáty, jako je WMA, mp3 nebo WAV. O podpoře ogg, nebo mp3 s variabilním datovým tokem mi není nic známo.  Využívat můžete také své oblíbené přehrávače. Instalace MediaStation II Vás nijak neomezuje.


Červené tlačítko v levém horním rohu spustí nahrávací modul.

Zatížení procesoru se na počítači s procesorem Intel Pentium 2,2GHz, desce ASUS P4T533 a 512MB RIMM nevyšplhalo nad 12%. Pohybovalo se při přehrávání od dolní hranice 9%. Je to samozřejmě tím, že je nutná komunikace s USB a ta poněkud více zatěžuje procesor. U externích zařízení je to ale nevyhnutelný neduh.

Veškeré ovládání, které máte na přístroji k dispozici je hlasitost při otáčení jog dial kolečka, nebo po jeho zmáčknutí pak aktivujete mute. Ovládá se velice příjemně, díky dlouhému kabelu je možné jej umístit takřka na dosah ruky.


Měsíček svítí

Ovládání hlasitosti má díky komunikaci po USB lehké zpoždění. Samotný přístroj je ještě dovybaven dvěmi LED diodami na spodní straně, které Vám v temném prostředí dají vědět, kde se právě zvukovka nachází.

Zvuková kvalita, testy a závěr

Před testem této zvukové karty jsem se obával, že bude vycházet z interního typu Hercules Muse 5.1, který nedopadl v našem nedávném testu zvukových karet právě nejlépe. Můžu s určitostí prohlásit, že se jedná o jiný zvukový čip. Do zvukové karty jsem tentokrát "nelezl", jak je u autorů PCT zvykem.

Zvukové podání se pouhým poslechem trénovaných uší zdá být bezproblémové. Testováno bylo se sluchátky Sennheiser HD-477 a na reproduktorech Creative Inspire 6.1 6700. Samozřejmě jsme zvukovou kartu podrobili testu v testovacím programu RightMark 5.2.

Vás bude především zajímat zvukové podání Muse Pocket v případě reprodukce Audio CD, mp3, her a DVD videa. V těchto testech se zvukovka předvedla velice slušně, nezdálo se že by měla jakýkoli problém ať už to bylo s přesností a lokalizací zvuku u DVD disků nebo her nebo s reprodukcí Audio CD či mp3. Ani Jde však o velice subjektivní testy, pokud vše svěříte uším jednoho člověka. Pojďme se tedy raději podívat, co zvuková karta předvedla v programu RightMark 5.2.

Nebudu pitvat zvukovou kartu stejně jako kolega v předchozím testu zvukových karet ostatní, myslím že pro porovnání bude stačit tabulka s hlavními daty, které Vám "vyplivne" RightMark 5.2. Nastavení bylo provedeno přesně podle minulého testu zvukových karet.

Pokud by jste chtěli porovnávat s výsledky z předchozího testu, najdete jej přímo zde. Podle naměřených hodnot se zvuková karta zařadila mezi lepší průměr. U externího řešení za podobnou cenu jsou hodnoty více než dobré. Chcete li však vidět, jak dopadla zvuková karta v kompletním přehledu, který vyrobí RightMark 5.2, najdete jej ke stažení zde (66kB).

Závěr

Zvuková karta Hercules Muse Pocket je vhodným řešením pro uživatele, kteří jsou odkázání na nekvalitní řešení ve svých přenosných počítačích, nebo pro takové, co požadují nekompromisně externí řešení v podobě zvukové karty, která je schopna reprodukovat kvalitně a s 5.1 výstupem. Vzhledem k ceně, která se v současné době pohybuje na částce 1.690,- Kč s DPH.
Dovolil bych si vyzdvihnout USB 2.0 a hmotný a takřka nerozbitný obal z leštěného hliníku (odzkoušeno, ale nikomu ani muk ;-).

Zvukovou kartu Hercules USB Muse Pocket zapůjčilo české zastoupení firmy Guillemot, které tímto děkujeme. 

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama