Herní nebo profi: dvě mechanické klávesnice od Cherry
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Herní nebo profi: dvě mechanické klávesnice od Cherry

Herní nebo profi: dvě mechanické klávesnice od Cherry | Kapitola 7

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

1. 12. 2014 03:00 11

Seznam kapitol

1. Cherry jako výrobce celých klávesnic 2. Balení 3. Design 4. Ergonomie
5. Spínače 6. Testování a dojmy z použití 7. Závěr

Mechanická klávesnice přímo od Cherry? A budeme na ní chtít hrát nebo spíše pracovat? Dočkali jsme se vysokého standardu, na který jsme si u této německé značky zvykli, nebo jde jen o řadové kusy mezi mnoha mechanickými klávesnicemi? Přesvědčí nás o koupi nízká cena? Čtěte dál a dozvíte se, jak klávesnice Cherry obstály.

Reklama

G80-3000

Německý výrobce Cherry nás postavil do těžké situace. Máme před sebou poměrně specifickou, možná až kontroverzní mechanickou klávesnici, která navíc byla vyrobena v České Republice. Nejen z dodávaného balení vyplývá, že jde o klávesnici určenou ani ne tak do domácností, ale spíše na pracoviště. Profesionalitu tohoto kusu podporuje poměrně střídmý design, který částečně vyvolává nostalgické vzpomínky na doby dávno minulé. Dobré, prostorné a standardní rozložení je výhodou, na kterou se dnes moc nehledí. Stejně tak po ergonomické stránce je klávesnice poměrně vysoko – alespoň na poměry běžného trhu klávesnic.

Herní nebo profi: dvě mechanické klávesnice od Cherry
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhou stranu dostanete kus plastu, jehož povrchy nepůsobí nějak vábně a navíc je celá struktura klávesnice poměrně měkká, takže se má tendenci kroutit a ohýbat. To trochu popírá potenciální uplatnění v náročných prostředích. Stejně tak zvláštní je volba spínačů Cherry MX Black, které patří spíše do herních klávesnic a ne do profi modelů. Nakonec ale musíme říct, že kvalitní potisk kláves může být důležitým faktorem, stejně tak jako rozumná cena.

Herní nebo profi: dvě mechanické klávesnice od Cherry
i Zdroj: PCTuning.cz

MX-Board 3.0

Situace u této klávesnice je mnohem čitelnější – je to model určený pro hráče – a tomu odpovídají i parametry a vlastnosti klávesnice. Na prvním místě je správně zvolený typ spínačů. MX Red představují momentálně asi tu nejlepší variantu pro hráče většiny žánrů her, ideálně však FPS anebo i rychlých RTS. Klávesnicí postavených na červených spínačích je ale celá řada, co tedy dělá tento model něčím speciálním? Snížená výška kláves představuje výrazný posun od monotónního stylu ostatních výrobců. Pro mnohé je to určitě vítaná novinka. Současně i nižší celkový profil klávesnice přidává na hodnotě. Kompaktní rozměry při zachování plného rozložení a odpojitelný kabel mohou být klíčové pro ty, kteří se často někam přesouvají – ať už jsou to LAN nebo jen cestování mezi domovem a kolejemi.

Herní nebo profi: dvě mechanické klávesnice od Cherry
i Zdroj: PCTuning.cz

Co ale MX-Board postrádá, je stále oblíbenější a rozšířenější podsvícení individuálních kláves. Dnes už je časté i plné RGB podsvícení, ale zde se nedočkáme ani jednobarevného. Nevýhodou je také nižší úroveň ergonomie. Nejen hráčům může také chybět možnost nastavovat na klávesnici makra na speciální klávesy nebo tlačítka, stejně tak absence profilů je v dnešní době krokem zpět.

Nakonec to ale musíme postavit do reálného světla, z pohledu světa mechanických kláves má poměrně nízkou cenu. Ta vyvažuje většinu nedostatků a dělá z klávesnice celkem zajímavou alternativu k zaběhnutým značkám.

Herní nebo profi: dvě mechanické klávesnice od Cherry
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama