hi-end-s-p45-2-2-taktovani-vykon-a-hodnoceni
Hardware Článek Hi-End s P45 2/2 - Taktování, výkon a hodnocení

Hi-End s P45 2/2 - Taktování, výkon a hodnocení | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 7. 2008 01:00 30

Seznam kapitol

1. Přetaktování 2. Úsporné technologie, spotřeba 3. Testy výkonu a zavěr

V druhé části testu první čtveřice desek najdete možnosti přetaktování, měření spotřeby a výkonu. Také se podíváme na úsporné technologie všech tří výrobců, a pokusíme se zhodnotit, která je nejlepší. Závěr našeho testu bude patřit zhodnocení desek v několika hlavních kritériích.

Reklama

Veškeré testy výkonu desek budu prezentovat přehlednou tabulkou, která poslouží lépe než řada grafů.

Hi-End s P45 2/2 - Taktování, výkon a hodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz

Při pohledu na výsledky zjistíme, že jsou si desky velmi vyrovnané. Rozdíly zde samozřejmě jsou, například v propustnosti čtení pamětí, nejsou ale nikterak výrazné. V aplikačních testech, hrách, jsou desky vzácně vyrovnanými soupeři. Pokud uvažujete o P45 Express desce, výkon nebude hlavním kritériem při výběru.

Spotřeba desek je také velmi podobná, a žádná z nich nijak výrazně nevybočuje z průměru. To samé platí i pro teploty chladičů desek. Obecně se tedy dá říci, že dnes testované desky jsou plně srovnatelné ve všech směrech. Při rozhodování musíte tedy přihlédnout k možnostem přetaktování, a hlavně k ceně. Dražší desky budou mít tedy pozici těžší, protože levnější modely jsou jim více než vyrovnanými konkurenty.

Hodnocení desek

Hi-End s P45 2/2 - Taktování, výkon a hodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus Maximus II Formula je na první pohled opravdu luxusní produkt, který svým vzhledem slibuje nadstandardní možnosti přetaktování. Bohužel právě zde deska se stávajícím BIOSem trochu "pokulhává". Pokud se s další verzí podaří možnosti přetaktování zlepšit, mohla by se tato deska stát ozdobou mnoha počítačů nadšenců. Pokud vám ale stávající možnosti stačí, a je Asus vaším preferovaným výrobcem, tato deska vás v žádném ohledu nemůže zklamat.

Výbava: Příslušenství je opravdu maximalistické a výrobce na nás, jako zákaznících skutečně nešetřil. Také možnosti desky, rozšíření a počet konektorů odpovídá high-endové desce a nic podstatného zde nechybí.

Výkon a přetaktování: Výkon desky je velmi vysoký, ovšem jiný se ani v této kategorii nedal očekávat. Dnešní desky se po stránce výkonu liší opravdu jen minimálně. Horší přetaktování jsem zmínil již několikrát, tento čipset má limity mnohem výše a zpracování této desky by mu mělo dát vyniknout. Uvidíme s dalšími BIOSy.

Cena: 4800kč s DPH je obvyklá cena desek vyšší třídy. Za podobnou cenu se ale prodávají starší desky Asus s čipsety nForce 780i/X38/X48 Express, které jsou stále zdatnou konkurencí. Pokud se možnosti přetaktování skutečně nezlepší, jsou starší vyladěné desky (Maximus Formula, Rampage Formula atd.), za podobnou cenu dobrou volbou.

Hi-End s P45 2/2 - Taktování, výkon a hodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabyte EP45-DQ6 je bezkonkurenčně nejvybavenější deskou testu. Množství konektorů, síťových karet, SATA portů, bude hledat konkurenci těžko i ve vlastních řadách. Zpracování desky je excelentní a možnosti přetaktování perfektní. Z pohledu uživatele, toužícím po naprosté špičce pro DDR2 je tato deska jednou z nejlepších voleb.

Výbava: Jak už jsem zmínil, možnosti osazení desky a připojení dalších zařízení jsou velmi nadstandardní. Také přibalené příslušenství je bohaté, a za své peníze dostává zákazník opravdu adekvátní obsah krabice.

Výkon a přetaktování: Nejvyšší hodnoty přetaktování v tomto testu hovoří za vše, poněkud pošramocenou pověst horších desek pro přetaktování, zde Gigabyte napravuje na výbornou. Výkon je samozřejmě high-endový a v žádném směru deska výrazně za ostatními nezaostává.

Cena: 5100kč s DPH je vyšší cena. V porovnání s první deskou jsou ale možnosti lepší a cena dražší jen o 300Kč. Investici do této desky je nutné rozmyslet, pokud jste ale rozhodnuti pro to nejlepší od Gigabyte, je i tato cena ještě akceptovatelná.

Hi-End s P45 2/2 - Taktování, výkon a hodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabyte EP45-EXTREME na mne po celém testu působí trochu rozpačitě. Deska měla být určena přetaktovačům, kterým ale kromě extrémního chladiče a možnosti připojení do vodního okruhu nepřináší nic dalšího. Pokud by byly možnosti přetaktování lepší než u běžného modelu, neřeknu nic, takhle ale byla deska pro přetaktovače poražena běžným modelem. S další verzí BIOSu se jistě možnosti zvýší, nyní jsou ale výsledky horší.

Výbava: Obsah krabice zatím nemůžeme posoudit, co se týče konektorů a slotů pro další zařízení je deska vybavená dostatečně dobře. Osobně, by mi na ní asi nechybělo z tohoto pohledu vůbec nic.

Výkon a přetaktování: Výkon je téměř totožný s první deskou Gigabyte, tam kde jsou rozdíly, tak jsou velmi malé. Přetaktování není vůbec špatné, ale dokud tato deska nepokoří svou "kolegyni" EP45-DQ6, nemůže být o extrémním modelu pro přetaktování žádná řeč.

Cena: 5500Kč - 6500Kč s DPH. Finální cena u nás není stanovena, podle zahraničních obchodů jsem ji odhadl tak, jak vidíte. Pokud by se u nás deska dostala s cenou spíše k vyšší hranici, obloukem se ji vyhněte a pořiďte si rovnocenný model EP45-DQ6 za levnější peníze.

Hi-End s P45 2/2 - Taktování, výkon a hodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI P45 Platinum je pro mne příjemným překvapením. Výsledky přetaktování sice na "místní borce" nestačí, celkově mám ale z tohoto produktu dobrý dojem. Jde o stabilní, kvalitně provedenou desku s možností zlepšení přetaktování s dalšími BIOSy.

Výbava: Příslušenství je opravdu kvalitní a bohaté, také možnosti rozšíření desky se dají bez problému srovnat s konkurencí. Druhá síťová karta by se možná hodila, to je ale asi jediný nedostatek této desky.

Výkon a přetaktování: Po špatných zkušenostech s levnými deskami MSI, jsem s podivem sledoval, jak si tato deska dobře vede v testech. Její výkon a možnosti jsou velmi dobré a výkon odpovídá nejvyšší kategorii desek. Přetaktování sice není oslnivé, pro solidní navýšení výkonu procesorů ale postačí.

Cena: 3500Kč s DPH. Za tuto cenu je to opravdová "bomba". Pokud stránky obchodů nelžou, a dá se tato deska skutečně takhle lacino koupit, tak ostatní desky v testu mají velmi velký problém. Podobné možnosti o 1500Kč levněji je silný argument pro volbu MSI. Pokud by bylo přetaktování jen o kousek lepší, udělil bych této desce "stříbrnou hvězdu" za nejlepší poměr cena/výkon.

Závěr

Všechny testované desky jsou velmi kvalitní produkty, které podávají maximální možný výkon. I když v přetaktování nejsou všechny stejné, rozdíly se budou s postupným vydáváním nových BIOSů smazávat. Je zde ale otázka, zda skutečně investovat vyšší částku, co tyto desky stojí, když možnosti mnohem levnějších desek budou velmi podobné - jak uvidíte v druhém testu levnějších desek.

Dostali jsme se totiž do okamžiku, kdy se drahý hardware liší od levného právě jen tou cenou, ale výkonem příliš ne. Jsme toho svědky na poli procesorů, desek i grafických karet - článek Jirky Kwolka na toto téma je zde. Pokud jsou pro vás desky vyšší třídy samozřejmostí, a uvažujete o upgradu na tento čipset, z dnešní čtveřice si jistě tu pravou vyberete. Pro uživatele, kteří spíše sázejí na poměr cena/výkon a chtějí ušetřit, uvedeme druhou část testu příští týden. V testu se utkají Asus P5Q, Gigabyte EP45-DS4, EP45-DS3R, MSI P45 Neo, v cenách kolem 3000Kč s DPH.

Za půjčení desek do testu děkujeme: Asus Computer CZ, Gigabyte CZ

& SK

, MSI Czech

Hi-End s P45 2/2 - Taktování, výkon a hodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz

Hi-End s P45 2/2 - Taktování, výkon a hodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz

Hi-End s P45 2/2 - Taktování, výkon a hodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama