historie-se-opakuje-asus-scb-2408
Úložná zařízení Článek Historie se opakuje! ASUS SCB-2408

Historie se opakuje! ASUS SCB-2408 | Kapitola 2

Hruška Tomáš

Hruška Tomáš

6. 10. 2003 00:00 11

Seznam kapitol

1. Najdi pět rozdílů! 2. Testy a závěr

Poznámka: Dnešní vydáni by se mohlo jmenovat "Jsme na INVEXu", přesto jsme pro Vás připravili malou recenzi externí mechaniky která se uplatní všude tam, kde původní mechanika (ať už u notebooku nebo desktopu) je u konce svých sil. Klasik by řekl "nikdy nevstoupíš do stejné řeky" ale já bych k tomu jen doplnil "a vstoupíš-li, nebude to tatáž řeka". Když jsem poprvé uviděl krabici obsahující tuto combo mechaniku, nechápal jsem proč dostávám podruhé stejný výrobek. Po rozbalení vše vypadalo že tvrzení o "stejné řece" není pravdivé nebýt jiného názvu a číslovky 24 na obalu. tato mechanika je totiž přímým pokračovatelem řady započaté externím DVD/CD-R "kombem" ASUS SCB-1608 kterou jsem již před časem recenzoval.

Reklama

Další věcí která se změnila (tedy zde zlepšila) je "citlivost na média". Předchozí model měl tendenci zpomalovat čtení už při menší četnosti škrábanců což tento model nedělá a nečiní mu větší problémy ani velmi poškrábaná CD.

To se však bohužel nedá říct o DVD na která je mechanika stále velmi citlivá a přestože s nimi většinou bez problému pracovala. Testy, zvláště u RW obou formátů neprobíhaly zcela elegantně i když když je mechanika schopna jejich čtení. Způsobeno to mohlo být také konkrétními médii neboť kvalita vypalovacích DVD médií není na tak vysoké úrovni jak by si zasloužila což vám jistě rád potvrdí každý majitel mechaniky zapisující na DVD.

Podstatnou informací je že i když měla mechanika problémy v testovacích programech, v praktickém používání tyto média přečetla i když se zpomalením. 

Historie se opakuje! ASUS SCB-2408
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud DVD médium mechanice zachutná tak se nám odmění více než deklarovanou maximální rychlostí. U DVD+R média však měla z neznámých důvodů velice vysoký čas pro nastavení hlavičky přes celé médium.

Historie se opakuje! ASUS SCB-2408
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak sami vidíte, zachován zůstal neduh v podobě citlivosti na média ale i s tímto se dalo pracovat bez postřehnutelného zpomalení. Pokud si srovnáte tento graf s grafem modelu SCB-1608 jistě si všimnete že došlo i přes ukončení chybou ke zlepšení křivky která u novější mechaniky obsahuje daleko méně zpomalení.

Historie se opakuje! ASUS SCB-2408
i Zdroj: PCTuning.cz

DVD-ROM má zcela hladkou křivku jen přístupová doba překročila deklarovaných 120ms.

Testy s CD

Jak už jsem psal, v tomto ohledu se výsledky zvláště u poškozených médii výrazně zlepšily.

Historie se opakuje! ASUS SCB-2408
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud srovnáte tento graf s grafem předchozího modelu uhodí vás do očí výrazné zrychlení. Přesto že médium nebylo poškozené ani v prvním ani druhem případě respektive pokud by bylo poškozeno tak by se mělo projevit stejně, je průběh absolutně hladký a došlo ke zlepšení všech ostatních parametrů což je hlavně u vytížení procesoru (předchozí model při 8x 100%, tento jen 32% i když ani toto není oproti interním mechanikám nijak málo) jistě přínos.

Historie se opakuje! ASUS SCB-2408
i Zdroj: PCTuning.cz

U CD-R zůstal graf v podstatě nezměněn. 

Historie se opakuje! ASUS SCB-2408
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf vypalování vypadá identicky až na to, že předchozí model dosáhl maxima ( tedy 16x) kolem 20 minuty a pote už pokračoval svým maximem kdežto zde pokračuje dál ve zvyšování až do cca. 67 minuty kde dosáhne svého maxima.

Historie se opakuje! ASUS SCB-2408
i Zdroj: PCTuning.cz

K tomuto grafu myslím není co dodat, 12x CLV zápis mluví sám za sebe.

Historie se opakuje! ASUS SCB-2408
i Zdroj: PCTuning.cz

Tentokrát už se InfoTool nenechaly splést a deklarují správně schopnost číst DVD+ média.

Historie se opakuje! ASUS SCB-2408
i Zdroj: PCTuning.cz

CloneCD má jasno, "ne" ve výpise nenajdete.

Závěr

Pokud čekáte popis instalace a provozu na různých systémech přes různá rozhraní tak vás zase odkáži na recenzi  ASUS SCB-1608 kde najdete podrobný popis neboť jsem za celou dobu testu nenarazil na situaci která by se u těchto dvou modelů lišila. Veškeré parametry deklarované výrobcem (přístupová doba, podporovaná média atd.) jsou až na rychlosti zápisu (24x u CD-R a 12x na CD-RW) identické a proto je zbytečné je zde znovu vypisovat.

Všechny testy proběhly jak při připojení přes USB 2.0, tak přes IEEE1394 a vzhledem k rozdílům, které se pohybovaly pod hranicí statistické chyby jsme k testu přiložili vždy jen jeden výsledek s tím, že je v podstatě lhostejné jakým bude mechanika připojena rozhraním. Všechny testy proběhly v OS WindowsXP s nainstalovaným SP1. V tomto systému mechanika pracovala bez sebemenších problému bez instalace jakéhokoli externího ovladače. Funkčnost byla vyzkoušena i pod Windows ME, ve kterých také nenastaly žádné nečekané potíže.

Mechanika samozřejmě funguje i při připojení přes USB 1.1, ale její rychlost je tím výrazně limitována (zápis/čtení klesne na 4x). Tím je tento způsob připojení předurčen jen jako nouzové řešení při nepřítomnosti jiné alternativy (USB 2.0 nebo IEEE1394). 

Předchozímu modelu jsem vyčítal pouze několik "nedotažeností" a nejméně jednu tento model odstranil a to citlivost na CD způsobující zpomalování. Zůstal fakt že mechanika neumožňuje (ani čtení :-( bez zapnutí zdroje do sítě. Nejsem si jist jestli to existuje ale ideál představuje situace, kdy by byla napájena přes datové rozhraní což by jistě přišlo velmi vhod na cestách.

Bohužel se také nepodařilo odstranit citlivost na kvalitu DVD. Přesto je tato mechanika poměrně výrazným posunem vpřed a pokud bych si měl vybírat mezi levnější SCB-1608 ve výprodeji  nebo dražší SCB-2408 tak bych jednoznačně sáhl po novějším typu nejen kvůli vyšší rychlosti ale hlavně z důvodu lepšího čtení.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama