Hloupé problémy s chytrým domem aneb jeden velký chaos
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Hloupé problémy s chytrým domem aneb jeden velký chaos

Hloupé problémy s chytrým domem aneb jeden velký chaos | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 10. 2016 03:00 26

Seznam kapitol

1. Domy duchů 2. Co je to sakra chytrý dům? 3. Nestandardní standardy 4. Rizikový data mining 5. Nebezpečná bezpečnost 6. Chytrá budoucnost?

Mezi nejmodernější technologické směry patří smart home, inteligentní zařízení pro inteligentní bydlení. Technologie pro chytrou domácnost se těší mnohem menšímu zájmu zákazníků, než by se výrobcům líbilo – a problém není na straně zájemců. Smart home je zatím jeden obří a lidem těžko vysvětlitelný chaos.

Reklama

Nebezpečná bezpečnost

Bezpečnost komponent chytrého domu je naprosto zásadní věc. Dnes už pozitivně a mimo jakoukoliv pochybnost víme, že internet věcí je pro hackery přímo požehnáním. Podobných zařízení je obrovské množství, jejich zabezpečení vázne a s tím, jak se bude šířit mezi bezpečností nepolíbené civilisty, bude potenciální báze pro hromadné útoky narůstat. Útok z 21. 10. 2016 vedlo pouze 100 000 IoT zařízení včetně IP kamer a DVR a odhaduje se, že budoucí útoky z internetu věcí mohou dosáhnout desítky terabitů za sekundu.

Hloupé problémy s chytrým domem aneb jeden velký chaos
i Zdroj: PCTuning.cz


By DownDetector - DownDetector Level 3 Outage Map, CC BY-SA 4.0, Link

Odborníci nás ujišťují, že řešení existuje. Stačí následovat jednoduché rady:

  1. Změnit defaultní hesla.
  2. Zakázat Universal Plug and Play (UPnP).
  3. Zakázat vzdálený přístup přes telnet.
  4. Updatovat firmware u všech připojených zařízení.

S jistou námahou si dovedu představit, že jsem běžným civilistům schopen komunikovat první bezpečností pravidlo, ale velké šance tomu až tak nedávám. Zbylá pravidla nelze myslet vůbec vážně. Civilisty nezajímá nastavování čehokoliv, ti jsou rádi, když zařízení správně namontují a o bezpečnostní nastavení čehokoliv ostatního se prostě musí postarat poskytovatel služby. Představa, že si budou nastavovat cokoli v hloubkách jakéhokoli menu (pokud ta věc vůbec menu má), je stejná, jako když jim řeknete, že si musí před jízdou u auta seřídit brzdy a zkontrolovat tlak brzdové kapaliny.

Tohle je mimo jejich horizont chápaní, a je to tak správně, protože sakra nemusíte být technik, abyste mohli jezdit autem anebo používat IP kameru. Obrovské problémy, které s komponentami pro chytrý dům nastanou, silně souvisí s šíleným chaosem, který panuje mezi „standardy“, respektive mezi snahou prosadit se jako standard. To je válka, kterou mezi sebou vedou výrobci a zákazníkům je celkem ukradená, pokud výsledkem budou bezpečná a vzájemně propojitelná zařízení. A tam nejsme, zatím tam pořád nejsme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama