Internet věcí: Ne úplně váš, ne úplně bezpečný
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Internet věcí: Ne úplně váš, ne úplně bezpečný

Internet věcí: Ne úplně váš, ne úplně bezpečný | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 3. 2016 12:00 36

Seznam kapitol

1. Chytrá síť chytrých věcí 2. Stále vás sleduji 3. Idylická vize a tvrdá realita 4. IoT volat domů 5. Internet sběru dat

Internet věcí (Internet of Things) je už řadu let označován za „opravdu velkou věc“, někdy i za „větší věc, než si lidé uvědomují“. Tento koncept má zcela změnit nejen naše chápání výpočetní techniky, ale celého světa kolem nás včetně fyzických předmětů. Vše bude chytré a propojené. Zatím ale v praxi žádné „velké věci“ nevidíme. V čem je problém?

Reklama

Leč nevěšme hlavu, věci jsou stále v pohybu. Internet of Things je potenciálně přelomový koncept a nabízí velký potenciál pro startupy, které mohou přinést skutečně revoluční aplikace. Zatím ale vypadá jako hodně levná a hodně zjednodušená verze sledovacích zařízení, což asi ocení státní a korporátní aparát, reálné benefity pro koncové uživatele vidím jen omezené. Je ideální pro monitorování domu, zahrady, zvířectva, potomků, předků a vašeho zdravotního stavu, ale aby mě IoT přesvědčil o své nezbytnosti, musí přijít i s něčím jiným než monitorováním. Svoje chování analyzovat nepotřebuji, a aby ho analyzoval někdo jiný, pro změnu nechci. Zásobování na moji míru vyrobenou reklamou nechci a už vůbec nechci žádný custom-profilovaný marketing.

Myšlenka, že se mi doma v mé nepřítomnosti automaticky pozhasínají světla a spotřebiče se vůbec budou chovat inteligentně, je docela lákavá. Trvám ale na tom, aby dělaly jenom to, co po nich chci – a nic navíc. Do té doby, než se vyjasní situace kolem bezpečnosti a kolem soukromí u chytrých věcí, mi domů nesmí. Stačilo jen to, co všechno musíte nastavit u Windows 10, aby byly alespoň trochu vaše.

Internet věcí: Ne úplně váš, ne úplně bezpečný
i Zdroj: PCTuning.cz

Mám pocit, že pro váš chytrý mixér, chytrý domovní zvonek a chytrou žárovku na záchodě žádný nástroj napravující nedotknutelnost vašeho soukromí asi nevznikne...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama