jazpiper-ubit-128k-na-krku-a-v-usich
Zábava Článek JazPiper UBit: 128k na krku a v uších

JazPiper UBit: 128k na krku a v uších | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

2. 4. 2003 00:00 23

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Centrální jednotka ;-) 3. Zvuk: přehrávání a nahrávání 4. Data a software

Musím přiznat, že původní podnadpis tohoto článku zněl "budoucnost osobních přehrávačů". Jsem totiž přesvědčen, že přehrávačům na bázi rotujících disků (ať magnetických či optických) už pomalu zvoní umíráček. Testovaný osobní disk, diktafon a přehrávač v jednom možná přímo touto budoucností není, určitě však ukazuje cestu kam vše spěje: k osobním futuristickým datovým kuličkám, tyčinkám a propisovačkám. Pojďme se tedy podívat na posla těchto, doufejme dobrých zpráv blíže.

Reklama

Zde mi přehrávač připravil dvě milá překvapení. Prvním byly sluchátka kombinované s řetízkem na krk.

Vodiče sluchátek \"špuntů\" totiž putují část trasy uvnitř řemínků tohoto přívěsku. Pokud si sluchátka vyndáte z uší (což je častý úkon) nespadnou vám příliš nízko - pouze cca na ramena.

Celá sada je natolik bezproblémová že ji lze nosit prakticky stále (i když okolí to může skutečně docela vytáčet). Písničky jsem si takto dokonce pouštěl i v autě.

Dodaná sluchátka jsou zvukově poměrně kvalitní (na PortaPro pochopitelně nemají) - lze je však, díky standardnímu konektoru, kdykoliv nahradit jinými.

Úroveň hlasitosti \"na maximum\" je překvapivě vysoká - zvláště když uvážíme, že se hraje z baterie AAA. Momochodem, v průběhu mého testu mi dodaná baterie vydržela cca 7.5h provozu což je poněkud méně než uvádí výrobce. V této situaci je uvažování o akumulátorech zcela na místě...

Formáty

Dodaný přístroj neměl s mou knihovnou mp3 problémy. Do 128MB se vejdou cca 2CD zkomprimované do formátu MP3 (uvažujme bitrate 128kB nebo VBR 64-196), případně 3CD uložené ve formátu WMA. Přístroj zvládá datové toky od 32kbps až po 320kbps včetně VBR (měnitelný bitrate, Variable Bitrate) - v případě VBR však poněkud váhá se zobrazením délky skladby. Poznámka: Přehrávač nemá funkce umožňující pokročilejší management přehrávání... postupuje vždy lineárně - přehrává od prvního souboru k poslednímu, což u této kapacity příliš nevadí.

Kvalita výstupu

Výrobce zvukového procesoru (SigmaTel) uvádí tyto hodnoty:

  • harmonické zkreslení <0.05% THD
  • DAC: 18-bit, Sigma-Delta technologie
  • Line-in to Line-out SNR >90 dB
  • takt procesoru DSP 65MHz max.

Při bitrate 160kbps a vyšším je kvalita zvuku skutečně překvapivá (zkoušeno připojením na Hi-Fi sestavu). Subjektivně lze říci, že zvuk je zde lepší, než to co \"leze\" z méně kvalitních integrovaných kodeků!

Diktafon

Tato velmi slibná funkce (přístroj zvuk zachycený mikrofonem komprimuje UBit do mp3 s nízkým datovým tokem a ukládá ho do adresáře VOICE - přehrávání / posílání zvuku pomocí počítače je tedy hračkou) je značně omezená tím, že nahrávání lze aktivovat pouze vyvoláním položky menu - zapomeňte tedy na rychlou přímočarou obsluhu na úrovni klasických diktafonů. Také kvalita mikrofonu je průměrná (zabírá zvuky v okruhu max 3-4m).


mikrofon je podobný typům které se používají v mobilech...

Na druhou stranu na prázdný disk se vejde až impozantních 10h (!) záznamu. Který běžný diktafon to umí?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama