jazpiper-ubit-128k-na-krku-a-v-usich
Zábava Článek JazPiper UBit: 128k na krku a v uších

JazPiper UBit: 128k na krku a v uších | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

2. 4. 2003 00:00 23

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Centrální jednotka ;-) 3. Zvuk: přehrávání a nahrávání 4. Data a software

Musím přiznat, že původní podnadpis tohoto článku zněl "budoucnost osobních přehrávačů". Jsem totiž přesvědčen, že přehrávačům na bázi rotujících disků (ať magnetických či optických) už pomalu zvoní umíráček. Testovaný osobní disk, diktafon a přehrávač v jednom možná přímo touto budoucností není, určitě však ukazuje cestu kam vše spěje: k osobním futuristickým datovým kuličkám, tyčinkám a propisovačkám. Pojďme se tedy podívat na posla těchto, doufejme dobrých zpráv blíže.

Reklama

K PC lze přístroj připojit přímo a bez kabelu, použít lze i dodávanou USB prodlužovačku, takže nemusíte při každém \"ládování\" dat či mp3 klekat si pod stůl.


...sezame (tedy USB) otevři se...

UBit komunikuje s počítačem pomocí rozhraní USB 1.1 - není to sice tragédie (běžný 4MB song se nahrává 12s)... časy se však sčítají a tak naplnění celé paměti může trvat i 6 minut. Rozhraní USB 2.0 by tuto dobu jistě značně zkrátilo (otázkou je, jak rychle lze plnit paměť typu flash).

Výhodou je, že přehrávač se i bez instalace ovladačů jeví ve Windows 2000 i XP jako odpojitelný harddisk (pro Windows 98 jsou k dispozici odpovídající ovladače).

Na CD je několik utilit a servisních programů:

Zdálo by se, že nejdůležitějším programem je \"plnič\" Player:

Ve skutečnosti je přehrávač velmi citlivý na přerušení flashovaní. Stálo se mi, že v takové situaci zcela \"vytuhl\" a pomohl mi poměrně složitý obnovovací proces (postup je zde - německy, v pdf), kdy se disk musel přepnout do režimu podobného nouzovému režimu - pak se mi hodily i dodané utility.


...flash disk lze formátovat pouze dodanou utilitou!

Závěr

K testovanému \"osobákovi\" (mohu tak nazvat osobní přehrávač + USB disk?) mohu pouze dodat: jen více a houšť takových přístrojů! Za těch několik dní mi skutečně přirostl jak k srdci tak k počítači ale i \"k uším\" (CD diskmany jsou pro mně moc velké - JazPiper UBit je mnohem více \"šik\", navíc se vejde i do kapsy a je odolný vůči vibracím). Pokud ještě uvážím jeho funkci jako výměnného disku... není co řešit. Tedy přesněji řečeno, nebylo by co řešit, nebýt poněkud vysoké ceny - ta se pohybuje kolem 4600Kč bez DPH (5600 s DPH) a to je myslím celkem dost.

Klady

  • kapesní provedení
  • 128MB - flash
  • diktafon, až 10h záznamu
  • přehrávání mp3, wma - výborná kvalita zvuku
  • sluchátka integrovaná v řemínku

Zápory:

  • jen 128MB
  • ovládaní diktafonu
  • nepřehledný displej

přehrávač mp3 - hodnocení hodnocení (max. 5)
datová kapacita: 3
zvuk: 4
výdrž / baterie: 3
kvalita provedení: 4
cena / výkon: 2
design, ergonomie: 3.5
CELKEM 3.25 (dobrý)

JazPiper UBit zapůjčila firma Abacus Ostrava, děkujeme!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama