Joystick Thrustmaster T.16000M FCS HOTAS pro každého pilota
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Joystick Thrustmaster T.16000M FCS HOTAS pro každého pilota

Joystick Thrustmaster T.16000M FCS HOTAS pro každého pilota | Kapitola 6

Jan Schrenk

Jan Schrenk

11. 1. 2017 07:00 22

Seznam kapitol

1. Thrustmaster T.16000M: Takový dnešní mainstream? 2. Ergonomie páky a software 3. Plynová páka (HOTAS) 4. Jak se s ním létá 5. Konstrukce plynové páky 6. Životnost, alternativy a závěr

Thrustmaster T.16000M FCS Hotas je setem joysticku a plynové páky, který by bylo možné označit jako „velký HOTAS pro chudé“. Povedl se? Stojí za ty peníze? Je dostatečně robustní? A mám-li původní zelený Thrustmaster T.16000M, vyplatí se mi upgrade?

Reklama

Nezastírám, že mě výtvor Thrustmasteru v dané cenové kategorii zaujal. Ale také nedokážu zastřít, že to bylo téměř výhradně díky joysticku a po testování plynové páky cítím poněkud hořčejší pachuť. Naštěstí zrovna v případě Thrustmasteru můžete zakoupit každý prvek zvlášť. A touto cestou bych také doporučil jít. Užijte si krásy kniplu a nenechte se rušit ne úplně ideálně navrženou plynovkou. Nutno ale podotknout, že i tato diskutabilní plynovka je lepší a poskytne vám mnohem lepší pocit, že jste „in“ než žádná plynovka. A taky jsem možná až příliš zmlsaný a běžnému virtuálnímu pilotovi přijde plynovka úplně v pohodě.

Joystick Thrustmaster T.16000M FCS HOTAS pro každého pilota
i Zdroj: PCTuning.cz

Právě díky faktu, že T.16000M je na trhu již řadu let, můžeme zhodnotit jeho celkovou životnost. V mém blízkém okolí je minimálně deset joysticků tohoto typu, vím, že u jednoho odešlo ovládání twistu a u dvou po několika letech umřel spínač pod tlačítkem na páce. Ostatní jsou v pořádku. Většina os je snímána klasickými potenciometry, hlavní osy X a Y pak bezkontaktními hallovými senzory s vysokou snímkovací frekvencí, údajně by se mělo jednat o totožnou technologii, jakou obsahuje královský Warthog. Právě hally jsou jednou z největších deviz této páky, protože ani po letech neztratí svou přesnost, neucítíte typické „chvění“ opotřebovaných potenciometrů a díky solidní vnitřní mechanice páky ani příliš nevzrostou vůle okolo středu. Je to prostě a jednoduše velmi dobře postavený kus hardwaru.

Jaké bych mohl doporučit alternativy? Logitech Extreme 3D, Rawcore Javelin, Defender Cobra M5. Ergonomicky je nejlepší Logitech, elektronicky ale míval právě Logitech v minulosti velké problémy. Ty se teď ale zdají být odstraněny. Cobra ani Javelin mi bohužel zatím nepřišly do ruky, ale v kategorii do 1500,- Kč se minimálně Javelin jeví jako velmi zajímavá, byť poněkud méně univerzální, možnost.

Závěrem jen pár slov: Joystick, jaký ve své cenové kategorii představuje T.16000M, je přesně to, co jsem si před dlouhými šestnácti roky vysnil, když jsem začal virtuálně létat online. Dobře se drží, je přesný a čas prokázal, že něco vydrží. Tehdy nic podobného neexistovalo. Přítomnost T.16000M v aktuální portfoliu Thrustmasteru je výbornou vizitkou tohoto výrobce. A těch pár drobností? Na ty po pár sestřelech stejně zapomenete :-).

                                          
Thrustmaster T.16000M FCS Hotas
KLADY
Joystick Thrustmaster T.16000M FCS HOTAS pro každého pilota
i Zdroj: PCTuning.cz
Joystick Thrustmaster T.16000M FCS HOTAS pro každého pilota
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
Velmi dobrá ergonomie (joystick)Nepříliš povedená ergonomie plynové páky
Příjemné a vyvážené síly v řízeníPodsvícení joysticku
PřesnostCena samotné plynové páky
Životnost 
Množství tlačítek 
Cena samotného joysticku 

Orientační cena s DPH:

joystick: 1500 Kč

plynová páka: 2000 Kč

celý set: 3000 Kč

Za zapůjčení setu děkujeme společnosti Diskus, distributorovi značky Thrustmaster.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama