Jsou drahé telefony s Androidem slepou uličkou?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Jsou drahé telefony s Androidem slepou uličkou?

Jsou drahé telefony s Androidem slepou uličkou? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 7. 2015 12:00 61

Seznam kapitol

1. Drahé zboží na levné platformě 2. Luxus pro masy 3. Když chcete být luxusní, nesnižujte se ke slevám 4. Když to má každý, někdo bude levnější 5. Nechtějí iPhone? Tak jim ho dáme! 6. Když mají ovce otevřená vrátka...

Letos vsadila celá řada výrobců smartphonů na luxusně provedené a dosti drahé modely s Androidem. Hardwarově i provedením jsou vynikající, mají luxusní výbavu, vypadají skvěle, fungují skvěle, přesto se prodávají méně, než výrobci doufali. V čem je vlastně problém a proč u někoho funguje a u někoho ne?

Reklama

Apple je vnímán jako luxusní značka, protože odolal myšlence vyrábět opravdu levnou elektroniku. I jejich nejlevnější modely s patřičně osekanou vnitřní pamětí jsou stále docela drahé. Tradičně byl drahý vždy, a proto je asociovaný s vyšší cenou. Samsung takovou asociaci nemá, jeho nejlevnější modely začínají na 350 Kč. LG začíná na zhruba 2000 Kč. I HTC nabízí smartphony od nějakých 2500 Kč.

Důsledkem je, že ani jeden z těchto výrobců není vnímán jako luxusní firma. Existují velmi dobré důvody pro to, proč i automobilky drží několik značek, které jsou asociovány s různou mírou luxusnosti a s různou hladinou ceny. Pokud je výrobce asociován s cenově dostupnými výrobky, není vnímán z hlediska náročného zákazníka jako atraktivní. Nestačí jenom přinést výborný telefon a nalepit na něj prémiovou cenovku, on musí být zároveň vnímán jako výjimečný už podle názvu.

A nejen to: Výrobce musí odolat pokušení nabízet na své výrobky nějakou slevu anebo ji rafinovaně zabalit do něčeho, aby to vypadlo, že sleva je součástí nějaké prémiové služby. Pravidelné slevové akce vedou k tomu, že si na ně racionálněji uvažující zákazníci zvyknou a budou na ně čekat.

Jsou drahé telefony s Androidem slepou uličkou?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jakmile se lidi dopracují k poznání, že stačí pár měsíců počkat a tím získají slevu, zmizí dlouhé fronty při uvedení zařízení do prodeje - protože se prostě čekat vyplatí. Tak kupříkladu teď můžete dostat slevu 2500 Kč na Samsung Galaxy S6 a S6 Edge. Takže vyplatilo se počkat? Vyplatilo!

Jsou drahé telefony s Androidem slepou uličkou?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama