Jsou drahé telefony s Androidem slepou uličkou?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Jsou drahé telefony s Androidem slepou uličkou?

Jsou drahé telefony s Androidem slepou uličkou? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 7. 2015 12:00 61

Seznam kapitol

1. Drahé zboží na levné platformě 2. Luxus pro masy 3. Když chcete být luxusní, nesnižujte se ke slevám 4. Když to má každý, někdo bude levnější 5. Nechtějí iPhone? Tak jim ho dáme! 6. Když mají ovce otevřená vrátka...

Letos vsadila celá řada výrobců smartphonů na luxusně provedené a dosti drahé modely s Androidem. Hardwarově i provedením jsou vynikající, mají luxusní výbavu, vypadají skvěle, fungují skvěle, přesto se prodávají méně, než výrobci doufali. V čem je vlastně problém a proč u někoho funguje a u někoho ne?

Reklama

Přechod na Tizen by znamenal, že by Samsung získal svoji vlastní platformu, kterou by kontroloval podobně jako Apple. Jenomže předtím by musel přesvědčit uživatele Androidu, že se jim přechod na Tizen vyplatí. A tím si opravdu nejsem jistý, protože pokud má někdo nakoupený obsah pro Android, je pro něj jednodušší opustit Samsung a přejít třeba ke Xiaomi, než opustit Android a přejít na Tizen. Pro člověka, který má nakoupený obsah pro Android, to bude stejně jednoduchá úvaha, jako u mě a mé knihovny her pro iOS.

Tizen s Androidem obecně kompatibilní není, ale existuje pro to řešení v podobě OpenMobile ACL.

Bůh suď, jestli kompatibilita aplikací zajímá lidi, kteří touží po špičkovém telefonu. Vzhledem k tomu, že Tizen je zatím přiměřeně úspěšný v Bangladéši, Indii a Sri Lance, mu moc velké šance nedávám. Představa, že milovníci Androidu na něj začnou masově přecházet, mi přijde mírně úsměvná. Ať si myslí kdo chce, co chce, kompatibilita software je důležitá a představa, že přijdete s vlastním novým OS a prorazíte, je zhruba stejná, jako že se vám něco takového povede v PC světě. I Microsoft má velké problémy prosadit Windows Phone – a to má gigantickou sílu i zkušenosti s tvorbou softwarových platforem!

Poslední významnou teorií je snaha o iphonizaci telefonů s Androidem. Iphonizace je pojem, označující hnutí, které efektivně potvrzuje, že ostatní výrobci kopírují Apple a to včetně dobrých i méně dobrých prvků. Jak si jistě pamatujete, milovníci Androidu se smáli, až se za břicho popadali ve chvíli, kdy zjistili, že iPhone nemá výměnnou baterii, nemá možnost rozšíření úložiště a není voděodolný.

A teď se podívejme, co se to stalo u Samsungu: Samsung Galaxy S5 měl podporu pro SDXC karty s kapacitou až 128 GB RAM, výměnnou baterii s kapacitou 2800 mAh a voděodolnost IP67 (úplná odolnost proti prachu a schopnost 30 minut odolat ponoření do 1 metru). Samsung Galaxy S6 nemá výměnné úložiště, nemá výměnnou baterii a oficiálně není voděodolný (i když testy na YouTube ukazují, že S6 Edge je schopný přežít až 20 minut pod vodou). Co se to stalo? Člověk má skoro pocit, že se manažeři Samsungu sešli a na brainstormingu si řekli, že to, co potřebují k tomu, aby dosáhli stejného úspěchu jako Apple, je odstranit všechny věci, které činily Samsung Galaxy S5 unikátními, aby byl přesně jako iPhone – a navíc telefon zdražit. Je to představa skutečně jako z Dilberta.

Jsou drahé telefony s Androidem slepou uličkou?
i Zdroj: PCTuning.cz

Tohle je skutečně těžko pochopitelná změna. Možnost vyměnit baterku a zvláště rozšířit úložiště je u mašinek s Androidem obrovská výhoda. Odstranění těchto vlastností bych pochopil v případě zachování vodovzdornosti, ale ta je jenom neoficiální. Vcelku mi připadá, že S5 je dnes racionálnější volba – a to asi není dobře.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama