kauza-apple-vs-blogy-stale-pokracuje
Zábava Článek Kauza Apple vs. blogy stále pokračuje

Kauza Apple vs. blogy stále pokračuje

Docekal

Docekal

24. 3. 2005 00:00 5

Apple prozatím "vítězí", EFF se snaží celý proces zvrátit a američtí žurnalisté se obávají vlivu kauzy na případy nutné ochrany zdrojů. Bloggerům se mezitím začalo mimo jiné říkat "online žurnalisté". A o významu blogů se mimochodem mohutně diskutuje i v Čechách

Reklama

V krátkém článku Apple vítězí u soudu nad weby věnujícími se Macintosh tématům jsem zmiňoval kauzu úniku informací z Apple na trojici webů věnujících se produktům této firmy - souvisí s tím i rozhodutí soudu, které upírá zveřejnitelům informací "novinářské" právo na ochranu zdrojů - a nakazuje jim, aby Apple sdělili zdroje svých informací.

Kauza pochopitelně pokračuje - jeden z obviněných se mezitím s Apple mimosoudně dohodl - podle informací v médiích zaplatí blíže neurčenu sumou a neskončí tak u soudu (pro studenta je to jistě zdánlivě rozumné, otázka je, zda je to správné). Další z trojice pro změnu ústy svých právníků sdělil, že vlastně nechápe, na čem by se bylo možné dohodnout. A Apple se pro změnu vyjádřilo, že "vždy bude ochraňovat své inovace". A dodali, že "nemají úmysl posílat studenty do vězení". Zajímavé.

Na Wired se v článku It''s the Content, Not the Source opět zamýšlejí nad věcmi jako "kdo je novinář" a "mají blogy právo na svobodu slova". Nad čím se ale také zamýšlejí je, zda soud náhodou nedává příliš přednost podnikání Apple - to se totiž v tomto případě odvolává na "obchodní tajemství" a staví na tom celou při.

Soudce Kleinberg se nicméně brání - podle něj nejde vůbec o otázku žurnalistiky. A ochrana zdrojů pochopitelně není absolutní (neplatí například v případě informací týkajících se kriminální/trestné činnosti). Podle soudce Kleinberga došlo právě k trestné činnosti - v okamžiku kdy někdo předal informace, které Apple chápe jako své obchodní tajemství. Jestli je tato argumentace přijatelná či nikoliv pochopitelně netuším - a s ohledem na absolutní rozdílnosti amerického vs. evropského práva, si netroufám ani hádat ani mít nějaký názor. 

Do případu se vložila i EFF (Electronic Frontier Foundation) s odvoláním na památný První dodatek - a zcela logicky dodává, že řada důležitých proláknutí do médií by bývala mohla být označena za obchodní tajemství. Cituje ale vcelku pochopitelné a rozumem lépe přijatelné případy - například informace o nebezpečnosti kouření. V takovém případě, a na to poukazuje podle všeho i soudce Kleinberg, jde skutečně o případy ve veřejném zájmu - nikoliv případy předávání informací o firemních produktech.

EFF se nicméně chystá Apple napadnout z pohledu toho, jak je vlastně definováno obchodní tajemství - a hlavně z pohledu toho, zda Apple vůbec mohla vzniknout nějaká škoda. Z pohledu právníků jde prozatím o jedinou strategii, kterou považují za použitelnou - použitelnou k porážce Apple.

Na českém Internetu se mezitím rozeběhlo téma "Diskutujte na téma: blogy" - na tento článek Živě reaguje Patrick Zandl na Marigoldu a nepochybně se časem přidají i další. Osobně považuji za vhodné pouze vybrat jeden odstavec z Patrickovy reakce a poté se téhle (staro)nové kauze přestat věnovat. Začíná to být totiž už nudné a Živě je svou averzí vůči blogům už proslulé - ale je jasné, že účel světí prostředky a diskuse na téma "zbytečnosti" blogů přivede Živě další svěží návštěvníky. Ale teď už ta slíbená citace. Považuji ji za velmi trefnou :

Velká část problémů ve vnímání weblogů plyne z toho, že blogy se většinou šmahem zaměňují za osobní deníčky adolescentů bez jakékoliv literární i obsahové hodnoty. Je to stejné zjednodušení, jako porovnávat server Novinky a Mobil.cz a z faktu, že na Novinkách o mobilech píšou velmi málo vyvozovat, že Novinky jsou mizerné. Nejsou mizerné, jsou o něčem jiném. Weblogů je celá škála – od osobních deníčků, přes politické, technické i finanční weblogy. Jde jen o to, abyste si vybrali weblogy dle svého gusta, říkat o těch ostatních, že jsou zbytečné a k ničemu, je jen znakem netolerance nebo nedostatku pochopení.

Názor Patricka Zandla si ale určitě přečtete celý.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama