Kingston HyperX MAX 3.0 – externí SSD na rychlém USB 3.0
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Kingston HyperX MAX 3.0 – externí SSD na rychlém USB 3.0

Kingston HyperX MAX 3.0 – externí SSD na rychlém USB 3.0 | Kapitola 12

Jan Černý

Jan Černý

23. 11. 2010 03:00 19

Seznam kapitol

1. Kingston SSDNow V+ G2 jako externí disk 2. USB 3.0 – sběrnice blízké budoucnosti 3. exFAT – nejlepší systém souborů pro externí disky 4. Testovací metodika 5. Přehled běžně používaných SSD řadičů 6. Přehled výsledků disku na USB 3.0 a FAT32
7. Přehled výsledků disku na USB 3.0 a exFAT 8. Přehled výsledků disku na USB 3.0 a NTFS (nedoporučujeme) 9. Přehled výsledků disku na USB 2.0 a exFAT 10. Přístupová doba (HD Tune, AS SSD) 11. Testy propustnosti (ATTO, HD Tune, AS SSD) 12. Nastal ten správný čas pro externí SSD?

Zatímco SSD disky pro SATA rozhraní chrlí jeden výrobce za druhým, externích disků je poskrovnu. Mohou za to poměrně vysoké pořizovací ceny a malé rozšíření rychlého rozhraní USB 3.0. Kromě srovnání s běžným SSD diskem vám také poradíme, zda je lepší disk naformátovat na FAT32, NTFS nebo exFAT.

Reklama
Kingston HyperX MAX 3.0 – externí SSD na rychlém USB 3.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak pro koho. Externí SSD disky nejsou na trhu nejsou příliš dlouhou dobu a svůj model nabízí jen několik výrobců. A ani mnoho uživatelů na ně není připraveno – jak po stránce hardwaru a softwaru, ale i po stránce zkušeností. Nejlépe to asi vystihuje následující graf z AS SSD Benchmarku. I když by se dalo o jeho reálném použití polemizovat, je nutné znovu zdůraznit, že správný systém souborů, kterým je exFAT (navržený pro přenosné disky), může výrazně zlepšit zápis na médium, ale mnoho uživatelů o jeho existenci nikdy neslyšelo. Díky exFAT dokáže externí disk v některých kritériích porazit i běžný SSD disk připojený na SATA rozhraní se systémem souborů NTFS (ve srovnání je záměrně SSDNow V+, ze kterého HyperX MAX 3.0 vychází).

Kingston HyperX MAX 3.0 – externí SSD na rychlém USB 3.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro mnohé z vás je zcela jistě překvapením vyšší rychlost zápisu než čtení. To je s velkou pravděpodobností způsobeno vlastnostmi USB <-> SATA převodníku uvnitř disku, který není podle katalogového listu schopen zvládnout více než 32 operací současně. Pro využití potenciálu disku je také nutné používat USB 3.0 řadič, jinak je jeho výkon podstatně nižší (sekvenční čtení klesne ze 130 MB/s na 30 MB/s).

Kingston HyperX MAX 3.0 – externí SSD na rychlém USB 3.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Přestože výsledky dnes testovaného disku Kingston HyperX MAX 3.0 tomu neodpovídají, je jasné, že SSD technologie má před sebou zářivou budoucnost. Nová éra mobilních disků začne ve chvíli, kdy budou ceny mnohem lidovější a výrobci nebudou sahat k polovičatým řešením. Tím netvrdím, že návrh společnosti Kingston je špatný, ale z hlediska maximálního výkonu má HyperX MAX 3.0 ještě drobné rezervy. Pouzdro z modrého hliníku působí sice elegantně, ale uvnitř naleznete loňský model Kingston SSDNow V+ druhé generace připojený na jednoduchý obousměrný převodník rozhraní SATA a USB 3.0. A právě v tomto převodníku tkví největší brzda. Zatímco SSD řadiče obsahují ARM procesory běžící na 200 a více MHz, GL3011 obsahuje pouze 25MHz procesor i8051. Ve většině testů tak externí SSD zaostává za svým desktopovým příbuzným o několik procent.

Kingston HyperX MAX 3.0 – externí SSD na rychlém USB 3.0
i Zdroj: PCTuning.cz


Kompletní přehled výsledků naleznete v této tabulce v rozlišení 1 500 × 2 000 bodů

Bodové hodnocení je odvozeno z předchozí tetralogie věnované SSD diskům. Z pochopitelných důvodů však nebyly prováděny testy zápisu na disk bez oddílů a měření spotřeby.

Přehled jednotlivých dílů našeho seriálu o SSD discích:

Kingston HyperX MAX 3.0 – externí SSD na rychlém USB 3.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Názor recenzenta

Rozšíření externích SSD disků bude v budoucnu hodně závislé na jejich ceně, věřím však, že tomu bude nejpozději do konce příštího roku. Doporučená koncová cena 6 120 Kč není v tuto chvíli zrovna lidová a osobně bych dnes raději zakoupil 2,5" externí disk obsahující klasický disk pro notebooky. Za třetinovou cenu pořídíte disk o kapacitě 640 GB. Také bych rád upozornil, že rychlé USB 3.0 rozhraní není dnes masová záležitost a ještě bude pár let trvat, než se stane samozřejmostí i u těch nejlevnějších počítačů. Pokud si však tento disk koupíte z důvodu odolnosti, která je o několik řádů výše než u  externích disků klasické konstrukce, rozhodně nebudete zklamáni. Výkon je opravdu extrémní a nebýt pomalejšího převodníku z USB na SATA, byl by disk stejně výkonný jako běžné SSD disky. I tak však zvládnete na disk nakopírovat 10GB film za necelou minutu a půl. Jestli však chcete využít výkon na maximum, rozhodně si nezapomeňte pořídit kvalitní a delší USB 3.0 kabel, USB 3.0 řadič (pokud jej nemáte) a naformátovat disk na systém souborů exFAT. Odvděčí se vám vyšší rychlostí a spolehlivostí při práci s daty.

Kingston HyperX MAX 3.0 – externí SSD na rychlém USB 3.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Aktualizace 24. listopadu/novembéra 2010, 9:30 AM CET

Podle zahraničních recenzí vychází propustnost externího SSD Kingston HyperX MAX 3.0 mnohem lépe (až o 60 MB/s při sekvenčním čtení). Odůvodnil bych to použitím USB 3.0 integrovaného přímo na základní desku a nikoli přídavného řadiče jako v mém případě. Všem čtenářům a společnosti Kingston se omlouvám za mystifikaci.

Poděkování

Závěrem bych rád poděkoval společnosti Kingston za zapůjčení mobilního SSD disku Kingston HyperX Max 3.0 do testu a těšíme se na další spolupráci. Také bych rád poděkoval našim partnerům Alfacomputer, ASUS a Belkin za poskytnutí základní desky, a USB 3.0 řadičů a microUSB 3.0 kabelu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama