Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?

Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku? | Kapitola 10

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

30. 11. 2009 01:00 48

Seznam kapitol

1. Co se děje na trhu s disky 2. Kingston SSD Now V 40 GB 3. Patriot Warp Extreme v2 32 GB 4. Metodika, zpracování výsledků, testovací sestava 5. h2benchw
6. PCMark 05 7. PCMark Vantage 8. FC Test 9. Praktické zkušenosti s disky 10. Zhodnocení a závěr

Vývoj flashových pevných disků jde kupředu doslova raketovým tempem. Rychlosti přenosu dat se u nich běžně pohybují v řádech stovek MB/s a přístupové doby jsou na úrovni RAM. Jen ty ceny jsou stále poměrně vysoké, nebo ne? Co byste říkali na SSD za dva tisíce? Že je to nereálné? Není, cena těch dnes testovaných je právě taková.

Reklama

Celkové skóre

Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?
i Zdroj: PCTuning.cz

Po sečtení výsledků jsou jasně vidět dvě věci: i ten nejhroší flashový disk svým výkonem výrazně překonává všechny disky klasické konstrukce včetně VelociRaptoru od společnosti Western Digital. Stejně tak jsou však obrovské rozdíly mezi jednotlivými modely a zatímco ve světě disků klasické konstrukce je téměř jedno, co koupíte, zde to rozhodně neplatí. SSD od Kingstonu je téměř dvojnásobně rychlé jak disk Patriot a 34nm Intel je pak téměř dvojnásobně rychlý jako Kingston. Rozdíly jsou obrovské a při výběru SSD rozhodně nevýbírejte podle počtu MB/s napsaných u produktu! Patriot Warp má totiž papírově 175/100 MB/s, zatímco Kingston Now V pouze 100/75 MB/s.

Ceny disků

Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf cen jasně ukazuje to, o čem jsem psal v první kapitole. Zatímco SSD od Intelu je sice doslova božské, pořádně si za něj připlatíte. Naopak cena druhých dvou SSD je téměř na úrovni cen klasického pevného disku.

Cena za 1 GB

Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?
i Zdroj: PCTuning.cz

Poměr cena za GB už však tak jednoznačný není. SSD od Intelu totiž stojí přes deset tisíc, má však také kapacitu 160 GB, zatímco Kingston jen 40 GB. Právě zde je obrovský potenciál disků klasické konstrukce, byť svým výkonem už nestačí.

Poměr cena/výkon

Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?
i Zdroj: PCTuning.cz

A jsou tu poměry cena/výkon. I ty možná nedopadly úplně tak, jak jste si mysleli. Ale je to logické: Intel X25-M 34 nm je sice pekelně drahý, má však obrovský výkon a kapacitu 160 GB. SSD od Kingstonu je naopak velmi levné a také má slušný výkon, jenže kapacita 40 GB to celé kazí. No a o Patriotu snad nemá smysl mluvit.

Vyhodnocení

Kingston SSD Now V 40 GB

Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?
i Zdroj: PCTuning.cz

Prvním diskem, který jsme dnes testovali, byl flashový kousek od společnosti Kingston z řady Now V s kapacitou 40 GB. Ten při ceně okolo dvou tisíc nabízí proti klasickým diskům výrazně vyšší výkon, kterým strčí do kapsy i Western Digital VelociRaptor. Ani proti královskému SSD od Intelu nedopadl Kingston vůbec špatně, byť o kus pomalejší samozřejmě je. V tomto případě je však hlavním argumentem cena a poměr cena/výkon, které hovoří jasně. Při ceně pouze okolo dvou tisíc korun nabízí Kingston SSD Now V super výkon a (ve světě SSD) také dobrý poměr cena/výkon.

Pokud jste jedni z průkopníků a uvažujete o koupi levného SSD, uvažujte o tomto kousku. Jasně, kapacita 40 GB není vysoká a vejde se na ni jen ten operační systém s pár programy, avšak potřebujete na SSD cpát více? Důležité je, že za snesitelné dva tisíce dostanete disk, který rychlostí startu operačního systému zadupe do země vše, co jste kdy doma měli. A ještě jednou musím zopakovat, že za dva tisíce, cenu před pár lety nemyslitelnou. Mezi levnými SSD je to v současné době král a jako takový od nás dostává stříbrnou hvězdu.

Patriot Warp Extreme 32 GB

Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhým levným SSD, na který jsme se podívali, je flashový disk od společnosti Patriot. Ten je také výrazně rychlejší než disky klasické konstrukce, avšak i přes papírově vyšší hodnoty je výrazně pomalejší než SSD od Kingstonu. Disk má přitom o 8 GB nižší kapacitu a jeho cena je o 500 korun vyšší. Z těchto důvodů jsem tedy nucen flashový disk od Patriotu nedoporučit. Je však pravděpodobné, že tato situace nebude trvat dlouho. Stejně jako se hnuly ceny SSD vyšších tříd při uvedení první i druhé generace SSD od Intelu, tak se pravděpodobně během pár týdnů hnou i ceny levných SSD, Kingston SSD Now V je totiž v současné době všechny zastiňuje.

Shrnutí

Možná jste si ještě při čtení názvu dnešního článku mysleli, že si z vás děláme legraci, případě že budete číst recenzi na SSD, jehož rychlosti a kapacita jsou na úrovni pět let staré paměťové karty. No a nebylo tomu tak. Vývoj flashových pevných disků jde zkrátka kupředu mílovými kroky a pokud chcete okusit sílu SSD už dnes, je to možné doslova za pár korun. Nepočítejte samozřejmě s tím, že byste za tuto cenu dostali flashový disk se stovkami GB prostoru, avšak testovaných 40 GB myslím v klidu postačí na operační systém a pár programů k tomu. Víc na SSD nacpat nepotřebujete, protože právě u těchto věcí vám záleží na rychlosti načítání.

Druhou otázkou byly rychlosti. Zde se ukázalo, že mezi jednotlivými modely jsou obrovské rozdíly a také fakt, že co se píše v marketingových materiálech ještě neukazuje reálné vlastnosti daného disku. Příjemným překvapením pro mne také bylo, že levné SSD od Kingstonu nezaostává svým výkonem za 34nm SSD od Intelu nijak výrazně. A právě za to a za svoji lákavou cenu dva tisíce v 40GB provedení si od nás disk odnáší doporučení v podobě stříbrné hvězdy.

PS. Jsem zvědavý, jaký levný flashový disk budu testovat za rok. Při současném raketovém vývoji by to mohlo být třeba ono 34nm SSD od Intelu v 80GB verzi, co myslíte?

Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?
i Zdroj: PCTuning.cz


PCTuning Silver Award, listopad 2009
Kingston SSD Now V 40 GB
"rychlé SSD s přijatelnou kapacitou a zejména nízkou cenou"

Poděkování

Za zapůjčení disků děkujeme společnostem Kingston a alza.cz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama