Kit vodního chlazení Magicool: Tiše a levně v roce 2016 
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Kit vodního chlazení Magicool: Tiše a levně v roce 2016 

Kit vodního chlazení Magicool: Tiše a levně v roce 2016  | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 2. 2016 03:00 37

Seznam kapitol

1. Česko – země vodníků 2. Teorie vodního chlazení – Bloky 3. Teorie vodního chlazení – Ostatní části 4. Teorie vodního chlazení – Radiátor 5. Vodní chlazení Magicool Triple Edition 6. Instalace vodního chlazení
7. Oživení vodního chlazení 8. Testovací sestava 9. Výsledky testů CPU 10. Výsledky testů GPU 11. Závěr

Už roky jsme na stránkách magazínu nestavěli „vodníka“, tak to napravíme. Chcete naprosto tichý počítač a chlazení s ultímátním výkonem, které by bez údržby vydrželo i několik let a nestálo majlant? Vyzkoušejte stavebnici vodního chlazení Magicool jako my, a je to. Zaručujeme o desítky stupňů chladnější grafiku i procesor!

Reklama
Kit vodního chlazení Magicool: Tiše a levně v roce 2016 
i Zdroj: PCTuning.cz

Vodní chlazení bylo vždy efektivní, tiché a bezúdržbové (pokud se nesnažíte ušetřit maximum na komponentách), bylo ale drahé. Pořízení cele sady vodního okruhu stále stálo 5000–10 000 Kč s DPH, záleží jaké komponenty zvolíte.

Samostatná stavebnice Magicool ale přináší do tohoto odvětví skutečně svěží vítr. nestojí totiž závratné sumy a uvnitř najdete všechno, co ke stavbě vodníka potřebujete. Stačí ještě dokoupit blok na GPU a můžete se pustit do přestavby na tiché a vodní chlazení.

Za cenu 3500 Kč s DPH v případě sady s radiátorem na dvojici ventilátorů, je to bomba. Ani náš testovaný set s největším radiátorem a GPU blokem za cenu 5100 Kč není nijak extrémně drahý, příplatek oproti kombinaci dobrého alternativního vzduchového chladiče grafiky a CPU je už minimální.

Kit vodního chlazení Magicool: Tiše a levně v roce 2016 
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledky naší sady jsou skvělé, procesor generace Skylake-DT (platí pro Haswell, Ivy Bridge) se chladí hůře i vodním chlazením. Teplo se díky výrobnímu procesu, teplovodivému materiálu a lajdácké výrobě kumuluje uvnitř čipu a není efektivně předáváno do rozvaděče tepla procesoru. A jelikož chladíme vodním blokem právě rozvaděč tepla čipu, je efekt slabší. I tak jsem dosáhl o 10 °C nižší teploty s maximálně přetaktovaným procesorem (4,8 GHz). Pokles teplot je 13 procent.

U grafické karty je to ale zcela jiná káva. Pokles teplot je 44 °C, což představuje procentuálně nižší teplotu o 53 procent. Už jen kvůli tomuto výsledku se vodní blok vyplatí, i kdyby měl chladit pouze grafickou kartu. A jelikož v sadě Magicool je CPU blok přibalen, není důvod jej také neosadit. Zbývá ještě zmínit hlučnost. Já připojil ventilátory do základní desky (konektory pro procesor a case) v režimu Silent, tedy nejnižší možné otáčky. Celý set byl maximálně neslyšný i v noci, kdy můžete klidně jeden z ventilátorů i odpojit. Regulovat otáčky lze softwarem z Windows nebo i externím regulátorem ventilátorů. To už záleží, jak komfortní ovládání chcete.

První tabulka shrnuje základní pozitiva a negativa vodního chlazení. Vodníka si kupujete kvůli hluku, pokud by měl jet na doraz a chladit hlučně, nemá smysl. Vodní chlazení musí být tiché. Také teplo se nehromadí ve skříni, ale buď vyvede ven hadicemi a nebo vyfoukne ven ventilátory na radiátoru na straně skříně. K tichému chodu je pak samozřejmě bonus v nižších teplotách komponent, hlavně u grafiky to hodně oceníte. S nižšími teplotami klesá i spotřeba a zvyšuje se prostor pro další taktování. Také investice do vodníka, byť může být poprvé vyšší, se vrátí za mnoho let, kdy nebudete muset o chlazení přemýšlet a použijete svůj vodní okruh na několik upgradů platforem. Chod je zcela bez údržby, jen občas dolijete vodu a zkontrolujete, zdali někde není netěsnost. Nic víc není potřeba.

Kit vodního chlazení Magicool: Tiše a levně v roce 2016 
i Zdroj: PCTuning.cz

Negativem je vyšší pořizovací cena, horší manipulace s počítačem pokud z něj někam vedou hadice a složitější výměna komponent. Takovou grafiku musíte nejprve odpojit od okruhu, poté sundat blok a vrátit na ní chladič, teprve pak ji můžete prodat a koupit si výkonnější. To zabere víc času než v případě grafiky s vzduchovým chladičem z výroby. Voda v elektrickém zařízení je také vždy riziko, může dojít k nehodě a voda může komponenty i zničit. U mě okruh tekl pouze jednou, delší dobu bez povšimnutí. Nic se nerozbilo, jen byl počítač nestabilní. Po výměně bloku CPU je už vše řadu let OK.

Kit vodního chlazení Magicool: Tiše a levně v roce 2016 
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení kitu Magicool a bloku na GPU děkujeme JSComputers, prodejci vodních chlazení

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama