Kit vodního chlazení Magicool: Tiše a levně v roce 2016 
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Kit vodního chlazení Magicool: Tiše a levně v roce 2016 

Kit vodního chlazení Magicool: Tiše a levně v roce 2016  | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 2. 2016 03:00 37

Seznam kapitol

1. Česko – země vodníků 2. Teorie vodního chlazení – Bloky 3. Teorie vodního chlazení – Ostatní části 4. Teorie vodního chlazení – Radiátor 5. Vodní chlazení Magicool Triple Edition 6. Instalace vodního chlazení
7. Oživení vodního chlazení 8. Testovací sestava 9. Výsledky testů CPU 10. Výsledky testů GPU 11. Závěr

Už roky jsme na stránkách magazínu nestavěli „vodníka“, tak to napravíme. Chcete naprosto tichý počítač a chlazení s ultímátním výkonem, které by bez údržby vydrželo i několik let a nestálo majlant? Vyzkoušejte stavebnici vodního chlazení Magicool jako my, a je to. Zaručujeme o desítky stupňů chladnější grafiku i procesor!

Reklama

Teorie vodního chlazení – Ostatní části

Radiátor 360 (pro tři ventilátory)
i Zdroj: PCTuning.cz
Radiátor 360 (pro tři ventilátory)

Voda při průtoku bloky odvádí teplo od jednotlivých komponent. To následně odevzdá při průtoku radiátorem. V něm se teplo přenese na žebrování, které profukují ventilátory. Radiátory se dnes nejčastěji vyrábějí tak, aby je bylo možné osazovat libovolnými 120mm ventilátory (3 × 120 = 360). Příkladem takového radiátoru je vyfocený 360mm HTSF LTX 360 určený pro trojici ventilátorů. Dále se vyrábějí 120, 240 a v omezené míře také 480mm radiátory. Novinkou posledních přibližně dvou let jsou radiátory určené pro 140mm ventilátory (140, 280 a 420mm provedení).

Pro běžnou sestavu osazenou přetaktovaným procesorem vyšší střední třídy a high-endovou (jednočipovou) grafickou kartou bohatě postačí jeden 360mm radiátor. Cena se typicky pohybuje okolo dvou až tří tisíc korun s daní. Jde o cenu samotného radiátoru bez ventilátorů. Jen tak pro zajímavost, ještě před deseti lety se u systémů vodního chlazení v počítači běžně používaly radiátory z automobilů nebo průmyslu.

Pumpy

Legendární Eheim 1262
i Zdroj: PCTuning.cz
Legendární Eheim 1262

Vodu v okruhu je nutné pohánět. Slouží k tomu pumpa. Pro velké okruhy s mnoha resistentními členy se používají pumpy třeba i dvě. Uživatelé dříve často se snahou ušetřit používali pumpy určené pro akvaristiku, osobně však doporučuji použít pumpu určenou přímo pro počítačové vodní chlazení. Mimo jiné proto, že ji snadno připojíte na molex konektor ve zdroji a není nutné řešit redukci z 230 V. Pumpy se prodávají za cenu od jednoho do pěti tisíc korun.

Expanzní nádoba

Expanzní nádoba s pumpou
i Zdroj: PCTuning.cz
Expanzní nádoba s pumpou

Na expanzní nádobu se často zapomíná. Jde přitom o nezbytnou součást okruhu, který slouží jednak jako zásobárna vody a také ke snadnému doplnění vody do okruhu (včetně prvotního zavodnění). Z tohoto důvodu by měla být expanzní nádoba umístěna vždy před pumpou (voda teče z expanzní nádoby do čerpadla, ne naopak) a ve vyšší poloze. Z tohoto důvodu vyrábí řada firem expanzní nádoby, které lze na pumpu přímo namontovat. Cena se liší dle velikosti nádoby a pohybuje se od sedmi set do tří tisíc korun.

Hadice

UV odolná ZMT hadice stojí polovinu co Tygon
i Zdroj: PCTuning.cz
UV odolná ZMT hadice stojí polovinu co Tygon

Další nezbytnou součástí okruhu jsou hadice, které jednotlivé díly spojují. Hadice se dělí do několika kategorií dle materiálů a průměru. Pokud s vodním chlazením teprve začínáte a chcete postavit levnější okruh, postačí hadice silikonové nebo z PVC. Silikon je nevýrazný a mírně se přes něj odpařuje voda, PVC zase tvrdne a láme se při ostrém pohybu. Výhodou těchto hadic je nižší cena pohybující se okolo 100-150 Kč/metr. Špičkové (a s cenou 300-400 Kč/metr výrazně dražší) jsou naopak hadice Tygon (čisté, nežloutnou, dobře se ohýbají) a Clearflex (levnější Tygon).

Co se týče rozměrů, běžně lze koupit hadice s vnitřním průměrem osm až třináct milimetrů. Analogicky se liší vnější průměry. Čím větší průměr hadice, tím je vyšší i její cena. Osobně jsem vždy používal hadice zlaté střední cesty s vnitřním průměrem 10 mm a vnějším průměrem 13-14 mm. Mimochodem, zájemci o extravaganci si mohou koupit hadice v různých barvách včetně UV reaktivních úprav.

Fitinky

vlevo klasická fitinka a stahovací kroužek, vpravo fitinka s maticí
i Zdroj: PCTuning.cz
vlevo klasická fitinka a stahovací kroužek, vpravo fitinka s maticí

Všechny nezbytné díly pro stavbu vodního chlazení máme vyjmenované. Chybí jen poslední drobný spojovací díl — fitinky. Fitinky slouží ke spojení jednotlivých dílů okruhu s hadicemi. Fitinku zašroubujete do bloku či radiátoru (nezapomeňte na těsnící gumový kroužek, k fitince je většinou přibalen) a na její druhý konec nasunete hadici. Pokud používáte klasickou nebo také trnovou fitinku (vlevo), je vhodné hadici utěsnit stahovacím kovovým kroužkem nebo plastovým páskem. Pokud používáte fitinku s maticí, je nutné ji před nasazením hadice odšroubovat a následně dotáhnout.

Fitinky se liší dle materiálu (většinou kovové, Swiftech vyráběl i nylonové), závitu (nejčastěji G1/4") a průměru pro hadici. Především na poslední dva jmenované parametry je při koupi potřeba dávat pozor. Cena jedné běžné fitinky se pohybuje okolo 50-100 Kč.

V případě potřeby lze koupit i tvarované fitinky (např. pravý úhel) nebo třeba rozdvojky. Ty se můžou hodit při chlazení velmi výkonných sestav pro paralelní zapojení dvou radiátorů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama