Kryptoklondike může nakonec zničit sám sebe
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Kryptoklondike může nakonec zničit sám sebe

Kryptoklondike může nakonec zničit sám sebe

Michal Rybka

Michal Rybka

29. 5. 2021 23:59 13

Seznam kapitol

1. Nová pohroma 2. Stupidní bingo 3. Decentralizované? 4. Jako za socialismu 5. Když už žerete, aspoň nemlaskejte

Původní myšlenka kryptoměn jako státem nekontrolovaného platidla se mi líbí. Věc se ale nějak zvrhla: Z krypta se stal nástroj spekulace a těžebního šílenství, které může dojet na svou naprostou nenažranost.

Reklama

Nejhorší věcí, která nás postihla v souvislosti s kryptoklondikem, není pád hodnoty Bitcoinu, ani zavedení státních restrikcí v Číně. To naprosto nejhorší, co nás postihlo během posledních měsíců, je Chia: Tahle zrůdnost dokázala během jednoho měsíce to samé, co se stalo během záplav v Thajsku v roce 2011: Z trhu prakticky zmizely disky.

Tedy, přesněji řečeno: Zatím nezmizely úplně všechny, ale to se časem stane. Mainstreamová média zatím popisují, že vyskočila poptávka po discích SSD, což není ten hlavní problém. Problém je, že těžaři masově vykoupili všechny větší disky. Dnes je opravdu problém najít harddisk nad 8 TB, vše větší zmizelo. 

Ještě horší je, že nezačali vykupovat ty, které by se na podobnou činnost hodily, totiž modely pro NAS a datacentra stavěné na trvalý provoz – jsou totiž drahé. Masově skoupili hlavně ty levné, které pro trvalé používání určené nejsou. Situace je tak zlá, že prodejci už přikročili k limitování objednávek a dovolují objednat jeden anebo dva kusy – pokud jsou.

Více než rok už nejsou dostupné žádné rozumné grafiky; je to tak tragické, že skladem jsou jen velmi levné modely typu GT 1030 a za štěstí můžete považovat, že seženete GTX 1050 Ti. 

Asus GeForce GT 1030
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus GeForce GT 1030

Většina IT světa ale může celkem klidně existovat bez grafických akcelerátorů – to se ale o discích opravdu říct nedá. Disky potřebují i pracovní počítače, servery, státní správa a koneckonců i firmy poskytující cloudové služby, ty jich spořádají hodně. Zatímco ta první krize byla pro „seriózní IT svět“ jen úsměvnou historkou, zvýšení ceny a nedostupnost disků pocítí všichni. Bude to hodně vidět.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama