Kryptoklondike může nakonec zničit sám sebe
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Kryptoklondike může nakonec zničit sám sebe

Kryptoklondike může nakonec zničit sám sebe | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

29. 5. 2021 23:59 13

Seznam kapitol

1. Nová pohroma 2. Stupidní bingo 3. Decentralizované? 4. Jako za socialismu 5. Když už žerete, aspoň nemlaskejte

Původní myšlenka kryptoměn jako státem nekontrolovaného platidla se mi líbí. Věc se ale nějak zvrhla: Z krypta se stal nástroj spekulace a těžebního šílenství, které může dojet na svou naprostou nenažranost.

Reklama

Zatím kolem kryptoměn panuje poměrně klid – a daňově to řešili hlavně lidé, kteří na nich opravdu zbohatli. Jestli stát nemá něco rád, tak jsou to lidé, kteří najednou zbohatnou, a nikdo neví jak. Pravda, u nás je přístup k takovým věcem podstatně laxnější než například v USA, ale všude platí, že kdo jí, ten by neměl mlaskat: I Al Capona dostal americký finančák. 

A víte: Čím víc a čím divočeji se těží, čím větší nedostatky na trhu vznikají, tím víc kryptotěžaři mlaskají a mlaskají. Čím je to nápadnější, tím víc si toho začnou všímat ostatní: Normální lidé, ale taky úředníci a stát. Stát už má určitou představu o tom, co to jsou Bitcoiny, už nějaké dražil – a je otázka, až mu dojde, že mu tak nějak mimo jeho dohled bují odvětví, které zřejmě odvádí na daních méně, než by mělo. 

A tak je docela dobře možné, že někomu brzy dojde, že se tu děje něco, co leží v šedé zóně. A všimne si toho tím dřív, čím nápadněji se to dělá. A kdo ví, třeba na to stát nakonec uvalí něco jako speciální tarify na energie anebo udělá krok čínským směrem a začne razit svoji vlastní digitální měnu a ostatní zakáže. 

Úspěch kryptoměn je spojen s jejich všeobecným přijetím a může se změnit v neúspěch s jejich všeobecným odmítnutím. Jako Damoklův meč tu nad námi stále visí možnost, že státy pošlou nezávislé kryptoměny do šedé zóny a budou fungovat jen jako komunitní měna. To, co se nakonec stane, bude souviset s tím, jako jak velký problém to nakonec státy vyhodnotí. A pokud bude panovat nekontrolovatelný kryptoklondike, působící trvalý nedostatek hardwaru a možná i problémy s energiemi, tak to jako problém rozhodně vyhodnotí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama