Kryptoklondike může nakonec zničit sám sebe
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Kryptoklondike může nakonec zničit sám sebe

Kryptoklondike může nakonec zničit sám sebe | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

29. 5. 2021 23:59 13

Seznam kapitol

1. Nová pohroma 2. Stupidní bingo 3. Decentralizované? 4. Jako za socialismu 5. Když už žerete, aspoň nemlaskejte

Původní myšlenka kryptoměn jako státem nekontrolovaného platidla se mi líbí. Věc se ale nějak zvrhla: Z krypta se stal nástroj spekulace a těžebního šílenství, které může dojet na svou naprostou nenažranost.

Reklama

Zcela samostatný problém je v tom, jak stupidní vlastně Chia je. Kdyby nabízela nějakou rozumnou službu, například byla navržená tak, že by diskový prostor používala například jako distribuované kryptované cloudové úložiště, dalo by se to akceptovat. Tak, jak je ale navržená, je vlastně perverzní formou celosvětového binga, ve kterém se disky popíšou náhodnými čísly. 

Tvrdit, že Chia je „ekologická“, je absolutní zvrhlost, výroba disků je nákladná a rozhodně není čistá. Jeden mechanický harddisk konzumuje circa 10 W, takže pole dvaceti aktivních disků spořádá 200 W, nehledě na vytížení procesoru při těžbě. Je to nižší spotřeba než na farmu GPU, ale zanedbatelné to rozhodně není.

Disky se navíc z povahy své funkce budou docela ničit. Zatímco grafika v dobře ventilovaném racku nějakou tu těžbu přežije a patrně není tak velké riziko si ji použitou koupit, ojeté disky představují riziko až hazard. Disky s TLC a QLC mají jen velmi limitovanou životnost přes počet zápisů a pokud se budou používat tak, jak se to často navrhuje, totiž že se na SSD bude plotovat a pak se to přepíše na klasický harddisk, je to v podstatě garantovaný způsob, jak levné disky rychle zničit. 

Levné magnetické disky také nejsou určené na trvalý provoz, a to zvláště ne v nějakém racku anebo, nedej bože, napráskané vedle sebe například na stole. Datacenterové disky mají speciální úpravu pro kompenzaci vibrací sousedních disků a prodlouženou životnost, což by z nich dělalo mnohem lepší kandidáty na podobný způsob použití, kdyby ten způsob využití nebyl sám o sobě tak retardovaný. Existuje spousta stupidních způsobů, jak využít drahé disky – ale ten, který používá Chia, je mezi nimi opravdu naprosto výjimečný, doslova se naprázdno ojíždí jen kvůli těžbě.

Spalování elektřiny při miningu je problém, zvláště v Číně, kde zatím dominuje elektřina vyráběná z fosilních paliv. To si pak EU může mimo Green Dealu vymýšlet třeba Soylent Green Deal, ale celkovou sumu emisí to ani nepřibrzdí. Pokud by se přešlo na provoz čistě z obnovitelných zdrojů, bylo by to rozumné – tedy kdyby se spalovaly přebytky z obnovitelných zdrojů, kterých je konečné a limitované množství, což nevyhovuje těžařům, protože ti míní těžit vším, čím se dá – a za jakoukoliv cenu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama