Kryptoklondike může nakonec zničit sám sebe
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Kryptoklondike může nakonec zničit sám sebe

Kryptoklondike může nakonec zničit sám sebe | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

29. 5. 2021 23:59 13

Seznam kapitol

1. Nová pohroma 2. Stupidní bingo 3. Decentralizované? 4. Jako za socialismu 5. Když už žerete, aspoň nemlaskejte

Původní myšlenka kryptoměn jako státem nekontrolovaného platidla se mi líbí. Věc se ale nějak zvrhla: Z krypta se stal nástroj spekulace a těžebního šílenství, které může dojet na svou naprostou nenažranost.

Reklama

Základní dilema kryptoměn je v tom, že nikdo nesmí získat kontrolu nad nadpoloviční kapacitou sítě, aby nedostal kryptoměnu pod kontrolu. Původní předpoklad vycházel z toho, že se prostě budou distribuovaně přidávat další účastníci, čímž bude síť robustní. S nárůstem jejich počtu bude klesat pravděpodobnost vytěžení mincí, což znamená, že to bude méně rentabilní – a to by teoreticky mělo znamenat, že se po čase dosáhne ekvilibrium mezi hodnotou měny a kapacitou sítě. Horní mez těžby je tedy dána marginální výnosností a tam by se to mělo zastavit.

Problém nastal ve chvíli, kdy začala hodnota kryptoměn růst – a najednou se vyplácelo kupovat mnohem víc hardwaru než dřív. Také to znamená, že těžaři jsou ochotni potenciálně platit podstatně dražší energie, což má potenciál po GPU krizi a harddiskové krizi vyvolat ještě krizi v ceně elektřiny. V tom okamžiku si kryptotěžby všimnou úplně všichni – a nebudou ji mít rádi, což dá státům skvělou šanci proti těžbě zasáhnout. Těžaři, nedivte se, až se to stane – a až tomu bude majorita tleskat, sami to na sebe svou nenažraností přivoláváte.

Kryptoklondike může nakonec zničit sám sebe
i Zdroj: PCTuning.cz

Nikdo totiž nepočítal s tím, v jakém rozsahu budou těžaři ochotni spekulativně skupovávat hardware a že i ten starší budou využívat pro další, další a další kryptoměny. Těžba altcoinů je ryze spekulativní, ale úspěch některých z nich láká těžaře, kteří je těží „čistě co kdyby“. To v podstatě znamená, že úvaha, že těžení má přirozenou horní mez, jednoduše neplatí. Pokud přibývají další a další nové měny s potenciálem k růstu, místo dosažení ekvilibria prostě těžba bude pokračovat dál a více. 

Chia ukázala, že prostor k expanzi je nejen u tradičních kryptoměn, ale že lze vymýšlet nové principy, se kterými je možné je dál zmnožovat. S tím, jak raketově roste kapacita pro těžbu Chia, sice klesá pravděpodobnost výhry, ale nevadí, brzy vznikne Ia, Jia, Kia, Lia až ZZTopia. Stejně, jak vznikly altcoiny na principu proof of work, vzniknou i na principu proof of space and time. 

Kapacita sítě Chia (PiB)
i Zdroj: PCTuning.cz
Kapacita sítě Chia (PiB)

Nejhorší na tom je, že to není ani zdaleka konec: Ti, co znají algoritmy, ví, že Chia je jen lehké nakousnutí do „té druhé formy turingovské komplexity“ – a že je možné hledat další věci, kde půjde těžit nějakou další kryptoměnu – například internetovou kapacitu. Kdekoliv najdete limitovaný zdroj, můžete na něm založit další měnu. 

Bitcoin měl původně sloužit jako nástroj směny – ale dnes je na tom tak, že se vyplatí spíš pro převádění vyšších částek, převážně se používá jako nástroj pro uchování hodnoty a pro spekulaci. Spekulace nemusí brát konce, budou vznikat nové a nové. V okamžiku, kdy bude šance, že nějaká z mnoha spekulativních investic najednou iracionálně vystřelí nahoru (jak se stalo například Dogecoinu), je poměrně jedno, jak je dotyčný coin volatilní – důležité je jich nakrtkovat víc a ve vhodném okamžiku směnit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama