Legenda Commodore: Počítače pro masy, ne jen pro bohaté
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Legenda Commodore: Počítače pro masy, ne jen pro bohaté

Legenda Commodore: Počítače pro masy, ne jen pro bohaté | Kapitola 3

Pavel Tronner

Pavel Tronner

14. 8. 2015 03:00 7

Seznam kapitol

1. ...computers for the masses, not for classes. 2. Commodore 3. Kterak Commodore nekoupil Apple 4. Stavba prototypu: jako 2001: vesmírná odysea 5. První sériově vyráběný mikropočítač

Computers for the masses, not for classes. Až do mikropočítačové revoluce nikdo neuvažoval o možnosti, že by počítače sloužily obyčejným lidem. Že by každý mohl něco takového mít doma. Revoluce v mikropočítačích toto chápání změnila – a první, kdo přišel se snahou dát je do rukou obyčejným lidem, byla firma Commodore.

Reklama

Jack Tramiel chápal mikropočítač jako v jistém smyslu pokračování vývoje kalkulaček. Ty se z těch původních s pouhými čtyřmi základními operacemi rozvinuly k velmi sofistikovaným vědeckým a nakonec programovatelným. Commodore však neměl v nabídce nic srovnatelného s přelomovou programovatelnou HP-65. Tramiel měl pocit, že počítač vlastně ten mezikrok přeskočí. Překonání konkurence jej vždy lákalo. Proto dal počítačům zelenou.

K tomu, aby se Tramiel ještě více přesvědčil o nutnosti postavit počítač, pomohla náhoda. Radio Shack, jeden z největších prodejců elektroniky, totiž poptal větší balík kalkulaček od Commodore a jako bonus navrh přihodil i poptávku po nějakém mikropočítači. Nakonec si Radio Shack vyvinul svůj systém (TRS-80) sám, leč to Tramiel v té době netušil. Ta poptávka jej přesvědčila, že mikropočítače mohou být skvělým produktem.

Peddle se přestěhoval do Silicon Valley, sídla Commodore, a započal s prací na prototypu. Ale ještě předtím, než položil první cihličku... než připájel první drátek... než nakreslil první čáru diagramu... no prostě než se do věci pustil, tak zkusil zjistit, zda by se někde nedal nějaký ten vhodný základ zakoupit. A připadl na Apple.

Celé to jednání mezi Commodore a tehdejší dvoučlennou firmičkou je dnes poněkud zamlžené a každý z účastníků je líčí jinak. Z Wozniakových vzpomínek vyplývá jistá nechuť z faktu, že někdo nedal přednost jeho počítači, no a ten někdo měl být Peddle, který prý chtěl stavět počítač sám a tak popichoval Jacka Tramiela k nabízení příliš nízké ceny. Peddle naproti tomu tvrdí, že nikoho nepopichoval, ale zkrátka nesouhlasil s některými prvky Wozniakova návrhu.

Wozniak totiž představil svůj prototyp Apple II. Peddle ale neměl pocit, že by barevná grafika, kterou Apple II nabízel, měla nějaký smysl. Spíše mu vadil poněkud rozmazaný obraz, který ještě ke všemu trpěl barevnými artefakty. A kromě toho, prototyp byl drahý, nevešel se do specifikací plánovaného počítače. No a v neposlední řadě se Peddle s Wozniakem pohádali, jelikož Peddle trval na tom, že v ROM počítače bude Basic, zatímco Wozniak miloval svůj miniaturní Assembler Sweet-16 a nechtěl se ho vzdát. No a když si Steve Jobs řekl Jacku Tramielovi o sto tisíc dolarů, dohadování skončilo.

"Apple II tranparent 800" by Rama. Licensed under CC BY-SA 2.0 fr via Wikimedia Commons.
i Zdroj: PCTuning.cz
"Apple II tranparent 800" by Rama. Licensed under CC BY-SA 2.0 fr via Wikimedia Commons.

Je jasné, že hodnotu $100 000 tehdejší firma Apple určitě neměla. Je ale zajímavou otázkou, kam by se ubíral vývoj mikropočítačů, kdyby tehdy Commodore Apple koupil a pohltil. Z hlediska pozdějšího vývoje se dá považovat za trestuhodné, že si Tramiel nechal ujít příležitost zlikvidovat konkurenci za pakatel. Je třeba ale chápat, že v té době Apple žádnou konkurencí nebyl.

Když nebyl základ, musel Peddle přistoupit ke vlastní stavbě od nuly. Nejjednodušší to bylo s Basicem, který byl zakoupen od malé firmičky Micro-Soft. Její programátor Rick Wyland totiž ve slabé chvilce přeložil basicovský původní kód Billa Gatese ze strojového kódu i8080 do kódu pro MOS 6502. Bill Gates z toho neměl radost. „To je takový sráčský mikroprocesor s mizerným stackem. Nebudeme s tím ztrácet čas. Zkus to nějak prodat a zapomeň na to.“ Díky tomuto Gatesovu přístupu si Commodore zajistil velmi dobré podmínky. Gates se při tomto obchodě opravdu nevyznamenal, jeho původní návrh na $3 z každé kopie byl Tramielem zamítnut (slovy „Už jsem ženatý“), takže Commodore zaplatil Microsoftu pouhých $25 000 za Basic, který byl použit v milionech počítačích a to i v následných VIC 20 či C64.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama