lidovy-fotoaparat-fujifilm-a210
Zábava Článek Lidový fotoaparát - Fujifilm A210

Lidový fotoaparát - Fujifilm A210

Dudek Jan

Dudek Jan

11. 3. 2004 00:00 29

Seznam kapitol

1. Popis fotoaparátu 2. Fotoaparát v praxi a porovnání s konkurencí 3. Závěr a Sample galerie

PCtuning není fotografický server, to všichni víme a proto se nebudeme pouštět do žádných recenzí drahých zrcadlovek, zaměříme se na něco mnohem levnějšího - lidový kompakt, který si může pořídit každý. Vybrali jsme si pro vás proto jeden z nejzajímavějších 3 Mpixelových kompaktů - Fujifilm Finepix A210. Je ve své třídě jedním z nejlevnějších a hlavně díky slušné optice pořizuje poměrně pěkné fotky.

Reklama

Popis fotoaparátu

Fuji A210 je prostý kompakt, velmi podobný levným "dovolenkovým" fotoaparátům. Z hlediska kreativní fotografie z něho příliš nevykouzlíte, ale na běžné cvakání u moře nebo na výletě je skvělý. Nemusíte nic nastavovat, je plně automatický, prostě namíříte a cvak - vyfoceno. Oproti klasickému fotoaparátu si nemusíte dělat hlavu se špatným snímkem, protože pokud se vám obrázek nelíbí, tak ho prostě smažete a vyfotíte další. A kolik těch fotek nakonec uděláte? To je jen na vás a pokud máte s sebou velkou kapacitu flash pamětí nebo nějaké větší záznamové zařízení (notebook, fotodatabanku nebo stolní PC) můžete fotit do aleluja.

Lidový fotoaparát - Fujifilm A210
i Zdroj: PCTuning.cz

Fuji nabízí rozlišení 3,34 MPixelu (efektivní 3,14 Mpixelu), což ve finále znamená fotografie o stranách 2048x1536. Technologicky se jedná o standardní CCD s R-G-B-G filtrem. Po vytištění při 300 dpi mají fotografie rozměry 13x18 cm. Pokud vám fotografie nestačí, tak si můžete udělat malý filmeček (bez zvuku), až 60 (nebo 240) sekund dlouhý s framerate 10 fps (při 320x240 nebo 160x120). To se sice zdaleka nevyrovná kamerám, ale na nějaké roztomilé momentky to vůbec nemusí být špatné. Jedinou nevýhodou je malý CCD senzor - pouze 1/2,7 palců, ale to je neduh celé této třídy fotoaparátů, i mnohem dražších. Malý senzor ve většině případů nemusí vadit, ale charakterizuje se větším množstvím šumu. Ten se ale dá velice dobře potlačit softwarově (např. NoiseNinja).

Lidový fotoaparát - Fujifilm A210
i Zdroj: PCTuning.cz

Fotoaparát je umělohmotný, padne velice dobře do ruky a je velmi lehký - pouze 175 g. Rozměry jsou příjemné - 99 x 65 x 55 mm (v x š x h), i když musíme uznat, že oproti konkurenci je Fuji kapánek širší, ale to nelze považovat za zápor.

Lidový fotoaparát - Fujifilm A210
i Zdroj: PCTuning.cz

A210 je nejlevnější 3 Mpixel se zoomem (7500 Kč s DPH). Optika fotoaparátu se nevyrovná dražším kolegům, ale poskytuje optický standard a na druh focení, pro který je fo?ák určen, se hodí skvěle. Jedná se o objektiv s ohniskem 5,5 mm až 16,5 mm (36 - 108 mm ekvivalent ke kinofilmu) se světelností F3.0 - F4.8, v praxi takový objektiv dokáže poskytnout trojnásobný zoom. Pokud vám nebude stačit optický zoom, tak A210 nabízí 3,2x digitální zoom, ale ten příliš nedoporučuji, poněvadž se degraduje kvalita obrazu a podobných výsledků, možná i lepších, můžete dosáhnout zvětšením ve Photoshopu.

Lidový fotoaparát - Fujifilm A210
i Zdroj: PCTuning.cz

Focení ve tmě vylepšuje malý vestavěný blesk. Má účinnost 0,8 - 3,5 m při širokoúhlém focení (5,5/36 mm) a při použití zoomu 0,8 - 3 m (16,5/108 mm). Což se vyrovná i dražším konkurenčním modelům. Blesk nabízí několik nastavení - redukci červených očí a pomalou synchronizaci (slow sync).

Abychom se nemuseli při focení dívat do malého průhledového hledáčku, nabízí Fuji slušný LCD displej s rozlišením 60 tisíc pixelů a úhlopříčkou 4 cm (1,5 palce). Ano, jsou fotoaparáty s rozlišením vyšším i většími displeji, ale nač? U tohoto fotoaparátu plní svojí funkci 100 %, dokonce i pozorovací úhly jsou široké a i při prudším světle je displej dobře čitelný. Displej zobrazuje 92 % focené plochy (hledáček jen 80 %).

Ovládání foťáku je velmi primitivní a nepotřebujete na to ani manuál, na druhou stranu příliš možností na výběr ani není. Do menu se dostanete pomocí tlačítka u nápisu OK/MENU. V něm se pohybujete pomocí tří tlačítek (prostřední je dvousměrné), které se nacházejí vpravo nahoře (viz obrázek). Tyto tlačítka také regulují nastavení blesku a makro módu.

Lidový fotoaparát - Fujifilm A210
i Zdroj: PCTuning.cz

V menu si můžeme vybrat:

  • Quality (

    viz obrázek

    )

    - rozlišení fotografií

  • Self-timer (on/off)
  • Exposure compensation (-2.1EV to +1.5EV, 1/3EV

    krok

    )
  • White balance (Auto, sunlight, shade, fluorescent x3, incandescent)
  • Shooting mode (Auto, manual) -

    manuální nastavení odemyká nastavení dvou položek (zobrazených tučně)

  • Option (Set-up menu,

    jas

    LCD)

Lidový fotoaparát - Fujifilm A210
i Zdroj: PCTuning.cz

Manuální nastavení je velmi omezené a výše uvedené nastavení (kompenzace expozice a vyrovnání bílé) nemůže příliš uspokojit uměleckou duši fotografa. A210 je hlavně automat, který všechno nastaví sám (např. čas expozice - fotoaparát nabízí rozsah od 1/2 až do 1/2000 s, bohužel nelze nastavit). Citlivost, ISO hodnota je rovněž nenastavitelná - je pevně daná na 100. Komprese fotografií je jen JPG.

Kroužek u spouště nám dovoluje vybrat mezi třemi módy - focením, prohlížením fotek a natáčením krátkých filmečků (60 s).

Lidový fotoaparát - Fujifilm A210
i Zdroj: PCTuning.cz

Na boční straně fotoaparátu naleznete několik otvorů na konektory - pro USB, externí napájení a Video. Přes USB (pouze verze 1.1) můžete nahrávat fotografie do počítače, nemusíte mít ani nahraný software, ve Windows XP nebo 2000 se fotoaparát najde sám. Přesto Fuji nabízí FinePixViewer pro správu fotek. Pomocí Video-outu můžete fotky prohlížet na televizi.

Lidový fotoaparát - Fujifilm A210
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední zastávkou při popisu fotoaparátu je spodní strana, která skrývá schránku pro dvě baterie (typu AA) a XD kartu (fotoaparát používá jen tento typ flash pamětí, přibalená karta má kapacitu 16 MB).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama