Linux a správa softwaru – DEB balíčky
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Linux a správa softwaru – DEB balíčky

Linux a správa softwaru – DEB balíčky | Kapitola 3

Tomáš Němec

Tomáš Němec

10. 12. 2021 14:00 11

Seznam kapitol

1. Základní příkazy správy DEB balíčků. 2. Konfigurační soubory repozitářů 3. Plasma Discover 4. Správce programů Software
5. Správce balíčků Synaptic 6. Správce balíčků Muon 7. Správce balíčků Apper 8. Správce balíčků Aptitude

Dnes se podíváme na možnosti instalace a správu softwaru pro distribuce Linuxu využívající balíčky DEB. Způsoby ovládání správy softwaru je pro tyto distribuce s velké části společné.

Reklama

Plasma Discover je aplikace  kategorie správce aplikací. To znamená že se stará primárně pouze o aplikace, a ostatní obsah se snaží skrývat. Je univerzální, kromě balíčkovacího systému Linuxu, obslouží ještě katalogy Snap a repozitáře Flatpack.

Snap a flatpack jsou další formy distribuce aplikací v Linuxu. Na rozdíl od klasických balíčků si veškeré své závislosti berou sebou. Jde o zajímavou formu jak nainstalovat nejnovější verze programů i do starší, i když stále podporované Distribuce Linuxu.

Pokud používáte prostředí KDE, tak tuto aplikaci máte pravděpodobně nainstalovanou . Pokud ne nainstalujte tyto balíčky. U balíčků, které jsou volitelně pozor na podporu vaší distribuce pro dané formáty balíčků. Instalujte po ověření.

  • plasma-discover
  • plasma-discover-common
  • plasma-discover-backend-flatpak(volitelně)
  • plasma-discover-backend-fwupd(volitelně)
  • plasma-discover-backend-snap(volitelně)

Prostředí programu je přehledné a jednoduché: Základ tvoří seznam aplikací vpravo a panel ovládání vlevo.

Linux a správa softwaru – DEB balíčky
i Zdroj: PCTuning.cz

Vlevo nahoře máme k dispozici možnost hledání a menu pro výběr kategorie programů. Vlevo dole je možnost výběru nainstalovaných programů, nastavení a programů, které jsou připraveny pro aktualizaci.

Nastavení 

zde v podstatě znamená pouze povolení zdrojů, odkud se programy získávají. 

Navíc je odsud možno vyvolat program pokročilé správy repozitářů a možnosti přidání klíčů. Spustí se program software-properties-kde. Zde nalezneme pokročilé možnosti práce s repozitáři. Informace o klíčích a o označení repozitářů najdeme v části přidání zdrojů softwaru v první kapitole.

Linux a správa softwaru – DEB balíčky
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní se podíváme do sekce aktualizace. Vpravo nahoře máme dvě důležitá tlačítka, zkontrolovat aktualizace a aktualizovat vše. Pokud chceme aktualizaci některých aplikací vynechat, můžeme je odznačit. Pozor tohle je pro zkušené uživatele, jednotlivé programy spolu často souvisejí.

Linux a správa softwaru – DEB balíčky
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak s programem pracovat

Výběr programů které chceme instalovat se provádí pomocí využití políčka vyhledávání nebo nalistováním v kategoriích. Po vyhledání a rozkliknutí programu se dostaneme do podrobných informací. Pokud se nám program líbí a chceme ho nainstalovat, stačí vybrat volbu instalovat. Pokud je již program nainstalován, je k dispozici tlačítko odstranit

Linux a správa softwaru – DEB balíčky
i Zdroj: PCTuning.cz

Program Plasma Discover je optimální volbou pokud hledáme program pro určitou činnost. Nehledáme podle názvu programu název programu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama