Linux: výběr distribuce na základě preferovaného prostředí
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Linux: výběr distribuce na základě preferovaného prostředí

Linux: výběr distribuce na základě preferovaného prostředí

Tomáš Němec

Tomáš Němec

1. 11. 2021 13:30 32

Seznam kapitol

1. GNU Linux jeho filozofie, výběr prostředí první krok pro výběr distribuce 2. pracovní prostředí KDE 3. pracovní prostředí GNOME 4. pracovní prostředí XFCE
5. pracovní prostředí LXQT 6. pracovní prostředí MATE 7. pracovní prostředí Cinnamon 8. Závěr, shrnutí výběru prostředí

Pokud začátečník uvažuje o vyzkoušení Linuxové distribuce, tak nejčastěji první výběr provádí na základě vzhledu prostředí v základním stavu, které si najde na internetu. Tento postup není nejlepší, protože téměř každá distribuce má k dispozici různá prostředí. Lepší postup je nejdříve se na základní prostředí Linuxu podívat a až na základě výběru prostředí vybrat Distribuci Linuxu.

Reklama

Linux neboli plným názvem GNU Linux je moderní operační systém pod svobodnou licencí. Představuje zajímavou alternativu k MS Windows, kterou můžeme mít zdarma. Ale pozor, Linux nejsou Windows zdarma. Tento operační systém je jiný, má jinou filozofii a díky tomu i jiné ovládání. Možnosti systému jsou velmi široké.

Linux se šíří v distribucích. Různé části distribuce mohou mít rozdílné licence. Z velké části jde o licence svobodné, s otevřeným zdrojovým kódem. Určité distribuce deklarují, že obsahují pouze software s otevřeným zdrojovým kódem bez binárního softwaru. V některých zemích to může být důležité, záleží především na místním patentovém právu. V ČR ale uzavřené ovladače, firmware, kodeky atd. můžete bez problémů používat. Pokud některé uzavřené ovladače a firmware naopak scházejí, může být konfigurace systému složitější, protože je budete muset sami stáhnout a nainstalovat od třetích stran.

Kromě několika výjimek, typicky např. distribuce Red Hat Linux pro použití v organizaci, jsou všechny distribuce včetně aktualizací distribuovány zdarma. Platí se maximálně za technickou podporu – kterou si lze často koupit. 

Vrátím se ještě k Red Hatu. Zde se platí za úroveň podpory včetně přístupu k aktualizacím. Současný stav umožňuje neplacenou registraci pro stahování aktualizací na osobní účet do 16 instalací. Podpora v této registraci není zahrnuta. Tyto instalace lze použít ve firmách, účet je ale na konkrétní osobu, ne na firmu. A firma může mít problém, pokud dotyčná osoba odejde.

Základní rozdíly proti  Windows

 

Linux: výběr distribuce na základě preferovaného prostředí
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Linux se oproti Windows vyznačuje odlišnou filozofií, při níž spolu spolupracují jednoúčelové prográmky, přičemž každý vykonává pokud možno jednu činnost. Tato vlastnost stojí za velmi silnou modularitou Linuxu. I díky tomu můžete mít v Linuxu různá grafická uživatelská prostředí. Není problém mít nainstalováno i více grafických prostředí současně, nebo také provozovat systém pouze s příkazovou řádkou, což je nejčastější způsob serverů provozovaných na Linuxu. 

Linux: výběr distribuce na základě preferovaného prostředí
i Zdroj: PCTuning.cz

Další zajímavostí je třeba možnost mít nainstalováno více jader systému a při startu vybírat, které použijete. Kdy to může být výhodné? Při aktualizacích jádra tak máte jistotu, že pokud nebudete s novým spokojení, snadno se vrátíte ke staršímu. Protože starší jádra nám v systému zůstanou dokud je neodinstalujete sami.

Repozitáře

Důležitými rozdílem oproti Windows je prioritní instalace softwaru v balíčcích z repozitářů. Repozitář je katalog softwaru, knihoven a dalších částí systému. Celkový katalog takto dostupného softwaru se skládá z více repozitářů. Základem jsou distribuční repozitáře, které jsou napojeny přímo v distribuci. I ty jsou rozděleny do několika repozitářů, například uzavřený software je v samostatném. Dále většinou existuje v rámci distribučních repozitářů samostatně aktualizační repozitář. 

Na rozdíl od systému ve Windows nebo u mobilních operačních systémů je zde možno přidávat další repozitáře třetích stran. Jsou možné i instalace samostatně staženého softwaru, které ovšem nemusí vždy probíhat jednoduše. O balíčkovacích systémech a instalaci softwaru pojednáme někdy v budoucnu.

Dalším rozdílem, kterého si začátečník všimne, je nepřítomnost samostatně rozdělených disku s písmeny. Místo toho je použito připojování jednotlivých disků do adresářů. Ani ve Windows už nemusíte disky označovat písmeny. Jenom se to nepoužívá v základním nastavení.

Výběr distribuce na základě výběru grafického prostředí

Většina distribucí obsahuje více voleb uživatelských rozhraní, které se nastavují při instalaci, nebo se dají později doinstalovat do již zprovozněného systému.  V dalších kapitolách si nejrozšířenější prostředí představíme. Na základě vybraného grafického prostředí je vhodné teprve začít volit vhodnou distribuci Linuxu.

Pojďme se podívat na nejrozšířenější prostředí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama