linux-kam-kraci-tento-operacni-system
Software Článek Linux - kam kráčí tento operační systém?

Linux - kam kráčí tento operační systém?

Kamil Páral

Kamil Páral

25. 9. 2007 01:00 237

Seznam kapitol

1. Jak to všechno začalo... 2. Tváří v tvář realitě přítomnosti 3. Křišťálová koule na závěr 4. Linux vs Windows - jiný pohled

Požádali jsme známeho představitele "české Ubuntu scény" Kamila Párala, aby čtenářům PCtuningu shrnul historii a především výhody, které jim může přinést právě operační systém Linux. Poslední kapitola pak obsahuje alternativní pohled "neortodoxního" Windowsáka - redaktora Jirky Kwolka.

Reklama

Poznámka redakce: Vážení čtenáři, v poslední době vyšlo na PCtuningu hned několik článků zabývajících se Linuxem a jeho problematikou. Dnešním článkem bychom vám tedy chtěli tento, pro někoho neznámý operační systém přiblížit nejen ze stránky ryze funkcionalistické, ale také historické. Spousty zajímavých detailů jsme totiž v předchozích článcích prostě nemohli obsáhnout. Dnes by ovšem mohla být vhodná příležitost tento nedostatek eliminovat a zároveň vás tak s Linuxem seznámit i z jiné než praktické stránky.

Velký třesk

Historie našeho příběhu se začíná psát jednoho deštivého večera 17. září 1991. V ten den totiž jistý finský student jménem Linus Torvalds vydává první verzi svého nového operačního systému. Pojmenoval jej zkomoleninou svého vlastního jména, tedy Linux. V té době bylo ještě běžnou praxí, že si schopnější programátoři cvičně zkoušeli stvořit vlastní operační systém. Pravým důvodem vzniku Linuxu ovšem bylo, že Minix, původní výukový operační systém, nebyl vydán volně k úpravám, a proto si Linus vytvořil vlastní, který zpřístupnil volně všem. Jak vidíte, již samotný vznik Linuxu ovlivnila potřeba větší svobody při psaní softwaru. Tato událost je pro nás tedy takový malý velký třesk.

Linux - kam kráčí tento operační systém?
i Zdroj: PCTuning.cz


Vznik Linuxu byla mezigalaktická záležitost

A co ten všudepřítomný tučňák?

Dva roky po vzniku Linuxu již na něm pracuje přes 100 vývojářů. Linusův otevřený model vývoje má velikou oblibu a možnosti Linuxu rostou raketovou rychlostí. O něco později bylo navrženo zvolit pro projekt maskota - a vyhrál... tučňák. No co byste také čekali od Fina? Důležité však je, že maskot je na světě. A jeho názvem se stává jméno Tux.

Linux - kam kráčí tento operační systém?
i Zdroj: PCTuning.cz


Původní tučňák Tux, maskot Linuxu

Tučňák jako maskot byla jistě výtečná volba. Velmi snadno se pamatuje a jen stěží si jej můžete splést s jiným logem. Dle mých zkušeností často i lidé jen lehce orientující se v IT mají v paměti podvědomou asociaci tučňáka a Linuxu, ačkoli s Linuxem třeba nikdy nepracovali, nebo ani přesně neví, co to je. K rozvoji tučňákové kultury zajisté také velmi přispěly například překrásné ikonky na tux.crystalxp.net, ze kterých si často lidé vybírají své avatary na diskuzní fóra či podobné webové služby. Postavu tučňáka najdete také v každé druhé linuxové hře, patří to zde k "dobrým mravům" :)

Linuxová hra Planet Penguin Racer. Samozřejmě s tučňákem.
i Zdroj: PCTuning.cz
Linuxová hra Planet Penguin Racer. Samozřejmě s tučňákem.


Krásně upravení tučňáci z tux.crystalxp.net

Příchod Windows

V srpnu 1995 předvedl Microsoft revoluci v ovládání počítače, a to Windows 95. Tento nový operační systém vskutku přiblížil ovládání počítače opět širší mase lidí. Systém zaměřený ne na zkušené, ale na obyčejné uživatele slavil úspěch a brzy se začal rozšiřovat. V té době disponoval Linux pouze velice strohým grafickým rozhraním, takovým, aby pokrylo potřeby počítačových nadšenců. Brzy po vydání Windows 95 ovšem začínají snahy také vytvořit i v Linuxu uživatelský přítulnější rozhraní, a během několika málo let se i vyplňují.

KDE 1.0 (jedno z linuxových grafických prostředí)
i Zdroj: PCTuning.cz
KDE 1.0 (jedno z linuxových grafických prostředí)


Windows 95

Zatímco na serverech je situace jasná, kde se Linux se svojí rychlostí, stabilitou, konfigurovatelností a otevřeností postupně stává naprostou špičkou, na osobních počítačích začínají kralovat Windows. Linux je stále jen pro experty.

Linux - kam kráčí tento operační systém?
i Zdroj: PCTuning.cz


Linux - jen pro Einsteiny?

To byla historie, jak tomu ale je teď?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama