linux-kam-kraci-tento-operacni-system
Software Článek Linux - kam kráčí tento operační systém?

Linux - kam kráčí tento operační systém? | Kapitola 4

Kamil Páral

Kamil Páral

25. 9. 2007 01:00 237

Seznam kapitol

1. Jak to všechno začalo... 2. Tváří v tvář realitě přítomnosti 3. Křišťálová koule na závěr 4. Linux vs Windows - jiný pohled

Požádali jsme známeho představitele "české Ubuntu scény" Kamila Párala, aby čtenářům PCtuningu shrnul historii a především výhody, které jim může přinést právě operační systém Linux. Poslední kapitola pak obsahuje alternativní pohled "neortodoxního" Windowsáka - redaktora Jirky Kwolka.

Reklama

Jiří Kwolek: PCtuning.cz existuje 9 let, ale já oba světy, Linux i Windows, sleduji ještě mnohem delší dobu. I když používám Windows, za odpůrce Linuxu se nepovažuji - ba naopak, fandím mu a držím palce. V následujících řádcích bych rád přinesl poněkud odlišný pohled na oba konkurenční tábory.

Způsob vývoje: organika vs konstrukce

Linux - kam kráčí tento operační systém?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na začátku je třeba říci, že oba systémy, ač mají podobné úkoly (tj. vytvářet prostředí pro běh aplikací), jdou mnoho záležitostí zcela rozdílnými cestami. Windows přináší na trh silná firma, za Linuxem stojí široká komunita vývojářů - to vtisklo systémům zcela odlišné vývojové rysy. Linux roste tak trochu organickým způsobem - jak bublinky vzniká řada novinek, které se postupně prosadí nebo časem samy zaniknou. Takový vývoj je pružný, efektivní a rychleji překonává malé překážky. Za Windows stojí peníze a na konkrétní cíle koncentrovaná energie - základní vývoj je pomalejší, ale takový přístup lépe zvládá velké překážky - tj. na energii nákladné úlohy (jakým je vývoj 3D rozhraní DirectX 10 nebo lépe fungující kancelářský balík).

Peklo výběru

Operační systémy Windows se v průběhu doby podobají čím dál tím lépe fungujícímu výrobku - i když je většina vlastností určená už "z výroby", zatímco Linux je spíše něco ve stylu Hi-tech stavebnice. Linux umožňuje uživateli přizpůsobit si doslova každý aspekt operačního systému, vždy máte na výběr několik různých alternativ a možnosti.

Pokud se posadíte k cizímu počítači a na něm bude Windows XP, zorientuje se "XP znalý" uživatel v tomto prostředí poměrně rychle. U Linuxu je každý počítač unikátní - uživatele mají rozdílné preference a každý systém je nakonfigurovaný zcela jinak. Značná flexibilita systému sebou ale nenese jen pozitiva, ale také věc nazvanou psychology "peklo výběru". Když zájemci předložíte příliš mnoho možností, a on je není schopen kvalifikovaně posoudit, nastoupí opačný efekt od očekávaného - nerozhodnost, frustrace a pokles zájmu. Poté záleží jen na osobní motivaci - pokud to uživatel nevzdá a investuje do seznámení ze systémem svůj čas a úsilí (po kterém si dokáže vytvořit vlastní představu toho, co vlastně potřebuje), pak teprve v tomto okamžiku je pružnost systému výhodou.

Změny ano, ale...

Obrovská část uživatelů změny a flexibilitu nevítá s nadšením. Všimněte si toho, že na tento fakt doplácí například i samotný Microsoft, kdy stále významná část uživatelů Windows XP nehodlá přejít na Windows Vista, přičemž stále argumentuje "špatnou kompatibilitou". Ve většině případů si ale někde na cizím PC Visty zkoušeli a zjistili, že jim v jejich bytě někdo podvečer přestěhoval nábytek a oni teď nejsou schopní zajít si ani na WC. Osobně se domnívám, že akce "Řekněte Wow" v hypermarketech některé netoliko nadchla, ale za to pořádně vyděsila - že je někdo bude nutit "s tím dělat". To dvojnásob platí o Linuxu - u většiny běžných uživatelů je pohled moderní desktop Linuxu jako pohled běžného řidiče do kabiny vozu WRC: volant máme, to je asi řadička ale co je sakra ta rovná páka uprostřed kabiny a na co jsou ty budíky a tlačítka? Tak s tím bych nedojel ani do práce - a když ano, tak s cukáním a přískokem... (Linuxáci v této situaci argumentují tím, že i tím nejslabším WRCčkem je možné jet rychleji než běžným BMW Vista nebo Octavii II XP - a mají pravdu).

Office vs Open Office

Světu Linuxu určitou dobu trvalo poznání, že hlavním nosným pilířem Microsoftu není operační systém Windows, ale kancelářský balík Office. Z Office vždy plynuly nejvyšší příjmy a zde jsou návyky dlouholetých uživatelů asi zakořeněné nejhlouběji. Existovat od začátku "Office for Linux", pak relativně velká část úřadů a institucí by alternativní operační systém vnímala v pozitivním světle. Linux sice nabízí několik výborných alternativ, žádná však není (z pochopitelných, především licenčních důvodů) tím "pravým" Office, na který jsou zvyklé stovky miliónů uživatelů. Když někoho počítačově nepříliš zdatného přesvědčíte pro Linux, první věcí kterou bude na ploše hledat, budou ikony Office.

Linux - kam kráčí tento operační systém?
i Zdroj: PCTuning.cz

P.S. Tím nechci říci, že MS Office je nejlepší kancelářský balík - jen to, že na Office si uživatele zvykli - a že zvyk je železná košile, už věděli naši předci...

3D Hry

Až po tento bod neměl Linux v souboji s Windows (XP nebo Vista) žádné podstatné problémy. Jak jsem zmínil - modifikovatelné auto (kdy je na vás, jestli postavíte WRC nebo méně povedenou "tuzing káru") je potenciálně lepší než auto sériové produkce. Microsoft však investoval do rozvoje 3D schopností svých operačních systémů tolik času a peněz, že v této oblasti nelze náskok již eliminovat. Linux si umí stále lépe poradit s otevřeným standardem OpenGL, s nástupem DirectX 8, 9 a 10 se však tyto dveře pomalu zavírají.

P.S. Hry jsou důvod, proč velká část Linuxáku stále bere na milost Windows - ti ostatní si tolik nehrají, případně si kupují herní konzole poslední generace (nejspíše PS3).

Shrnutí

Linux (jak příklad vezměme distribuci Ubuntu) se dnes už zbavil většiny svých dětských nemocí - často "mluví česky", je okénkový, klikací a instalace je dnes už prakticky automatická. Po instalaci (a nezbytném nastavení) je systém prakticky kompletní a je ihned připraven k práci (v případě Windows XP nebo Windows Vista musíte ještě nainstalovat aplikace).

Windows XP a Windows Vista (neboť ty dnes Linuxu konkurují) jsou dnes stabilní (za předpokladu patřičné péče) i bezpečné operační systémy, které nabízejí neměnné pracovní prostředí a širokou podporu spolupracujících firem. Možnosti přizpůsobení Windows jsou omezenější - to však hraje do karet těm, kteří jsou na určité prostředí zvyklí a nechtějí stále investovat čas do výuky nových věcí (stejně to udělala firma Apple ze svým Mac OS X). Tam kde linux staví na pružnosti (lze je nainstalovat na malou flash kartu až po několika GB na disku), tak Windows nabízí koherentní a jistým způsobem známé prostředí - jak pro vývojáře, tak pro uživatele.

Linux - kam kráčí tento operační systém?
i Zdroj: PCTuning.cz


Na podobné "triky" ani Windows Vista nemá...

Zatímco úsilí investované do 3D prostředí Windows Vista našlo ve světě linuxu pádnou odpověď (v podobě projektů Beryl a Compiz Fusion), na 3D rozhraní DirextX 10 se odpověď u Linuxu nenajde snad nikdy.

Linux je pružný systém, který těm, kteří to s ním umí, dovolí postavit si motorku, dodávku, sportovní WRC auto nebo traktor. Windows Vista je kvalitní všem známé "rodinné kombi vyšší střední třídy" natankované a připravené k použití - nic víc, ale taky ani nic méně...

Na závěr bych Vás chtěl poprosit, aby se obě strany podívaly na současnou situaci nezaujatě a bez emocí. Nikdo nemůže tvrdit, že právě jen ten "jeho" operační systém je jediný správný a bez kazu. Navíc, co je vhodné pro Vás, nemusí být vhodné pro Vašeho souseda. Respect!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama