Malé domácí síťování: modem, router, switch
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Malé domácí síťování: modem, router, switch

Malé domácí síťování: modem, router, switch

Petr Šaroun

Petr Šaroun

8. 2. 2018 03:00 29

Seznam kapitol

1. Malé domácí síťování 2. Jedna krabička, hromada funkcí 3. Směrovač, router, Wi-Fi 4. Firewall, DHCP server a webové rozhraní pro správu
5. Routování a NAT 6. STOP: Přenatováno 7. Jak propojit dvě zařízení

Nějaký ten modem, který zprostředkovává připojení k internetu, má doma většina z nás. A řada z nás za ním má připojenou rovnou celou síť počítačů a dalších zařízení, jako jsou mobily, tablety anebo televizory. Jak se to řeší, když vám nestačí jediná přípojka, anebo když chcete, aby spolu více zařízení v síti komunikovalo, se podíváme dnes.

Reklama

Ač to může někoho mást nebo dráždit, cílem našich článků nebude vytvořit podklady pro studijní předmět „Úvod do počítačových sítí“ za dva kredity, ale pokud možno jednoduše vysvětlit, jak to zhruba funguje, a to bez předchozích znalostí. Chtěl bych vám počítačové sítě přiblížit, motivovat vás, třeba vás začnou bavit. Když ne, zvládnete udělat ty nejobyčejnější věci.

V předchozím článku jsme se přihlásili do našeho modemu. To je na první pohled jednoduché, ale na pozadí se stalo dost věcí. Pokud chcete umět problémy řešit, musíte vidět za oponu, jinak to je jako sledovat kouzelnické představení.

Tak si to zrekapitulujme!

V modemu běží program webového serveru, obvykle si zabere port 80 a otvírá ho pro naslouchání. My jsme spustili Chrome nebo Internet Explorer a zadali IP adresu modemu, protože jsme zadali IP adresu, nemuselo dojít k překladu DNS, prohlížeč na vašem počítači otevřel port pro komunikaci ven, porovnal IP adresu s maskou a zjistil, že tohle zařízení leží v naší síti, proto data nepošle na výchozí bránu, ale přímo tomuto zařízení (neřešme teď to, že to zařízení je brána). Došlo k navázání spojení z vašeho počítače z otevřeného portu na adresu modemu a port 80.

Malé domácí síťování: modem, router, switch
i Zdroj: PCTuning.cz

„Zatáčka ke strašidlu“

Počítačová síť funguje díky řadě vrstev, zní to složitě, ale představte si vladaře/krále/pašu (dle chuti), který napíše dopis a chce ho někam doručit. Krále vůbec nezajímá, jaký posel ho doručí, jestli ten posel pojede na koni nebo poletí na koštěti. Král se o to nezajímá.

S počítačovou sítí je to ste jné. Vespod jsou jednotlivé dráty (vrstva – layer 1 -> L1 ). Pomocí drátů funguje další vrstva na úrovni MAC adres (L2). Nad tím leží IP adresy (L3). Programu je jedno, jaké vrstvy jsou dole, předá dopis a čeká, že bude doručen.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama