Malé domácí síťování: jak se to všechno vůbec domlouvá
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Malé domácí síťování: jak se to všechno vůbec domlouvá

Malé domácí síťování: jak se to všechno vůbec domlouvá

Petr Šaroun

Petr Šaroun

6. 2. 2018 03:00 51

Seznam kapitol

1. Malé domácí síťování 2. Porty: otevřené dveře do aplikace 3. DNS aneb www.seznam.cz je lepší než 77.75.79.53 4. Adresa: vaše číslo popisné 5. Maska sítě IPv4 6. Do modemu!

Nějaký ten modem nebo router máme doma asi všichni. Dokud nám tiše slouží, tak o něm skoro nevíme, ale kolik lidí ho umí správně nastavit? A kolik lidí umí vyřešit takové ty běžné problémy? Jestli máte chuť, koukneme se na to! Abych nenosil dříví do lesa a nepsal další suchý návod, půjdeme na to trochu jinak než obvykle.

Reklama

Krátký úvod

Od posledních článků na PC Tuningu věnovaných domácímu síťování už uteklo hodně času. Doba pokročila, přibývají nové drátové i bezdrátové technologie, k internetu už máme připojené i televizory, tablety a mobily se už bez permanentního připojení na internet skoro neobejdou, řešíme stoprocentní pokrytí domácnosti signálem Wi-Fi,zálohujeme na NASy, do cloudu, máme rychlé připojení přes VDSL, kabelovku, lokální poskytovatele Wi-Fi a ti nejotrlejší jsou připojení vzduchem přes naše milé mobilní operátory. Zkrátka dnes už i doma síťujeme ve velkém. A proto jsme se rozhodli připravit sérii článků věnovaných domácímu síťování pro začátečníky a mírně pokročilé.

Nejraději bych hned začal psát o tom, jak zdvojnásobit rychlost vaší přípojky DSL, jak si zabezpečit domácí síť, jak rozběhat DLNA, zapojit IP kameru, zlepšit ping ve hře, jak udělat tohle a jak udělat tamto. Smůla, bez základních znalostí sítí to prostě nejde. Proto se dnes nevyhneme úvodu do problematiky.

Možná právě teď pijete kávu, čtete si pod lavicí nebo jste přišli utahaní z práce, dopustím se proto řady zjednodušení a zkratek. Snad to nebude příliš odvážné, když zvolím neformální styl. Svět není dokonalý a někomu lépe vyhovuje formulace ve stylu „Nechť A∪B={x|x∈A∨x∈B}“ a jiný dá přednost „Hele Bobe, je to asi takhle...“. No a právě tím druhým způsobem se pokusím psát. Pokud vám něco nebude jasné, nebojte se použít vyhledávač firmy Google, šeptá se, že tam najdete odpovědi na řadu zapeklitých otázek.

Síťové porty

Podívejme se do dob dřevních, kdy počítač byl velký jako dům a uvnitř procesoru jste se mohli procházet, ostatně to bylo nutné, stále se něco rozbíjelo. Zhruba v té době vznikla potřeba počítače propojit. Na propojovaných počítačích běžet stejný program, v takovém situaci není potřeba nic řešit, stačí počítačům přidělit čísla, ty budeš jednička, ty dvojka, spojit je nějakým vedením a vyměnit si data. John zavolal Bobovi „Pouštím synchronizaci!“ a už to frčelo. Jednoduché!

Doba o rok-dva pokročila a nejednou šlo spustit dva různé programy současně na jednom jediném počítači. Potřeba výměny dat nezmizela. Program na prvním počítači chtěl komunikovat se stejným programem na druhém, ale data občas dorazila do špatného programu a celé to havarovalo. Bylo rozhodnuto, že se budou používat takzvané porty. Každý program si obsadí určitý port, „zásuvku“, skrz kterou komunikuje. Program si daný port (zásuvku) vyhradí pro sebe, a když chce s tímto programem někdo komunikovat, připojí se na daný port. Celý popis je hodně zjednodušený, asi jako animace evoluce, kdy ještěrka vyleze z vody na břeh, změní se v opici, pračlověka, a nakonec učitele matematiky. Princip ovšem sedí, programy používají porty pro rozlišení, komu která data patří.

Program, který chce komunikovat po síti, si musí otevřít port, tímto portem komunikuje se sítí. Síťový port je nejmenší jednotka počítačové sítě.
i Zdroj: PCTuning.cz
Program, který chce komunikovat po síti, si musí otevřít port, tímto portem komunikuje se sítí. Síťový port je nejmenší jednotka počítačové sítě.

Větší jednotka je síťová adresa, každý počítač má svou jedinečnou adresu, minimálně v rámci počítačové sítě. Není potřeba se trápit podrobnostmi, později se ke všemu vrátíme.

IP Adresa
i Zdroj: PCTuning.cz
IP Adresa

Adresy je možné přidělovat ručně, případně automaticky pomocí protokolu DHCP. DHCP je systém přidělování adres. Zajišťuje, aby dva počítače neměly stejnou adresu a aby počítač měl všechny informace potřebné pro komunikaci, třeba adresu brány.

Brána je zařízení, které má alespoň dvě síťové karty s přístupem do různých sítí. Pokud chce váš počítač komunikovat s někým po internetu, posílá data nejprve bráně, brána to pošle své bráně a tak dále, až se data dostanou k cíli.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama