Mantry aneb kouzelné fráze, které nám berou naše svobody
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Mantry aneb kouzelné fráze, které nám berou naše svobody

Mantry aneb kouzelné fráze, které nám berou naše svobody | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 4. 2019 03:00 87

Seznam kapitol

1. Jako malé děti 2. „Svoboda slova má své hranice“ 3. „Jedině odzbrojená společnost je bezpečná.“ 4. „Je třeba chránit soukromí občanů.“ 5. „Je třeba chránit demokracii.“ 6. „Je třeba chránit děti.“

Základním prvkem magie je mantra, neustále opakovaná fráze, která slouží k tomu, aby vedla k požadovanému magickému účinku. Překvapivě to samé se používá i v marketingu a v politickém marketingu. Rádi posloucháme mantry – a neuvědomujeme si, že často vedou ke zcela opačným výsledkům.

Reklama

„Jedině odzbrojená společnost je bezpečná společnost.“

Po masakru v Christchurchi trvalo pouze týden, než se zavedly zbraňové restrikce, které jako obvykle omezily práva těch, kteří nic neudělali. Samotný pachatel „může být nemocný“ a tak skončí na psychiatrii, zatímco potrestáni budou místo něj ti, kteří za nic nemůžou.

Toto je přesně logika paternalistů: Všichni jsou děti, všichni jsou omezení a potenciálně psychicky nemocní – jenom my ne, jenom my víme, co děláme. Stejně, jako děcku nepatří do ruky mašinkvér, nepatří do rukou nikomu kromě nás a těch, kteří nám slouží. Toto není myšlenka někoho, kdo hájí svobodnou společnost, ale spíš landlorda, který ví, že pro jeho moc je důležité, aby jen on a jeho strážní měli zbraně a kontrolovali s nimi peóny. Povinností peóna je platit daně a doufat v ochranu shora – toto ale věru není myšlenka, která by něco měla společného se svobodou.

Ona nemá moc společného s realitou – Británie zakázala nože už dávno, nože se smí prodávat až od osmnácti,  dokonce se zvažoval kompletní zákaz nožů se špičkou:  A stejně počet zločinů s nožem narůstá, což možná souvisí s tím, že když už plánujete páchat zločin, tak vám nevadí, že si k tomu přidáte další zločin ve formě držení zakázané zbraně. Člověk by řekl, že to je logické, ale Britové vrší absurditu na absurditu, takže nedávno došlo k odcizení boxu na odevzdávání nožů (i s noži) a dokonce i obchodní řetězec Asda se rozhodl zrušit prodej kuchyňských nožů.

Možná byste řekli, že když to nefunguje, tak se od toho ustoupí, ale ne, takto to v paternalismu nefunguje. Pokud něco nefunguje, paternalisté se to pokusí zpřísnit, takže se pokusí exportovat svoje pravidla i ven. Po neúspěších se zákazy nožů v Británii a v Německu chce Evropský parlament tuto nefunkční metodu rozšířit i na země, kde nože nebyly zakázány nikdy. Mimochodem – u nás to nebylo zakázáno ani za Hitlera, v Protektorátu se zakazovaly pouze dýky a nože určené specificky pro vojenské použití.

By Vitaly V. Kuzmin - Vitalykuzmin.net, CC BY-SA 4.0, Link
i Zdroj: PCTuning.cz
By Vitaly V. Kuzmin - Vitalykuzmin.net, CC BY-SA 4.0, Link


Mantra o nutnosti zákazů se stále opakuje. To, co se ale neopakuje, je pozoruhodné zjištění, že dokonce i u amerických masakrů většinu z nich nespáchali lidé jen tak, ale typicky s nimi byly potíže už dřív, měli historii duševních poruch, drog a podobně. Opravdoví osamělí vlci útočící bez varování existují – například Stephen Paddock v Las Vegas anebo Anders Breivik. Ale podívejte se, jak se k tomu Norové postavili: Breivik dostal nóbl vězení, zatímco restrikce dopadají na ty, kteří s tím neměli nic společného. Takto nepřistupujete k lidem jako k dospělým, ale k dětem: Všem se seberou „nebezpečné hračky“, jen to zlobivé děcko skončí ve svém pokoji a za trest nedostane zmrzlinu a bude mít jen starou konzoli. A ostatní mu to nóbl vězení platí ze svých daní, i jeho oběti. A on je žaluje za nedostatek pohodlí. Takto nevidím spravedlnost, tohle je něco z pera Miguela de Cervantese.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama