microsoft-natural-wireless-laser-mouse-6000-ergonomie-na-druhou
Hardware Článek Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 6000 - ergonomie na druhou

Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 6000 - ergonomie na druhou | Kapitola 3

Michal Mitrega

Michal Mitrega

26. 1. 2007 01:00 16

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Instalace a software 3. Kvalita, ergonomie a design 4. V praxi, závěr

Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 6000 je ergonomickým bonbónkem z dílen této společnosti. Myš má ambice na post zajímavého kancelářského pomocníka či herního "kanónu" a my se v dnešní recenzi přesvědčíme zda-li tomu tak opravdu je. Myš spadá do třídy laserových bezdrátových myší, což je v dnešní době jistě velmi atraktivní artikl.

Reklama

Co je malé, to je hezké. Přesně tímto heslem se řídil výrobce při sestavování návrhu MS Natural 6000. Myška na první pohled upoutá zejména díky svým ladným, velmi nezvyklým tvarům a samozřejmě také díky nezvyklému způsobu držení. S barvami se Microsoft držel raději zpátky, aby se dala myš bez ostychu používat v kanceláři. Hlavní tlačítka jsou protáhlá až k zadní části, kde se přelévají v linku kolem celé základny myšky. Vzhled doplňuje tradiční trojhranná světle šedá runa v zadní části. Šedý hřbet je doplněn decentními černými boky. Okolí kolečka je stejně jako boční tlačítka světle šedé. Jako "pěst na oko" působí odkládací prostor pro palec, který se leskne podobně jako rybí šupina a do jinak decentního designu příliš nezapadá. Tím méně, protože ho budete mít neustále na očích.

Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 6000 - ergonomie na druhou
i Zdroj: PCTuning.cz

Povrchová úprava je velmi různorodá. Základem jsou tlačítka, která nejsou vyvedena ani v lesklé, ani v matné povrchové úpravě. Je to takový zlatý střed, prsty po delší době používání na povrchu trošku kloužou, ale vzhledem ke způsobu držení to není nic hrozného. Levý bok je vyveden v jemně matné povrchové úpravě, ale vzhledem k tomu, že se ho nedotýká žádný z prstů, nehraje žádnou roli ve způsobu uchycení. Prostor pro palec i pravý bok jsou poctivě pogumované, prsty na nich proto drží jako přikované.

Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 6000 - ergonomie na druhou
i Zdroj: PCTuning.cz


pogumovaný pravý bok

Právě díky svému tvaru rozhodně nemůžeme tvrdit, že by MS Natural 6000 byla jen kopie nějaké jiné myšky. Naopak, je to originál každým coulem, který možná časem začne napodobovat konkurence. Způsob držení se nepodobá ničemu, co jsme doposud zažili. MS Natural 6000 se ovládá jenom prsty, na což poukazuje už malá délka 105mm. Klíčem úspěchu je především přirozená poloha ruky tak, jako by jste drželi tradiční pákový ovladač (joystick). Váha ruky leží na malíkové hraně, která pokračuje po pravé hraně dlaně až k zápěstí. Právě tento univerzální způsob držení bez zapojení dlaně zaručuje, že MS Natural 6000 padne jak lidem s větší, tak i s menší rukou. Menší (ne)výhodou je právě tření pravé hrany dlaně o podložku. Ruka si sice odpočine, ale způsob držení nevyhovuje prudším pohybům. Jak ukazují prezentace na stránkách výrobce, držení myši spočívá pouze v překlopení tří prstů (prostředníčku, ukazováčku a palce) na hlavní tlačítka myšky a odkládací prostor pro palec. Zbylé dva prsty zůstávají ve zcela přirozené poloze.

Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 6000 - ergonomie na druhou
i Zdroj: PCTuning.cz


originální způsob držení

Hlavní tlačítka jsou velice dobře natvarována pro pohodlné uložení prstů. Žlábky jsou prostorné a dostatečně dlouhé i pro delší prsty. Pod ukazováčkem trošku vadí levá hrana mezi žlábkem a zbytkem myši, výrobce ji měl vést více do ztracena. Na pravém boku je situace pro prsty ještě lepší. Oba jsou v přirozené poloze a navzájem se neutlačují. Prsteníček má pro pohodlné uložení dlouhou a prostornou drážku pod pravým tlačítkem. I přes své takřka vertikální uložení prsty nesklouzávají, pogumování funguje velmi dobře. Na levém boku je velký a pohodlný odkládací prostor s dostatkem místa pro palec jakékoliv velikosti. Příjemné je, že mezi odkládacím prostorem a tělem myšky nejsou žádné obtěžující přechody.

Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 6000 - ergonomie na druhou
i Zdroj: PCTuning.cz

Kvůli své váze, díky které MS Natural 6000 připomíná spíše těžítko než myš, musel výrobce vymyslet, jak zvýšit klouzavost, která by normálně byla katastrofálně slabá. Proto přišel s úzkými a vhodně rozmístěnými teflonovými nožičkami - jeden "rohlík" nahoře a dva malé dole. Stabilita je přímo skvělá, při špatném rozmístění by se tak malá základna mohla kývat. Teflonky jsou rozmístěny na spodní i horní hraně základny rovnoměrně, není třeba nijak dorovnávat rozdíly, jak se to dělá u drátových myší. Váhu má MS Natural 6000 značnou, s čímž je i při použití dobrých nožiček spojena vyšší setrvačnost. Proto se myška nehodí pro rychlé a prudké pohyby při hraní FPS her a jiných pohybově náročnějších činnostech. Základna je dále vybavena tlačítkem pro resetování připojení k přijímači, dvířky pro dvě AA baterie a samozřejmě také laserovým senzorem. Jeho umístění je naprosto nevhodné, odchylky při práci s nakloněnou myškou jsou ne velké, ale doslova kolosální. Při používání myšky s nižší sensitivitou dostává přesnost pohybu kurzoru po obrazovce řádně na frak.

Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 6000 - ergonomie na druhou
i Zdroj: PCTuning.cz


pohled na základnu

Kolečko je řešeno tak, aby vyhovovalo provozu v kanceláři. Výrobce proto upustil od zarážek a ponechal jen lehký bez-zarážkový chod. To je pro rolování velkými dokumenty výhodné, při nastavení menšího počtu řádků za jedno pootočení kolečka dokonce i velmi přesné. Logitech MX Revolution je v tomto ohledu o něco dál, ale Microsoft jeho náskok (ne)příjemně dotahuje. Rolování se dá i bez zarážek velmi přesně nadávkovat, zarážky jsou nahrazeny mírně tužšími místy, díky kterým přesně víte kdy obraz poskočí. Pootáčení je neslyšné v obou směrech (dopředu i dozadu), hlučně se projevuje jen naklápění doprava. Hlasitost samotného stisknutí není právě nejlepší, ale naštěstí zní poměrně tupě. Velmi příjemné je pogumování povrchu kolečka se spoustou praktických drážek.

Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 6000 - ergonomie na druhou
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlavní tlačítka znějí jako tichý tupý klik, který neruší ani při poslouchání náročné hudby. Klik zní stejně jako u kolečka, jen hlasitost je mnohem nižší. Boční tlačítka znějí ještě příjemněji, zvuk je trošku ostřejší, ale hlasitost se snížila na naprosté minimum. Všechny tlačítka jsou příjemně citlivá, jen na stisknutí kolečka je potřeba větší síla. Menší výhradu mám k umístění bočních tlačítek, které mohly být situovány blíž k palci. Palec tak sice dosáhne na obě tlačítka (vzdálenější tlačítko není příliš vzdálené jako v případě IE 3.0), ale musí k nim překonat výčnělek v podobně vypouklého okraje u horní hrany odkládacího prostoru pro palec.

Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 6000 - ergonomie na druhou
i Zdroj: PCTuning.cz


odkládací prostor pro palec

MS Natural 6000 nemá ocásek, takže se nikam neplete a nic těžkého netahá (kromě baterií). Všechno má své výhody a nevýhody, o nichž si povíme v závěru recenze. Výrobce začal používat nejrozličnější druhy šroubků, takže se odšroubování krytky stalo doslova románem na pokračování. Nakonec se to ale povedlo a naskytl se nám zajímavý pohled do propracovaných vnitřností. Zjistíme tak například, že výrobce pro hlavní a boční tlačítka použil stejné, kvalitní a tiché snímače stisku, jakými je vybavena například myš ExactGame 9000. Pro stisk a naklápění kolečka byly použity nepříliš kvalitní snímače, což je určitě škoda. Zajímavé je protáčení kolečka, které skutečně nebrzdí žádné plíšky se zarážkami, k podrobnému prozkoumání jsem se ale přes kryt nedostal. U kolečka i bočních tlačítek jsou použity pružinky, které zlepšují zpětnou odezvu a zpřesňují dosedání tlačítek.

pohled na snímače a kolečko
i Zdroj: PCTuning.cz
pohled na snímače a kolečko


důmyslně propracovaný vnitřek (3 úrovně PCB)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama