Mikropočítače před 40 léty: Když to Altair konkurenci usnadnil
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Mikropočítače před 40 léty: Když to Altair konkurenci usnadnil

Mikropočítače před 40 léty: Když to Altair konkurenci usnadnil | Kapitola 4

Pavel Tronner

Pavel Tronner

9. 6. 2015 10:00 7

Seznam kapitol

1. A co s tím chcete dělat? 2. Počítače na pořadník 3. IMS Associates a IMSAI 8080 4. SWTPC6800 5. Tiskárna za lidových 250 dolarů

Je to už čtyřicet let, kdy se zrodil první masově vyráběný a užívaný mikropočítač, Altair 8800. Znamenal počátek nové doby, nového průmyslu. Altair byl sice první, ale ne jediný. Jako houby po dešti se zrodily i další mikropočítače a firmy jako IMSAI či SWTPC byla tehdejším počítačovým nadšencům stejně známé, jako je dnes Apple či Lenovo.

Reklama

SWTPC6800

Za zrodem SWTPC6800 stál velice šikovný inženýr Dan Meyer, Ten firmu založil v roce 1967 a v komunitě nadšenců si získal skvělé jméno svými stavebnicemi zvukových zesilovačů a experimentálních kitů s logickými obvody, přičemž k počítačům se přiblížil v lednu 1975, kdy představil svůj CT-1024 videoterminál.

CT-1024 na dobové fotografii. Tento a další obrázky a dokumenty najdete na swtpc.com
i Zdroj: PCTuning.cz
CT-1024 na dobové fotografii. Tento a další obrázky a dokumenty najdete na swtpc.com

Šlo o zařízení, pomocí kterého jste na klávesnici mohli psát (pouze velkými písmeny) text, který se vám zobrazil na televizi v režimu 32 znaků na 16 řádcích.  Bylo možné jej připojit k nějakému počítači (třeba k Altairu, pokud jste si samozřejmě pořídili příslušnou I/O kartu) a tím do něj zadávat data. Nesmíme si ale tento terminál představovat nějak moc uživatelsky přívětivě. Obsahoval totiž paměť pro přesně dvě obrazovky no a pomocí tlačítka jste si zvolili kterou chcete zobrazit. Text na obrazovce se nijak neposouval, prostě byl tam pouze ten, který jste si napsali. Jinými slovy – abyste s takovým terminálem mohli třeba editovat program v Basicu, museli jste si napsat i vlastní editor...

V listopadu 1975 pak konečně představil svůj výše zmíněný počítač. Na rozdíl od MITS a IMS byla SWTPC celkem velkou firmou s výrobní linkou, která dokázala bez problémů naplnit poptávané množství. Na tento počítač jste tudíž nemuseli měsíce čekat. Kromě toho – on byl výrazně odlišný. Byl postavený na mikroprocesoru MC6800, který potřeboval daleko menší množství podpůrných obvodů. Díky tomu mohl být počítač menší, a pokud jste si jej koupili jako stavebnici, daleko lépe jste jej dali dohromady. Místo sběrnice S-100 nabízel sběrnici s polovičním množství konektorů S-50, což opět znamenalo jednoduchost a šetření.

A vypadal jinak. Na předním panelu jste nenarazili na žádné přepínače či diody. Pokud ovšem SWTPC 6800 nic takového neobsahoval, jak jej vůbec přinutit k něčemu užitečnému? Jak do něj naťukat zavaděč? Ten trik se skrýval v malé ROM s praotcem všech dnešních BIOSů jménem MIKBUG. Tento primitivní „operační systém“ zajišťoval jednak komunikaci s terminálem a kromě toho obsahoval i rutiny pro nahrávání dat z kazety, spouštění programů či pro výpis obsahu paměti. Zatímco na Altairu vás čekala zhruba čtvrthodinová řehole, než jste do něj naťukali loader, tento malý kvádřík stačilo jen zapnout a byl připraven. SWTPC 6800 byl tedy zcela prvním mikropočítačem, obsahujícím to, co nám dnes přijde jako naprostá samozřejmost. Ve skutečnosti ale nic takového samozřejmé není.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama