Model 01: když modding překonává profesionální výrobu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Model 01: když modding překonává profesionální výrobu

Model 01: když modding překonává profesionální výrobu | Kapitola 12

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

21. 7. 2014 02:00 23

Seznam kapitol

1. Model 01 2. Od myšlenky k realizaci 3. 3D modelování - obrovská výzva 4. První kroky CNC výroby – lidský faktor stejně selhal 5. Tvarování dílů 6. Pískování
7. Eloxování hliníku 8. Odlučňujeme, filtrujeme a vybíráme logo 9. Sestavování skříně a hardware 10. Vodník 11. Hotovo! 12. Budoucí projekty a plagiátoři

Je vůbec možné, aby se modding svojí precizností vyrovnal nebo dokonce i překonal sériovou výrobu předních výrobců skříní? Model 01 je jedním z projektů, u kterých člověk žasne nejen nad dokonalostí skříně postavené od základu, ale i nad tím, do jakých detailů ji autor vypracoval. Co říkáte, chtěli byste něco takového mít doma?

Reklama

Správný modder není nikdy úplně spokojený se svým výrobkem a chce své výsledky dál zlepšovat. Andreas se rozhodl pro něco nového, inovativního, co zatím nikdo nevyrobil. Jeho následující projekt se jmenuje Cubed a jedná se odlišný koncept skříně a chlazení, než jsme doposud mohli vidět. Myšlenka vést chladicí kapalinu skrze trubice z plexiskla tu byla, stejně tak jako frézované expanzní nádoby jako v projektu N.V., který jsme vám představili.

Model 01: když modding překonává profesionální výrobu
i Zdroj: PCTuning.cz

Co takhle udělat rozvody kapaliny ve stěnách samotné skříně? Naprosto šílené, ale z modelů, které zatím autor vyprodukoval, to vypadá velice efektně. Cílem projektu Cubed není domácí nebo pracovní počítač, který by měl být lehce rozebiratelný se snadným přístupem ke komponentám. Cubed je o něčem jiném – o demonstraci nových myšlenek a postupů v tvorbě unikátních skříní. Zde jde praktičnost stranou a fantazie dostává zelenou.

Model 01: když modding překonává profesionální výrobu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak něco takového vyrobit? Na tohle rozhodně nestačí domácí kutilské vybavení. A zadávat výrobu jednotlivých dílů společnostem, které dokáží dobře zpracovávat plexisklo, by nevyšlo nejlevněji. Andreas se po dokončení projektu Model 01 věnoval intenzivně návrhu velmi přesného CNC stroje pro lokální firmu s tím, že k výsledku bude mít prakticky neomezený přístup. Co říkáte na odvážný plán autora?

Model 01: když modding překonává profesionální výrobu
i Zdroj: PCTuning.cz

Český Model 01

Projekt Andrease rozvířil vody moderské komunity a určitě inspiroval mnoho tvůrců svojí precizností a čistotou designu. Já sám jej považuji za jeden z nejelegantnějších modů a myslím, že by zasloužil místo na Million Dollar PC. Inspirace a obdiv nebo respekt k autorovi nejsou však naší doménou. Jeden z lokálních moderů se totiž pustil do tvorby Modelu 01 ve svém „podání“.

Na tom by nebylo nic špatného, inspirovat se je přece zcela normální a protože je Model 01 opravdu povedený, proč ne – je to rozhodnutí autora.  Podoba je téměř dokonalá, přečíst si o stavbě a výrobě můžete na našem fóru. 

EDIT (Vašek Vlček): S autorem české varianty Model 01 se domlouváme na přípravě článku, tak si časem budete moci přečíst jak svojí verzi vyráběl.

Model 01: když modding překonává profesionální výrobu
i Zdroj: PCTuning.cz

Když jsem se bavil s Andreasem, tak jemu fakt, že se někdo tak dokonale „inspiroval“, moc nevadil – naopak byl potěšen, že jeho práce je tak oblíbená. Před čím se však ohradil, byla potenciální snaha ostatních se na jeho návrhu a modu se jakkoliv obohacovat, například lákat sponzory, nebo jej i prodávat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama