moderni-vodni-chlazeni-a-co-byste-o-nem-meli-vedet
Návody Článek Moderní vodní chlazení a co byste o něm měli vědět

Moderní vodní chlazení a co byste o něm měli vědět | Kapitola 3

Vojtěch Nekvapil, Jan Skácel

Vojtěch Nekvapil, Jan Skácel

20. 12. 2007 01:00 87

Seznam kapitol

1. Proč vodní chlazení? 2. Jak voda "pracuje" 3. Díly, díly, díly... 4. Spojit, ale to už víte
5. Vyšší škola jízdy 6. Poznej svou výbavičku 7. Sestavit vše dohromady

Ve světě počítačových nadšenců je spousta věcí, které nejsou běžnými uživateli pochopeny – jednou z nich je například vodní chlazení. Když je správně navrženo, tak může představovat výborný doplněk počítačové skříně a držet teploty a hluk na nízké úrovni. Když je odfláknuto, může to být zašmodrchané klubko nebezpečných hadic, které chladí hůř než vzduch a během chvilky může "usmažit" váš drahý procesor či grafickou kartu.

Reklama

Dobře, teď máme lepší představu o tom, jak voda funguje a proč je lepší než vzduch. Takže je čas na další otázku. Co budeme potřebovat? Jak jsme zmiňovali na začátku, vodní chlazení není levnou záležitostí, přesto si budete hrát s pěknými hračkami.

Expanzní nádoba

„Expanzka“ je designována převážně jako průhledná, vysoká nádoba, abyste mohli pozorovat množství chladicího média, a současně slouží jako výborná pomůcka k zavodnění okruhu, odvzdušnění a shromáždění ohřáté/ochlazené vody. Jsou k dostání v nejrůznějších rozměrech a velikostech.

Moderní vodní chlazení a co byste o něm měli vědět
i Zdroj: PCTuning.cz


Expanzní nádoba

Měli byste myslet na to, že budete potřebovat v okruhu kapalinu navíc – kvůli zvětšení objemu okruhu. Pokud si myslíte, že se bez ní obejdete, tak můžete použít jednoduché T (také nazýván fill-port), které slouží pouze jako plnící otvor (hadice drobnou zásobu vody zvládnou, ale špatně se s nimi odvzdušňuje okruh). I když by to tak mělo být, tak vězte, že expanzní nádoby nemusí být nejvyšší bod okruhu.

Výměník

„Radiátor“ je ekvivalent žeber na vašich pasivech pro vzduchové chlazení. Popravdě, dělá tu samou věc. Voda protéká skrz měděné (či hliníkové) trubičky umožňující teplu rozptýlit se na žebrech, která jsou na trubičkách většinou připájena, ale u levnějších modelů mohou být lepená epoxidem. Obvykle jsou barveny, ale toto nemá vliv na jejich výkon, protože vrstva barvy má tloušťku řádově v mikrometrech.

Žebra jsou následně ochlazována pomocí ventilátorů, které jsou k radiátoru upevněny obvykle šrouby do bočných krytů. Například výměníky BlackIce se chlubí 4320cm chladící plochy na 1cm2 čelní plochy. Měděná žebra vyplňují bludiště trubiček a za pomoci spousty ohybů tak maximalizují chladící plochu. Tato úroveň kontaktu se vzduchem, stejně tak s ohřátými trubičkami uvnitř, vytváří nesmírně výkonný chladící mechanizmus.

V počátcích se jako výměníky používali radiátory z topení automobilů, které jsou stále oblíbenou volbou mezi extremisty ze staré školy. Jsou ale většinou velké, neskladné a často nejsou levnější než jejich bratranci vytvoření pro chlazení počítačů.

Ty obvykle můžete koupit v rozměrech 120, 240 nebo 360mm, což vychází z rozměrů 120mm ventilátorů které se nejčastěji používají.

Moderní vodní chlazení a co byste o něm měli vědět
i Zdroj: PCTuning.cz


Výměníky

Čerpadla

Čerpadlo je nepravdivě označováno za nejdražší část „vodníka“, ale mělo by tomu tak být. Potřebujeme nějaké s velkou silou, ale mělo by se vměstnat do omezeného prostoru PC skříně a hlavně – nesmí znít jak startující letadlo. Mělo by být také nerozbitné a utěsněné tak, jak to jen jde, tudíž by mělo mít magnetický rotor.

Z toho nám nejlépe vycházejí odstředivá čerpadla dostupná například od firem Eheim či Laing. Ty dodávají na současný trh vodního chlazení nejvíce čerpadel. Na rozdíl od rozšířené domněnky, nepotřebujete to nejlepší čerpadlo, jaké si můžete dovolit, ale lepší je také neskrblit.

Nejlepší čerpadla, jako například Laing D5, většinou mají regulovatelný průtok, ale tato věc je hlavně pro ty z nás, kteří testují bloky. Většina lidí zvolí tišší a komfortnější nastavení.

Moderní vodní chlazení a co byste o něm měli vědět
i Zdroj: PCTuning.cz

Někteří lidé tvrdí, že příliš rychlé proudění kapaliny blokem je na škodu, protože se kapalina „nestačí“ ohřát a blok ji „nestihne“ předat teplo. Tohle je samozřejmě špatná a mylná informace. Ano, kapalina se nestačí ohřát, ale ne z důvodu, že ji blok nestihne předat teplo. Nejlépe by to vyjádřil vzoreček, ale tím vás nebudu zatěžovat. Pokusím se jev vysvětlit na příkladu sýpky.

Představte si sýpku (čip), ze které se sype písek (teplo) na pásový dopravník (kapalinu) s určitou plochou pro písek (tepelnou kapacitou). Pokud se pás dopravníku bude pohybovat příliš pomalu, tak se stane, že se dopravník přesype pískem a už nebude kam písek sypat. Pokud se bude pohybovat pás rychle (a je jedno jak hodně), tak se na dopravník dostane třeba jen pár zrnek písku, ale to ničemu nevadí, pouze bude kapacita dopravníku nevyužita. Ovšem může nastat situace, že budeme mít nad dopravníkem více sýpek (více čipů s bloky), popřípadě se zvýší rychlost, jakou se sype písek na dopravník (zvýšení vyzařovaného tepla). Kdybychom měli pomalý dopravník, tak jsme úplně v koncích, ale s rychlým dopravníkem můžeme zůstat v klidu – o odvoz písku je postaráno. Stejná situace nastane, pokud kapalina bude proudit pomalu. Prostě se nasytí teplem a to se již nebude kam odvádět a pokud máme v okruhu další čipy, tak pro jejich vyprodukované teplo už nebude nikde místo. Z těchto důvodu je lepší použít výkonnější čerpadlo s vyšším průtokem.

Nicméně, příliš vysoké průtoky už nemají adekvátní vliv na teplotu komponent vzhledem k pořizovací ceně těchto čerpadel. Proto hledáme určitý kompromis mezi cenou a užitným výkonem.

Bloky

Bloky jsou převážně osobní volba. Většina z top výrobců vyrábí dobré kousky. Danger Den, D-Tek a Aqua Computer jsou skvělé volby. Některé bloky vyžadují čerpadlo nastavené na vysoký výkon pro jejich správnou funkci jako například D-Tek FuZioN a Danger Den TDX . Pro ty budete potřebovat silné čerpadlo a široké hadice, protože jejich vnitřní konstrukce omezuje průtok. Teď to zní sice strašidelně, ale více to rozvedeme později.

Jeden z nejlepších bloků současnosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Jeden z nejlepších bloků současnosti


Stůl je prostřen...

Hadice

To je ta ohebná věc kruhového průřezu, která propojuje všechny prvky dohromady. Nejčastěji můžete potkat tyto druhy:

Moderní vodní chlazení a co byste o něm měli vědět
i Zdroj: PCTuning.cz
Moderní vodní chlazení a co byste o něm měli vědět
i Zdroj: PCTuning.cz

  • Silikonové jsou lehce pórovité a převážně matné s mléčným nádechem. Jsou dobré, pokud je neplánujete zvýraznit oproti ostatním věcem ve skříni. A nezapomeňte pravidelně dolévat vodu. Trochu se skrz ně odpařuje.
  • PVC jsou průhledné, nepórovité, ale časem blednou a tvrdnou. Nejsou z nejohebnějších. Mají tendenci se zdeformovat při relativně ostrém ohybu.
  • Tygon je špička. Laboratorní výbavička. Jsou krystalicky čisté, dobře se ohýbají a nežloutnou. Samozřejmě, že to není zadarmo.
  • Clearflex hadice jsou takzvaný „Tygon pro chudé“. Jsou skoro stejné a hlavně bez vysokých nákladů. Nejsou ale v mnoha ohledech tak dokonalé.
  • PUR jsou naprosto čiré hadičky, které se dobře ohýbají. Netvrdnou a nelámou se, ale jejich problém je, že se neprodávají ve větších rozměrech než 10/8mm.

Typ hadic, který zvolíte, záleží převážně na vašem rozpočtu a rozměru, který potřebujete (probereme později). Některé hadice seženete i v zajímavých barvách. Třeba i UV reaktivní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama