MSI Big Bang XPower - Velký třesk v high endu motherboardů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Big Bang XPower - Velký třesk v high endu motherboardů

MSI Big Bang XPower - Velký třesk v high endu motherboardů | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 7. 2010 03:00 11

Seznam kapitol

1. Rok 2010 - Trh s deskami stagnuje 2. Testovací sestava 3. Big Bang XPower - Představení 4. Big Bang XPower - Vlastnosti 5. Big Bang XPower - Specifikace, software 6. Big Bang XPower - bližší pohled
7. Big Bang XPower - BIOS 8. Big Bang XPower - Kutilův koutek 9. Big Bang XPower - Přetaktování 10. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 11. Hodnocení

Luxusních základních desek s čipsetem X58 Express je na trhu mnoho, každý výrobce nyní uvádí inovované zástupce nejvyšší kategorie, vybavené zejména technologiemi USB 3.0 a SATA 6G. Ani MSI není výjimkou, ale nabízí trochu jiný přístup. Cena XPower totiž není nijak zvlášť extrémní, což se vzhledem k možnostem ani nechce věřit.

Reklama
MSI Big Bang XPower - Velký třesk v high endu motherboardů
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Od základní desky v High-endu nelze čekat nějaké kompromisy. Pro běžného uživatele deska přináší absolutní maximum, pro extrémní hráče také. Náruživý taktovači ale budou muset nejprve desku krapet upravit, viz kapitola "Kutilův koutek". Pokud výrobce udrží avizovanou cenu, dostává se na trh opravdová bomba v této cenové kategorii. Deska sice nepřináší viditelné featurky pro extrémní taktování, ani na ni nenalezneme něco, co nikde jinde není, za podobnou kvalitu u konkurence ale platíme řádově o tisíce více. Ideální zákazník je opravdu vášnivý hráč, který si pořídí více než jednu grafickou kartu a uvažuje dokonce o šestijádrovém čipu Core i7. Právě pro něj může být střídmější design a luxusní výbava dobrou alternativou k Asus Rampage III Extreme nebo deskám EVGA, protože zde neplatíme tolik za nadstandardní funkce, které hráči nikdy nevyužijí.

Pro extrémní taktování jsou na trhu ale lepší volby, a MSI ani s touto deskou nemá ambice nějak jejich pozici ohrožovat. Deska je určitě v mnoha směrech srovnatelná, ovšem drobnosti její vhodnost pro dusíkové orgie kazí. Nemožnost bez zásahu ladit frekvenci napájení, absence podpory chlazení pod bodem mrazu v BIOSu i na PCB, omezení v napájecí kaskádě jsou zkrátka pro extrémní nasazení dnes nepostradatelné. Také na BIOSu musí výrobce ještě zapracovat, stejně jako alespoň na jednom dalším rezervním BIOS čipu na desce. Pro extrémní hráče je deska jasná volba, kvalita zpracování a rozložení komponent je špičkové, pro ladiče a extrémisty to úplně není.

Výbava je více než nadstandardní, příbal v krabici, nové technologie vám umožní se z desky těšit opravdu dlouho a patřičně ji využít. Také zde je ale velká konkurence, když se podívám do balení všech prémiových desek, žádný z výrobců se nechce nechat zahanbit, snad jen Asus u Rampage III Extreme trochu šetřil. Gigabyte a EVGA ale zcela určitě ne, tam obsah příslušenství doslova leze ven a těžko se po otevření zase narovná zpět. Za příslušenství si odnáší deska MSI také jedničku, kdyby byla zvukovka s čipem Creative, bylo by to za jedničku s hvězdičkou.

Přetaktování

Pro náročné hráče, kteří se nechtějí v počítači "vrtat", je zde funkce OC Genie, která v mžiku přetaktuje váš procesor o notný kus nahoru. U Core i7-980X to je téměř vždy nad 4,1 GHz. V mém případě systém nastavil frekvenci automaticky na 4,2 GHz, což je doslova "masakr". Nárůst frekvence a i výkonu byl více než 25 procent. Tento systém funguje skvěle a je radost ho používat.

Pokud jste spíše ladič nebo hračička, nabízí deska volné hřiště pro nekonečné hrátky s frekvencemi, napětími a časováním pamětí. Zde si najde každý zájemce něco a bude spokojen. Hodnoty základní frekvence BCLK jsou hodně slušné. Jak jsem zmínil před chvilkou, pro absolutní extrémy deska není úplně nejvhodnější, a ani tam není výrobcem určená. Dají se na ní sice provádět "psí kusy", jde o to jak dlouho a s jakým výsledkem? Mě se pod dusíkem zdála deska dobrá, ale prostě ne extra dobrá. Můj osobní názor je, že pro extrémní hrátky jsou zde vhodnější kandidáti,k i když Big Bang XPower je také použitelná. Pro takové to "domácí taktování" je ale až zbytečně "nabušená", její potenciál není možné ani využít. High-end vodník, masivní taktování procesoru a pamětí, včetně grafik by ji ale opravdu slušelo.

Názor

Komplexní hodnocení je složité, z výše napsaného si objektivní závěr udělejte sami. Já si na závěr neodpustím tradiční osobní (subjektivní) pohled na věc. Deska ve mne zanechala velmi pozitivní pocity, jde o opravdu kvalitní produkt bez vážných nedostatků. Přetaktování bylo perfektní, výkon a výbava také. Přesto si ale myslím, že na trhu je prostě desek této platformy dost a pro další podobnou není mnoho prostoru. Pokud se opravdu bude deska u nás prodávat za předpokládanou cenu, bude situace jednodušší a zákazníky si jistě najde. Konkurence je ale tvrdá, a kvalitní desky se přeci jenom dají pořídit i levněji. MSI s Big Bang XPower ukázala, že se s nimi stále musí v High-endu počítat, s čímž konkurence už tak trochu při uvedení svých letošních (velice drahých) modelů nepočítala. Závěrem snad ještě poznámku, že deska zůstala někde na půli cesty mezi herní a extrémním produktem. Pro hráče nabízí spoustu věci, které nevyužijí a pro extrémní taktování zase něco schází, tedy se s tímto produktem možná neztotožní ani jedna z těchto skupin, i když by to byla škoda, jde o skutečně zajímavý produkt.

Výhody a nevýhody

MSI Big Bang XPower - Velký třesk v high endu motherboardů
i Zdroj: PCTuning.cz
 
Desku jako první najdete zatím v Alfa Computer zde za 7777 Kč s DPH.

MSI Big Bang XPower - Velký třesk v high endu motherboardů
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desky Big Bang XPower děkujeme MSI Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama