MSI Big Bang XPower - Velký třesk v high endu motherboardů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Big Bang XPower - Velký třesk v high endu motherboardů

MSI Big Bang XPower - Velký třesk v high endu motherboardů

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 7. 2010 03:00 11

Seznam kapitol

1. Rok 2010 - Trh s deskami stagnuje 2. Testovací sestava 3. Big Bang XPower - Představení 4. Big Bang XPower - Vlastnosti 5. Big Bang XPower - Specifikace, software 6. Big Bang XPower - bližší pohled
7. Big Bang XPower - BIOS 8. Big Bang XPower - Kutilův koutek 9. Big Bang XPower - Přetaktování 10. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 11. Hodnocení

Luxusních základních desek s čipsetem X58 Express je na trhu mnoho, každý výrobce nyní uvádí inovované zástupce nejvyšší kategorie, vybavené zejména technologiemi USB 3.0 a SATA 6G. Ani MSI není výjimkou, ale nabízí trochu jiný přístup. Cena XPower totiž není nijak zvlášť extrémní, což se vzhledem k možnostem ani nechce věřit.

Reklama

Situace na trhu se základními deskami je složitá už řadu měsíců, pole působnosti se zmenšuje a menší výrobci (kam MSI podle počtu prodaných desek patří), začínají výrazně strádat. Zájem o desktopy není paradoxně nižší, jak mnozí předpovídají už roky, ani světová krize se na prodejích nijak výrazně nepodepsala. Giganti tohoto odvětví totiž ujídají ze společného koláče stále větší kusy na úkor menších hráčů, společnosti jako Gigabyte neustále rostou a prodeje desek spíše stoupají, opak se děje u menších firem. Před časem jsme zaznamenali zprávu, že s deskami končí DFI (dlouhodobě ve stavu klinické smrti), jejíž desky stejně nestály poslední roky za nic a kupovali je (pokud věděli kde) pouze nostalgici.

Podobný osud postihl i řadu čínských výrobců, kteří prodávali miliony desek, ovšem u nás tyto značky nikdo nezná. Rok 2010 přežijí jen nejsilnější, a týká se to všech oborů. Na boj o zákazníka tedy všichni významní hráči na trhu s deskami vytáhli své nejsilnější zbraně a snaží se povzbudit stagnující prodeje desek s čipsetem X58 Express (jako prémiové a drahé platformy).

Luxusní nové modely

Společnost Asus vypustila monstrum s názvem Rampage III Extreme (recenze zde) a jde o jednu z nejlépe vybavených desek vůbec, v extrémním taktování se už konečně dotahuje na stále nepřekonanou EVGA X58 Classified, která přeci jen o kousek v kvalitě BIOSu a možnostech taktování vede. Koruna krále extrémních desek se ale možná povážlivě chvěje, tušíte správně, převzít by si ji mohla Gigabyte X58A-UD9, jež je bezesporu nejdražší (ale ne nejvybavenější) deskou pro tuto platformu vůbec. Zdali svou cenu obhájí zjistíme v příštím testu, čekají nás hodně zajímavé možnosti desky. Třetí výrobce, MSI také aktualizovalo svou řadu desek s X58 Express a přichází s modelem Big Bang XPower, jež si dnes představíme.

MSI Big Bang XPower - Velký třesk v high endu motherboardů
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdali je na trhu vůbec prostor pro další a další desky s paticí LGA 1366 je otázka, kterou si musíte zodpovědět sami, odpověď není příliš složitá. Rok 2010 a první polovina 2011 bude ale v High-endu stále ve znamení X58 Express, tedy jsou pochyby o životnosti platformy liché. Zde musíme zmínit jeden zásadní aspekt desek nejvyšší třídy, hlavně nových modelů - cenu.

Nejlevnější desky s paticí LGA 1366 lze pořídit kolem 4500 Kč s DPH, první opravdu použitelnou deskou je dle mého názoru až Asus P6T nebo Gigabyte X58A-UD3R, s cenou kolem 5000 Kč s DPH. Dnešní desky s lepší výbavou a možnostmi se pohybují v cenách kolem 6000 Kč, opravdu prémiové produkty začínají ale až na 7000 Kč s DPH. Sem patří Asus P6T6 WS, Gigabyte X58A-UD5. Pokud chce zákazník opravdu nadstandardní desku s novými technologiemi, může si připlatit někde kolem 7500-8500 Kč s DPH a pořídit si EVGA X58 FTW3, Asus P6X58D Premium nebo Gigabyte X58A-UD7.

Pokud přeskočíme i tuto cenovou hladinu, dostaneme se do ultra High-endu, kde kralují Asus Rampage III Extreme, EVGA X58 Classified a podobně, s cenou do 10 000 Kč s DPH. Ve zcela nadpřirozených výšinách se pak pohybují pouze tři modely - EVGA Classified 4SLI, Gigabyte X58A-UD9 a EVGA Classified SR-2 se dvěma paticemi pro CPU řady Xeon. Zde se už bavíme o částkách od 12 000 do 16 000 Kč s DPH. Paradoxně je u nás model Gigabyte levnější než dvouprocesorová deska EVGA, za mořem je tomu naopak.

Cenovou situaci desek jsme si zrekapitulovali, a vás jistě zajímá kam se zařadí novinka Big Bang XPower od MSI. I pro mne byla cena překvapením, protože narozdíl od nových modelů konkurence, které jsou velmi drahé, nasadil výrobce cenu zajímavě nízko a konkurenceschopně. Podle amerických obchodů by se měla deska prodávat za 299 USD, tedy očekávejme kolem 7000 Kč s DPH, čemuž odpovídá třeba konkurenční Gigabyte X58A-UD5. Na novinku, se SATA 6G, USB 3.0, sedmi PCIe sloty a mnoha dalšími vychytávkami to není vůbec špatná cena, právě naopak malé zemětřesení v nejvyšším segmentu trhu. Ano, deska se nemůže rovnat extrémním modelům, je ale také mnohdy o polovinu levnější. Deska není primárně určena na extrémní hrátky s taktováním, je určena spíše náročným hráčům, čemuž odpovídá i její label "For Extreme Gamers". To je celkem zásadní rozdíl proti dvěma konkurenčním výrobkům, kde se na extrémní taktování hodně myslelo. My ji ale samozřejmě pod dusíkem vyzkoušeli, dali jsme desce opravdu co proto, tedy se těšte na ultimátní zhodnocení možností.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama