MSI GE76 Raider (model 2022): Nejlepší 17" herní notebook na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek MSI GE76 Raider (model 2022): Nejlepší 17" herní notebook na trhu

MSI GE76 Raider (model 2022): Nejlepší 17" herní notebook na trhu | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

21. 3. 2022 18:30 12

Seznam kapitol

1. Herní notebook za 100 000 Kč! 2. Představení, balení a specifikace 3. MSI GE76 Raider – Osazený hardware 4. Zpracování, konektory, repro a klávesnice 5. Chlazení a teploty
6. Baterie, výdrž a spotřeba 7. Výkon procesoru (Intel Core i7-12700H) 8. Testy herního výkonu (RTX 3080 Ti) 9. Závěr

MSI zmodernizovalo svůj nejvýkonnější herní notebook loňského roku. Spojuje Alder Lake Core i7-12700H a GeForce RTX 3080 Ti. Minule jsem testoval silnější CPU a slabší GPU, tentokrát to je naopak. Bude herní výkon výrazně jiný? To ukáže test.

Reklama
MSI GE76 Raider (model 2022): Nejlepší 17" herní notebook na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Už první zkušenost s novými mobilními Alder Lake a GeForce RTX ukázala, že po dlouhých letech narostl významně i výkon v běžných noteboocích. Také se potvrdilo, že kupovat si laptop s nejvyššími modely Alder Lake je čirý nerozum. Jejich výkon z nich díky omezenému TDP všech herních notebooků zkrátka nelze dostat. Potvrzuje to dnešní recenze, kdy o mnoho levnější Core i7-12700H má zhruba stejný výkon jako Core i9-12900H za který dáte o 5000 Kč víc.

Výbava, spotřeba, baterie

Výbava počítače je skvělá, což se ale dá v této třídě očekávat. Máme k dispozici tři výstupy na další monitory, několik portů USB a USB-C a nechybí ani čtečka karet a Thunderbolt 4. Zde není co vytknout. Spotřeba odpovídá výkonu a osazeným komponentám. 6+8 jádrové CPU a výkonná grafika si řeknou o svou porci energie, přesto je v zátěži spotřeba očekávaná. Baterie se kapacitou 95 Wh dokáže stroj při běžné činnosti napájet i dlouhé hodiny. Při hraní na baterii ale počítejte s průměrnou hodinou hraní.

Komponenty

Jak už bylo řečeno, osadit nižší model Core i7-12700H byla ta nejlepší volba. Nabízí výkon jako vlajková loď, má stejný počet všech jader (20 vláken). Frekvence jsou nižší, což se pozitivně projeví na teplotách a chlazení. Grafická karta GeForce RTX 3080 Ti je v současnosti nejvýkonnější mobilní GPU, bohužel je stejně jako procesor omezené maximálním TDP počítače. V maximálním prostoru 175 W jen pro GPU nedokáže ukázat své maximum, navíc ji samozřejmě omezuje slabší procesorový výkon, kterému zbývá jen 45 W z celkového přídělu 220 W. To je pro Alder Lake málo, přeci jen jde o hodně energeticky náročný procesor.

Displej je hodně pěkný, navíc u 17,3" dává smysl použití i rozlišení 4K. Bohužel grafická karta nedokáže ani v méně náročných hrách udržet 120 fps, což by se u 120Hz panelu hodilo. Jsem na tom stejně jako u FHD panelů s nesmyslnou frekvencí 360 Hz. Disková výbava je solidní, 2TB ultra rychlý disk ocení každý. Také paměti jsou rozumně vybrané DDR5-4800 MHz v modulech DIMM, žádné pájené nesmysly na PCB. Můžete tedy časem upgradovat, pokud bude potřeba.

Osobní názor

Po stránce výkonu a zpracování, není možné tomuto počítači nic vytknout. Herní výkon je maximální, procesor a jeho čtrnáct jader také nabídne hodně. Problémy jsou v podstatě jen dva. Hlučnost je vysoká, zejména u her ventilátory uslyšíte. Stále jde ale o jeden z tišších herních počítačů, z několika posledních v testu, je asi nejtišší. Hmotnost je vyšší, jde ale o 17" herní stroj. Také jde bezesporu o jeden z nejvýkonnějších notebooků na trhu vůbec. Tomu také odpovídá cena, která se dostane mírně nad 100 000 Kč s daní. Ano je to hodně, ale špičkové laptopy od většiny výrobců dnes tolik stojí. Když ale budete hledat, dá se u konkurence pořídit podobná konfigurace (pouze s 15" LCD) za výrazně méně. Záleží jen na vašich požadavcích.

MSI GE76 Raider (model 2022): Nejlepší 17" herní notebook na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Notebooky MSI Raider GE76 má v nabídce i CZC.CZ.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama