msi-gt729-mobilni-radeon-hd-4850-prichazi
Mobilní zařízení Článek MSI GT729 - mobilní Radeon HD 4850 přichází

MSI GT729 - mobilní Radeon HD 4850 přichází | Kapitola 5

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

25. 9. 2009 03:00 14

Seznam kapitol

1. MSI GT729 - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru 7. Testy operační paměti
8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy grafické karty - moderní hry I 10. Testy grafické karty - moderní hry II 11. Testy pevného disku 12. Test výdrže baterie 13. Vyhodnocení a závěr

Ačkoliv AMD uvedlo mobilní verze svých grafických karet ATI Radeon HD 48x0 už téměř před rokem, ještě před měsícem byste v nabídce našich obchodů marně hledali notebook s nějakou z těchto grafických karet. To se po dlouhé době konečně mění a na sklady se dostává MSI GT729 s Mobility Radeon HD 4850. Překvapí svým výkonem?

Reklama

Kvalita zvuku a reproduktorů

Všechny notebooky MSI, které se mi v poslední době dostaly do rukou, na sobě měly nálepku Dolby, která by měla garantovat slušnou kvalitu reproduktorů a tento stroj není výjimkou. Dnes je dle mého názoru nálepka oprávněná, protože laptop má dvojici reproduktorů nad klávesnicí, dvojici na přední hraně a maličký subwoofer zespodu. Kvalita přehrávaného zvuku sice není nijak excelentní a vašim sluchátkům či levnější 5.1 sadě se ani zdaleka nevyrovná, nicméně mezi notebooky jde o vysoký nadprůměr a reproduktory s přehledem stačí třeba pro ozvučení filmu večer v posteli.

Chlazení - provedení

 -pro zvětšení klikněte-
i Zdroj: PCTuning.cz
-pro zvětšení klikněte-

O chlazení čtyřjádrového procesoru a grafické karty se staral sice jen jeden chladící okruh, nicméně pořádně rozvětvený. Teplo od Radeonu HD 4850 odvádí rovnou dvě velké heatpipe na pasiv, který profukuje ventilátor. Ten zároveň profukuje pasiv, na kterém se hromadí teplo od procesoru a čipsetu.

 V kliduV zátěži
Procesor41 °C60 °C
Grafická karta51 °C72 °C
Pevný disk37 °C41 °C

Teplotami jsem byl příjemně překvapen, zejména teploty v zátěži jsem u Quad procesoru a Radeonu HD 4850 čekal spíš tak o 10 °C výš. A dobrou zprávou je i to, že na prostorách pro ruce se šasi nezahřívá, jediným místem, kde se zahřívá je část vpravo nad klávesnicí, což vám však nemusí vadit.

Chlazení - hlučnost

Kancelářská práce ve Windows

Při nenáročné práci je hlučnost celého počítače velmi nízká. Větrák se sice točí, nicméně uslyšíte jej pouze v naprostém tichu večer a ani poté váš nebude nijak rušit.

Hraní počítačových her

V zátěži je to s hlučností pochopitelně o něco horší. Uchladit výkonnou grafickou kartu a čtyřjádrový procesor na omezeném prostoru přeci jen není úplná legrace, takže ventilátor musí zvýšit rychlost. Nicméně hluk není tak vysoký, jak tomu u počítačů této kategorie bývá. Větrák sice uslyšíte i přes den, nicméně při večerním hraní v posteli nebyla jeho hlučnost tak vysoká, aby mi to nějak výrazněji vadilo. Musím se přiznat, že tímto mne MSI GT729 opravdu příjemně překvapilo. Jen kdyby mi ten horký vzduch nepekl ruku...

Záruka

MSI dává na notebooky standardní dvouletou záruku s tím, že notebook dáváte do servisu, který má na opravdu 30 dní. Nic jako možnost záruky krytí náhodná poškození, oprava na místě či prodloužení záruky na více let společnost nenabízí. Alespoň malým plusem je to, že servis si odvoz notebooku po oznámení reklamace zajistí na vlastní náklady.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama