MSI N260GTX Lightning Vyladěná "dvěstěšedesátka"
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI N260GTX Lightning Vyladěná "dvěstěšedesátka"

MSI N260GTX Lightning Vyladěná "dvěstěšedesátka" | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 5. 2009 00:00 10

Seznam kapitol

1. Úvod - GTX 260 má stále co nabídnout 2. MSI GTX260 Lightning - Představení 3. MSI GTX260 Lightning - Detaily karty 4. Testovací sestava 5. Chladič co štěká, ale nekouše .. 6. Spotřeba a teploty 7. Přetaktování
8. Crysis Warhead 9. Far Cry 2 10. GTA IV 11. S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky 12. 3DMark Vantage 13. Závěr

Minulý týden jsme vám přinesli recenzi zajímavé GeForce GTX 260 ze série Matrix, dnes se podíváme na další podobně vyladěný kousek, tentokrát od MSI. Luxusní balení, vylepšené chlazení a xterní ovládací panel obrací k této kartě zaslouženou pozornost. Budeme mít tu čest s nejlepší GTX 260 na trhu? Odpovíme si právě dnešním testem.

Reklama
MSI N260GTX Lightning Vyladěná "dvěstěšedesátka"
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon a výbava

V tomto článku není mnoho prostoru pro hodnocení výkonu, protože karta je klasická GeForce GTX 260 s větší kapacitou paměti. Přetaktování karty navýší její výkon těsně pod model GeForce GTX 280, na jejíž výsledky se podívejte například sem. Větší kapacita paměti se sice nikdy neztratí, ovšem reálný přínos je ve většině her téměř nulový. Ani v nejnáročnějších titulech, jsme díky větší paměti, nezaznamenali nějaký zásadní nárůst výkonu. Několik fps k dobru si karta odnáší pouze ze hry Far Cry 2, ale i tam jsou nárůsty při relativně vysokých základních hodnotách zanedbatelné.

Naopak výbava si jistě zaslouží pochvalu. Nativní HDMI redukce a externí panel jsou zajímavé vlastnosti, které kartu odlišují od desítek podobných na trhu. Zdali ale stojí nadstandardní výbava za tak vysoký příplatek, už posuďte a zhodnoťte sami. Mě se zdá cena karty 7400 Kč s DPH nepřiměřeně vysoká.

Přetaktování a chlazení

V případě že je chladič namontován korektně, jsou teploty karty MSI GTX 260 Lightning mnohem lepší než u referenční karty. V klidu jsou obě řešení stejně tichá, ve hrách ale vítězí referenční chladič - je tišší. Při hraní je sice karta dlouho tichá. I přesto že teploty nestoupají, se ale po čase roztočí ventilátory naplno a hluk je enormní a nepřijatelný. Chybí zde rozumnější regulace otáček v několika krocích, protože takhle se zdá, že má karta jen dva režimy - nejnižší a nejvyšší otáčky ventilátorů. K uchlazení na dobré teploty ale chladiči stačí i 50 procent otáček, kdy je ještě hluk chladiče přijatelný. Tady je očividně chyba, kterou lze ale vyřešit BIOSem a nebo ruční regulací otáček. Zkušenější uživatel si může vytvořit třeba profily v RivaTuneru nebo podobné utilitě.

Přetaktování není rozhodně špatné a dosažené frekvence 740 MHz jsou u jádra téměř 30 procent nad základní frekvenci běžné GeForce GTX 260. Vzhledem k faktu, že tato karta defaultně pracuje na 655 MHz činí už přetaktování na 740 MHz jen 13 procent. Také paměti si daly říci na vysokých 2400 MHz, což je celkem nevídaný nárůst frekvence o 400 MHz. Přetaktování tedy není vůbec špatné v porovnání s výsledky běžných karet, ale není nic extra. Na stejné frekvence se dá taktovat i má 65nm GeForce GTX 260. O mnohem lepším výsledku Asus GeForce GTX 260 Matrix ani nemluvím. Karta určená taktovačům by měla být schopná dosáhnout o kousek výše.

Názor

V případě karty GTX 260 Lightning se jedná o první pokus MSI o vstup do nejvyšší ligy produktů pro hračičky a fandy hardware. Buďme tedy krapet shovívaví a nesuďme jen podle holých faktů a zjištění. Je jasné, že je co zlepšovat. Když si dal výrobce tu práci a opravdu vyšperkoval PCB deseti fázovým napájením a kvalitními součástkami, mohl si také dát tu práci s výběrem těch nejlepších jader G200. Málo přetaktovatelné jádro celou práci sráží a potenciál PCB je nevyužitý. Také v regulaci otáček ventilátorů by chtělo použít více fantazie, a udělat několik profilů - nikoli jen dva. Zpracování a výbava karty je luxusní o tom není pochyb. Externí panel a další vychytávky budiž pozitivem karty. Bohužel s celkovým hodnocením je to horší, karta není ani tichá ani nejde exklusivně taktovat, a vylepšené napájení a součástky to nijak neovlivnily. Očekávání zkrátka produkt nenaplnil. Pokud by tahle vypadala běžná GeForce GTX 260 za 4500 Kč, budu jásat a vychvalovat ji. Bohužel při ceně této karty se očekává vyšší přidaná hodnota.

Výhody a nevýhody - MSI GTX260 Lightning

  • Reprezentativní balení
  • Vysoký výkon na základních taktech (+/- GeForce GTX 280)
  • Nižší teploty proti referenčnímu chlazení
  • Solidní přetaktování
  • Dvojnásobná kapacita paměti
  • Externí panel na přetaktování + změnu napětí
  • Nativní HDMI výstup
  • Kvalitní součástky a vylepšené PCB
  • Vysoká cena
  • Za stejné peníze pořídíte referenční GeForce GTX 285
  • Hlučné chlazení v zátěži - špatná regulace ventilátorů
  • Dvojnásobná kapacita paměti není v dnešních hrách k ničemu
  • Čekal jsem lepší přetaktování

Kartu GTX 260 Lightning zapůjčili MSI CZ a SK

Kartu GeForce GTX 260 zapůjčila EVGA Europe

Za testovací základní desku X58-UD5 vděčíme Gigabyte CZ a SK

A bez podpory HP CZ bychom nic ani neviděli děkujeme za poskytnutí LCD panelu

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama