MSI Radeon RX Vega 64 ve 23 (4K) hrách a testech + OC s vodou
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Radeon RX Vega 64 ve 23 (4K) hrách a testech + OC s vodou

MSI Radeon RX Vega 64 ve 23 (4K) hrách a testech + OC s vodou | Kapitola 15

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 8. 2017 03:00 118

Seznam kapitol

1. Radeon Vega RX 64 v testu podruhé 2. Testovací sestava 3. Balení a Specifikace 4. Představení karty 5. Přetaktování a teploty 6. Syntetické testy 7. BF 1, Call Of Duty, Crysis 3, Deus Ex, Doom 8. Fallout 4, Far Cry Primal, For Honor, Gears 4, GTA V
9. Hitman, Mafia 3, Mirrors Edge, Resident 7, Witcher 3 10. Division, Titanfall 2, Tomb Raider, Warhammer, WD 2 11. Shrnutí výkonu a ceny 12. Spotřeba karty Vega RX 64 13. Výkon v těžení kryptoměn (mining) 14. Snížení napětí jádra (Undervolting) 15. Závěr

Klasickou recenzi RX Vega už jme vám přinesli při jejím uvedení. Dnes se zaměřím na 4K výkon ve větším počtu her a také miningu. Dále otestuji přetaktování, podvoltování a výměnu chladiče za vodní blok. Karta z běžné distribuce mi také poslouží jako základ před testy nereferenčních karet Vega RX.

Reklama

Závěr

MSI Radeon RX Vega 64 ve 23 (4K) hrách a testech + OC s vodou
i Zdroj: PCTuning.cz

Recenze v podstatě potvrdila to, co už asi víte z recenzí po vydání karet Vega RX. Výkon Vega RX 64 je v průměru hodně blízko nepřetaktované GeForce GTX 1080, a je vidět, že se v AMD hodně snažili dotáhnout se právě na tuto metu jako svůj cíl. Kdo pozorně sledoval situaci na trhu poslední rok a četl zprávy s despektem, tedy nevěřil výkřikům o brutálním výkonu Vegy, podobný výsledek čekal. GTX 1080 je jednou z nejlepších grafik poslední dekády, nabízí skvělý výkon za (v tuto chvíli už) dobrou cenu při nízké spotřebě. Touhle kartou se Nvidia trefila do černého. Není tedy nic divného na tom, že i AMD chtělo svou kartou trefit „sweet spot“. Výkonem se jim to povedlo, spotřeba už je horší.

Spotřeba karty Vega RX 64 je totiž vysoká, a nebojím se říct až extrémní. Proti GeForce GTX 1080 se kterou soupeří výkonem, je spotřeba téměř dvojnásobná. Platit za stejný výkon dvakrát takovým odběrem je opravdu na pováženou. Také srovnání se spotřebou GTX 1080 Ti Vega neustojí. Ta nabízí až o 30 procent vyšší výkon a přitom je úspornější. Sestava s Asus Strix GTX 1080 Ti si řekne o 340 W, Vega RX 64 potřebuje o 30 W víc (370 W). To není lichotivé srovnání. Snížením napětí se sice spotřeba krapet umoudří, já naměřil o 27 W nižší příkon na default a o 65 W méně na absolutním výkonu Vegy RX. To není špatné.

Co se týká přetaktování a dalších zajímavostí, ani zde Vega nijak nezáří. Přetaktoval jsem jádro i paměti, ale jen o 5 procent. Společně s nastavením TDP na +50 a osazením vodního bloku jsem získal navíc průměrně 8–9 procent výkonu nad základní nastavení. To není špatné, ale také žádný zázrak. Stačí to aspoň k překonání přetaktované GeForce GTX 1080 od Asus. Takto vyladěná Vega RX 64 je o 3 procenta výkonnější než OC verze GTX 1080, ovšem s více než dvojnásobnou spotřebou. To je zkrátka slabé.

Pokud čekáte, že se objeví nějaké nereferenční karty Vega RX s výrazně vyšším výkonem, tak tomu nevěřte. Muselo by se jednat o vodou chlazená monstra s ještě výrazně vyšším příkonem. Osobně spíše věřím, že časem se výkon posune vzhůru spíše díky ovladačům, které sice dnes fungují, ale potenciál karty jistě nevyužívají naplno. Vega RX 64 se zkrátka časem zapíše jako soupeř GTX 1080 a tak to i zůstane do jejího nahrazení novým modelem (refreshem). S tím, že časem její cena pravděpodobně klesne pod GTX 1080.

Pokud bych měl na závěr zhodnotit celou situaci kolem Vegy RX, tak jde o velké zklamání. Celkově AMD launch nezvládla, viz řada problémů a trapných mediálních situací, které jsem popsal v úvodu. Nedoladěné ovladače, vysoká spotřeba, nedostatek čipů, zdražení karet nad slíbenou hladinu, možná i vypnuté funkce čipu, a ze strany AMD spíše mlčení a mlžení než vysvětlení, proč je výkon Vegy za očekáváním. To všechno vrhá opravdu špatné světlo na celou Vegu a věci kolem ní. Za současnou cenu také nákup karty Vega RX 64 nedoporučím, pořiďte si levnější GTX 1080 s poloviční spotřebou, nebudete litovat. V nižších segmentech ale nemusí být nereferenční Vega RX 56 špatnou volbou, to se uvidí časem.

MSI Radeon RX Vega 64 ve 23 (4K) hrách a testech + OC s vodou
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI Radeon RX Vega 64 ve 23 (4K) hrách a testech + OC s vodou
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení vybavení na test děkujeme Asus Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama