MSI Titan GT77 (model 2022): Vrchol nabídky 17" herních notebooků na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek MSI Titan GT77 (model 2022): Vrchol nabídky 17" herních notebooků na trhu

MSI Titan GT77 (model 2022): Vrchol nabídky 17" herních notebooků na trhu | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 8. 2022 20:00 6

Seznam kapitol

1. Herní notebook za 130 000 Kč! 2. Představení, balení a specifikace 3. MSI Titan GT77 – Osazený hardware 4. Zpracování, konektory, repro a klávesnice 5. Chlazení a teploty
6. Baterie, výdrž a spotřeba 7. Výkon procesoru a GPU 8. Odemčený BIOS se neomezenými možnostmi 9. Ladíme výkon v BIOSu 10. Závěr

MSI uvedlo nejmodernější laptop ze své nabídky. Opravdu extrémní Titan GT77. Nejvyšší CPU Alder Lake, RTX 3080 Ti, 64 GB DDR5, 2TB SSD disk a 4K LCD. Navíc má zcela odemčený BIOS. Tentokrát si uživatel může nastavit vše, jak chce, tak to také zkusíme.

Reklama
MSI Titan GT77 (model 2022): Vrchol nabídky 17" herních notebooků na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Poprvé za posledních deset let se díky procesorům Alder Lake dá nárůst výkonu vyjadřovat dvouciferných hodnotách. To nelze Intelu upřít. Také se ale už podruhé (testoval jsem už dva notebooky s Core i9) potvrdilo, že kupovat si laptop s nejvyššími modely Alder Lake je čirý nerozum. Maximální výkon z nich kvůli omezenému TDP všech herních notebooků zkrátka nelze dostat. Potvrzuje to dnešní recenze, o mnoho levnější Core i7-12700H má zhruba stejný výkon jako Core i9-12900H, za který zaplatíte víc. MSI ale v řadě Titan GT77 jiný procesor nenabízí, možnost zvolit si nižší model nemáte.

Výbava, spotřeba, baterie

Výbava počítače je skvělá, což se ale dá v této třídě očekávat. Máme k dispozici čtyři výstupy na další monitory, několik portů USB a USB-C a nechybí ani čtečka karet a dvakrát Thunderbolt 4. Zde není co vytknout. Spotřeba odpovídá výkonu a osazeným komponentám. 8+8jádrový procesor a výkonná grafika si řeknou o svou porci energie, přesto je v zátěži spotřeba očekávaná. Baterie s kapacitou 95 Wh dokáže stroj při běžné činnosti napájet i dlouhé hodiny. Při hraní na baterii ale počítejte s průměrnou hodinou hraní.

Komponenty

Jak už bylo řečeno, osadit do vlajkové lodi nejvyšší model Core i9-12900HX je jasná a logická volba. Nemá to ale velký praktický přínos, reálný výkon není o mnoho vyšší než u Core i7, který umí být o trochu úspornější. 

Grafická karta GeForce RTX 3080 Ti má v současnosti nejvýkonnější mobilní čip, bohužel je stejně jako procesor omezené maximálním TDP celého počítače. GPU v prostoru omezeném na maximálně 175 W nedokáže ukázat své maximum, a k tomu jej ještě samozřejmě brzdí slabší procesorový výkon, protože z celkového přídělu 220 W už na procesor zbude jen 45 W. To je pro Alder Lake málo, přeci jen jde o hodně energeticky náročný procesor, který si umí i samotný vzít až 200 W.

Displej je hodně pěkný, navíc u 17,3" dává smysl použití i rozlišení 4K. Bohužel grafická karta nedokáže ani v méně náročných hrách udržet 120 fps, což by se u 120 Hz panelu hodilo. V některých hrách si ale k vyšším snímkovým frekvencím můžete vypomoci s DLSS, na menším notebookovém displeji jen stěží poznáte rozdíl proti nativnímu rozlišení. 

Disková výbava je solidní, ultrarychlý disk o kapacitě 2 TB ocení každý. Škoda jen, že velké paměťové moduly DDR5 běží na DDR5 (4000 MHz), když standard je 4800 MHz. Osobně bych 64 GB klidně vyměnil za rychlejší kapacitu 32 GB. I to je dostatečná kapacita.

MSI Titan GT77 (model 2022): Vrchol nabídky 17" herních notebooků na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Osobní názor

MSI prezentuje tento počítač jako nejvýkonnější laptop na trhu, s čímž lze jen souhlasit. Nese nejvýkonnější CPU i GPU, chlazení jej zvládá uchladit a ještě nabízí extrémní možnosti ladění v BIOSu. Pokud bych hledal stroj formátu DTR jako mobilní alternativu k výkonnému PC, neváhal bych ni chvilku hlavně kvůli možnostem BIOSu a nekonečným možnostem nastavení limitu TDP, teplot, CPU i zbytku systému. 

Hlučnost ve výkonnějších režimech je samozřejmě vysoká, ale lze ji zkrotit nastavením. Základní profil Silent snižuje výkon o 15 procent, takže je budete mít stále dost i při téměř tichém chlazení. 

Cena je sice celkem šílená, ale podobné vlajkové lodi vždy stály podobně. Překonat tento výkon bude celkem složité a ani nadcházející Ryzeny a Raptor Lake to nebudou mít kvůli omezeným možnostem chlazení v noteboocích snadné.

MSI Titan GT77
KLADY [+][-] ZÁPORY
Kvalitní zpracování (jen toho kovu mohlo být víc, většina dílů je plastová)Extrémní cena
Absolutní mobilní grafický i procesorový výkon DTR – větší hmotnost a rozměry než klasické herní notebooky
Kvalitní výbava porty, 2×Thunderbolt, 4× M.2, 4× výstup pro monitorCelkový limit TDP 250 W ve hrách brzdí procesor a s tím i grafiku
Hlavní slot pro disk podporuje PCIe 5.0Displej se 4K při 120 Hz nelze v náročnějších hrách naplno využít, výkon grafiky na to nestačí
Solidní výdrž na baterii při běžné práciVysoká hlučnost v režimu maximálního výkonu
Možnost manuálního přepínání GPUPomalejší paměti, pouze DDR5-4000
BIOS s extrémními možnostmi ladění stovek parametrů 
  
  
  
Orientační cena včetně DPH: 129 900 Kč

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama