MSI Z170A Gaming M9 ACK: Deska pro nadšence a hráče
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Z170A Gaming M9 ACK: Deska pro nadšence a hráče

MSI Z170A Gaming M9 ACK: Deska pro nadšence a hráče | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 10. 2015 03:00 25

Seznam kapitol

1. Highend pro hráče 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Slajdy 5. Specifikace desky a software
6. Bližší pohled na desku 7. Napájení desky 8. BIOS 9. Přetaktování 10. Hodnocení

Procesory Intel Core i5 a Core i7 s architekturou Skylake jsou v prodejích dost úspěšné, i když je nárůst výkonu vůči Haswellu spíše malý. Mnozí uživatelé Sandy Bridge ale upgradovali, je tedy na čase se zabývat i novými deskami. Nejvyšší herní model od MSI prozkoumáme v dnešním testu. 

Reklama

Hodnocení

MSI Z170A Gaming M9 ACK: Deska pro nadšence a hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Testovali jsme nejvyšší model od MSI (pokud pomineme Platinovou edici). Jde o desku, která poslouží hlavně náročným hráčům, dají se na ní provozovat karty ve SLI/CrossFire (pouze dvě). Disponuje skvělým BIOSem, slušným přetaktováním i zpracováním. Najdete na ní dva konektory M.2 pro SSD disky. Dále zde máme vestavěný modul Wi-Fi a Bluetooth včetně dvou antén. Náročným uživatelům se zde nabízí možnost využít porty SATA Express a spousta USB portů, včetně USB 3.1 a konektoru C. Zkrátka a dobře, výbava desky je luxusní. Také je nutné vyzdvihnout zpracování a vzhled. Osobně se mi deska barevně i designem hodně líbí, proti konkurenci je zde MSI ve výhodě. Žádné podivné plastové kryty zde nenajdeme. Ale každý má jiný vkus, já mám rád čisté linie a deska od MSI je naplňuje.

Přetaktování

S taktováním je to složitější. Dnes je situace taková, že procesor přetaktujete většinou stejně na desce za 3500 Kč jako na desce za 10 000 Kč. Z tohoto důvodu se za High-end připlácet nevyplatí. Připlácíme za výbavu. Pokud máte odemčený procesor, bude výsledek na 99 procentech desek stejný. To potvrzuje i tento test, dosáhl jsem stejného taktu 4,7 GHz jako na konkurenční desce se stejným čipem. Obecně je deska pro taktování vybavená skvěle, možnosti BIOSu jsou široké, včetně napětí a všech pomocných funkcí. Takt sběrnice BCLK byl sice o kousek nižší než u desky Asus (jejíž recenze vás také brzo čeká), ale nic hrozného to není. Frekvence nad 200 MHz je dostatečná.

Osobní názor

Pokud jste hráč, který není nijak zásadně omezen rozpočtem, máte dnes na trhu řadu možností ke koupi. Velké většině hráčů postačí i nižší modely řady Gaming M5 a M7. Pokud ale máte jednoduchý vkus jako já, a spokojíte se jen s tím nejlepším - je tohle prostě deska pro vás. Pokud preferujete MSI a její sérii Gaming, je M9 ACK jasnou volbou. Dokonce bych jí dal přednost i před Platinovou edicí, tak už je na můj vkus moc extravagantní. Výbava je skvělá, taktování solidní, zpracování špičkové. Když k tomu připočteme vzhled, speciální síťový čip a sluchátka SteelSeries za 2000 Kč, které k ní dostanete zdarma, není nad čím přemýšlet. Cena je vysoká, v podstatě nad cenou ultra High-endu X99, ale herní stroje nejvyšších tříd s Core i7-6700K si to žádají. Zdali ušetříte s levnějším modelem, nebo koupíte nejvyšší model je už na vás. Ale se sérií Gaming od MSI neuděláte chybu.

Hodnocení

MSI Z170A Gaming M9 ACK: Deska pro nadšence a hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI Z170A Gaming M9 ACK: Deska pro nadšence a hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desky Z170 Gaming M9 ACK děkujeme MSI Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama