multimedia-v-obyvaku-d-link-dsm-320-a-pinnacle-showcenter
Zábava Článek Multimedia v obýváku: D-Link DSM-320 a Pinnacle ShowCenter

Multimedia v obýváku: D-Link DSM-320 a Pinnacle ShowCenter

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

11. 11. 2004 00:00 24

Seznam kapitol

1. Hudba budoucnosti - domácí multimediální centra 2. Když dva dělají totéž... 3. Jak to vše funguje? 4. Instalace, sdílení souborů a závěr

Co je to za zařízení? Přehrává počítačové soubory - obrázky, video (DivX, XviD, MPEG-2) i digitální audio (mp3, wma a zvládne dokonce i Internetová rádia) a při tom je samo nemá nikde uložené. Není to ani malý počítač, ani HiFi, není to ani DVD přehrávač nebo stále běžnější digitální rekordér, navíc neobsahuje žádné rotující části a data si bere prakticky ze "vzduchu" (WiFi) nebo ze sítě LAN. Nevíte? Možná více pochopíte po testu dvou představitelů bezdrátových domácích multimediálních center: D-Link MediaLounge DSM-320 a Pinnacle ShowCenter Wireless.

Reklama

Představte si moderně vybavený obývák (s obrovskou sedačkou uprostřed :-)) kterému vévodí datový projektor nebo velkoplošná TV doplněná prostorovým audiem, představte si pracovnu s počítačem (nebo notebookem) nabitým až po okraj audiem, videem a fotkami z dovolené. Nebylo by skvělé mít možnost v obýváku přehrávat digitální media bez toho, abychom hlučný počítač, nebo kabely tahali do obýváku? Bylo by skvělé, kdyby to všechno fungovalo pokud možno na dálku a bezdrátově... Pokud Vás to napadlo také, tak jste právě vymysleli... bezdrátové multimediální přehrávače.

Multimediální centra

Jsou to bezhlučné krabičky určené k připojení k domácímu kinu (k TV a AV receiveru), které dokážou z počítače (nebo několika počítačů) v okolí načítat digitální multimedia - zařízení která jsou ovládána, jak jsme z obýváku zvyklí, dálkovým ovladačem. Pokud přijdou známí, nemusíte je už zvát na prohlížení videa nebo fotek z dovolené do neuklízené pracovny, ale domácí prezentačku vystřihnete v obýváku dálkovým ovladačem - prostě pohoda, jazz.

Technická realizace, ač se firmy snaží udělat mnoho, abyste o celém zázemí nemuseli nic vědět (stejný trend je typický pro dnešní spotřební elektroniku) je už trochu méně magická. Ve skutečnosti jsou multimediální centra přehrávači digitálních multimedií (s podobným základem se dnes setkáte v části chytřejších přehrávačů DVD / DivX) upravenými tak, aby uměly čerpat data z počítačů napojených na lokální počítačovou síť (ať již Ethernet 100/10 nebo WiFi 802.11b/g). Počítače v okolí pak fungují, s pomoci nainstalovaných programů, jako servery poskytující multimediální obsah. Ten pak putuje po síti podobně, jako bychom ho přenášeli v reálném čase po velmi rychlém Internetu.

Multimedia v obýváku: D-Link DSM-320 a Pinnacle ShowCenter
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: aby bylo usnadněno sdílení digitálního obsahu, zejména v domácích sítích LAN, vznikl standard UPnP (Universal Plug and Play - tentokrát se jedná o princip "připoj se k sítí a využívej ji"). Standard UPnP usnadňuje integraci zařízení do počítačové sítě: zařízení UPnP získá IP adresu, informuje ostatní zařízení o své existenci a schopnostech a samo zjistí, jaká zařízení jsou k dispozici. Datová komunikace je nezávislá na typu propojení (LAN, WiFi...), na operačním systému i programovacím jazyku a využívá běžně používané průmyslové standardy: TCP/IP, HTTP, SSDP, SOAP a XML (více o UPnP se dozvíte zde).

D-Link DSM-320 je s UPnP přímo kompatibilní (profil UPnP MediaServer V1.0), Pinnacle ShowCenter používá dosud svou vlastní (ranou) implementaci UPnP.

Multimedia v obýváku: D-Link DSM-320 a Pinnacle ShowCenter
i Zdroj: PCTuning.cz


celou situaci znázorňuje přibližně toto schéma...

Multimediální centra - předvoj budoucnosti?

Mezi prvními, kteří představili své domácí multimediální "kombajny", byla firma Pinnacle. Původní model Pinnacle ShowCenter 1000 (zkráceně SC 1000) je právě v tuto dobu nahrazován typem ShowCenter Wireless 1000g s WiFi 802.11g. MediaLounge DSM-320 od společnosti D-Link je zase u nás (ale i v Evropě) naprostou novinkou - do prodeje u nás přijde teprve v nejbližších dnech.

Multimedia v obýváku: D-Link DSM-320 a Pinnacle ShowCenter
i Zdroj: PCTuning.cz


Pinnacle ShowCenter a D-Link DSM-320 aneb Když dva dělají totéž...

Poznámka: Na první pohled vypadala recenze obou multimediálních domácích center docela jednoduše - zkusíme všechny funkce a napíšeme o tom. Po čase jsem ale zjistil, že celou věc "komplikuje" fakt, že oba přístroje lze upgradovat - lze měnit jak software v PC zodpovědný za poskytování obsahu (tzv. media server), tak i firmware obou přístrojů (flashování probíhá automaticky po Internetu). Takže se může stát, že oba přístroje se časem zbaví části svých chyb a získají nové vlastnosti. Proto následující recenzi berte jako první výlet do právě objevovaného území (o to většího, že pro obě platformy běží open-source projekty, které nahrazují originální software).

Multimedia v obýváku: D-Link DSM-320 a Pinnacle ShowCenter
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama