Návody: Jak efektivně odladit power management I.
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Návody: Jak efektivně odladit power management I.

Návody: Jak efektivně odladit power management I. | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 6. 2011 03:00 54

Seznam kapitol

1. I úspora energie má své normy 2. ACPI – globální systém 3. ACPI – režimy po „uspání“ počítače 4. ACPI – stavy zařízení 5. ACPI – stavy procesoru CPU 6. Testovací systémy
7. Systém Phenom II X6 1100T 8. Systém Core i7-990X 9. Systém Core i5-2500K 10. Shrnutí výsledků – kolik ušetříte? 11. Závěr

Kolik hodin denně běží vaše sestava? A kolik hodin z tohoto čísla běží na plný výkon? Internet, filmy a poslech hudby tvoří drtivou většinu úloh, které za den vás počítač obslouží. Je přitom úplně zbytečné, abyste film přehrávali s procesorem taktovaným na 4 GHz. Ukážeme si, jak zachovat výkon, odladit spotřebu a ušetřit klidně tisíce korun ročně.

Reklama
Návody: Jak efektivně odladit power management I.
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní přichází nejdůležitější kapitola. V ní si ukážeme, jak se i malá úspora ve spotřebě počítače projeví na vaší peněžence. Nepůjde o částky v řádu desítek tisíc, ovšem ani nepůjde o zanedbatelná čísla. Pro toho, kdo se o své účty musí starat sám, může být i několik tisíc ušetřených za rok částkou jež lze investovat lépe. Než se ale podíváme na konkrétní čísla, je zde trojice potencionálních uživatelů - tři modelová schémata se kterými jsem počítal:

  • Normální uživatel - Jeho domácí počítač běží průměrně deset hodin denně. Jednu hodinu stráví počítač v naprosté nečinnosti, kdy si majitel odběhne připravit potravu a nápoje, navštíví sociál a občas mrkne co běží v televizi, nebo se děje na ulici. Další tři hodiny je pak počítač zatěžován buď hrami nebo jinou velkou zátěží. Zbylých šest hodin stráví uživatel prací v kancelářských aplikacích nebo brouzdáním webem, nebo pouštěním filmů.
  • Hráč - Počítač tohoto uživatele je opět maximálně hodinu v naprosté nečinnosti, běží ale denně nejméně šestnáct hodin. Z nich je deset hodin věnováno hraní a tím pádem vysoké zátěži. Zbylé čtyři hodiny stráví pomyslný hráč na chatu, brouzdáním webem a sledováním videí.
  • Závislák na počítači - U tohoto uživatele běží počítač celý den dvacet čtyři hodin. Celou dobu se stahují data z webu, ve dnes i v noci. To je reprezentováno deseti hodinami nečinnosti, kdy se v noci stahují třeba torrenty. Třetinu dne také uživatel stráví hraním, což činí osm hodin náročné činnosti. Zbylých šest hodin pak představuje brouzdání webem, sledováním videa, případně lehkou prací.

Jak počítat cenu energie

Návody: Jak efektivně odladit power management I.
i Zdroj: PCTuning.cz

Vypočíst reálnou spotřebu počítače není složité. Sečteme naměřenou spotřebu ve všech schématech, vynásobíme počtem dní v roce a je to. Ovšem tak snadné to není. Platba elektřiny totiž není pouze částka za kWh z ceníku distributora energie. K ceně za silovou energii se připočítává několik dalších položek, bez níž vám elektřina domů nedojde. Zaplatit musíte distribuci, poplatky, daně a několik stálých plateb. Pokud se tedy díváte do ceníku energie na rok 2011 a vidíte například 1,75 Kč za kWh, tak vězte, že za skutečný kWh zaplatíte i čtyřikrát tolik. Abych měl čísla co nejpřesnější, použil jsem tedy kalkulátor reálné ceny energie na stránce ERU.cz. Tam najdete tabulku z obrázku nahoře.

Zvolil jsem skupinu domácích uživatelů, distributora ve středních Čechách - ČEZ. Tarif jsem zvolil D02d běžný pro panelákový byt, tedy s jednou sazbou. Mnozí z vás mají ale třeba i "dvoutarif" s vyšší a nižší sazbou. Abych výpočet nekomplikoval zvolil jsem běžnější řešení. Jistič jsem také zadal běžný, 3x25A. Dodavatele energie jsem zvolil také ČEZ a standardní produktovou nabídku pro domácnosti. Do políčka "Vaše roční spotřeba elektřiny" jsem pak zadal vypočtený počet spotřebovaných kWh za rok dle modelového počítače a schématu. Výstup pak vypadá takto:

Návody: Jak efektivně odladit power management I.
i Zdroj: PCTuning.cz

Vidíte kompletní cenu elektřiny za rok, včetně všech nutných plateb a poplatků. Zahrnut je poplatek za distribuci, silovou elektřinu, daně. Jakou cifru program ukáže, taková bude zřejmě vaše reálná platba. Rozdíly v ceně dle krajů, distributorů a prodejců energie vidíte také v tabulce. Obecně nejlevnější je dnes asi ČEZ prodej, záleží ale na více okolnostech. Tak tedy pojďme na to ...

Návody: Jak efektivně odladit power management I.
i Zdroj: PCTuning.cz

Normální uživatel (Počítač zapnutý 10 hodin) - Pokud máte rádi maximální výkon a váš počítač poběží na maximum celý rok. Ušetříte nejvíce s procesorem Core i5-2500K. Při taktu 5 GHz a vysokém napětí, jde o dobrou zprávu. Zaplatíme méně než uživatel ostatních dvou procesorů s takty 4,1 GHz a 4,4 GHz s mnohdy daleko nižším výkonem. Pokud se rozhodnete být spořiví, a tím krapet zmírnit svou ekologickou stopu, můžete při aplikaci všech úspor ušetřit za rok částku kolem 900 Kč. Konkrétně u počítače s procesorem Phenom II X6 1100T je to 846 Kč, s Core i7-990X jde o 896 Kč. Nejvíce ušetříte s Core i5-2500K a to 957 Kč.

Hráč (Počítač zapnutý 16 hodin) - Druhý počítač už bude náročnější. Nejen z důvodu, že běží více hodin denně, ale hlavně kvůli vysoké spotřebě při hraní her. U her je spotřeba procesoru vysoká, a pokud máte výkonnou grafiku, může být přímo ohromná. Tedy daleko vyšší než jsem změřil já. Bylo jasné, že roční spotřeba hráče bude nejvyšší s procesorem Core i5-2500K i při celoročním taktování na 5 GHz. Celkově se ale už pohybujeme v částce kolem deseti tisíc za rok. V případě úsporných opatření, lze celkové náklady na energii snížit v případě Phenomu II X6 1100T až o 1580 Kč, u Core i7-990X dokonce 1891 Kč. U posledního počítače se úspora počítá částkou 2035 Kč z rok. Což už není úplně zanedbatelné, jde o úsporu 25 procent.

Závislák (Počítač běží 24 hodin) - I když si možná myslíte, že tam nepatříte, nebude to možná až tak daleko od vaší situace. V naší nedávné anketě se do této "škatulky" dobrovolně přihlásilo deset procent čtenářů. Bude vás ale mnohem více. Pokud ještě navíc máte svůj počítač nataktován na maximum jeho možností, připravte si ročně více než deset tisíc korun jen za energii pro váš výpočetní stroj. Když ale takový "závislák" sáhne k maximálnímu omezení spotřeby co dovoluje BIOS a není nutné nijak významně zasahovat do systému, což je náš případ, ušetříte dost. S počítačem osazeným Phenomem II X6 1100T je možné uspořit 2039 Kč za rok. Výkonná stanice s Core i7-990X vás může stát o 2188 Kč méně. Core i5-2500K a jeho sestava nabídne úsporu 2559 Kč.

Shrnutí

Naše měřená schémata jsou pouze modelová. Většina z vás bude spíše kombinací všech. Pokud surfujete nebo pracujete, máte spotřebu a takty sníženy, před hraním se pak nastaví maximální výkon. Také občas běží počítač celou noc při stahování, nebo třeba přes noc převádí video z dovolené. Obecně si myslí, že pokud budete nad spotřebou uvažovat a pečlivě volit vhodná energetická nastavení pro konkrétní činnost, lze ušetřit ročně o průměrně mezi 1000-2000 Kč. Náruživí hráči s nenasytnými High-end grafikami mohou ušetřit i mnohem více. Více se na různé grafické karty a maximalizaci úspor zaměříme v druhém díle našeho článku o spoření energie i peněz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama