(Nejen) kauza Batman — sabotuje NVIDIA záměrně ATI?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek (Nejen) kauza Batman — sabotuje NVIDIA záměrně ATI?

(Nejen) kauza Batman — sabotuje NVIDIA záměrně ATI? | Kapitola 5

Václav Vlček

Václav Vlček

4. 10. 2009 03:00 72

Seznam kapitol

1. O čem NVIDIA TWIMTBP vlastně je 2. Názor AMD 3. Kauza Batman: Arkham Asylum 4. Kauza NfS: Shift a vývoj primárně pro herní konzole 5. PhysX v systému s Radeonem

Na konferenci GPU Technology Conference jsme měli možnost vyzpovídat Tonyho Tamasiho a Ashutoshe Rege, kteří jsou zodpovědní za program pro podporu vývojářů TWIMTBP a optimalizaci her pro grafické karty NVIDIA. Jak oni vidí celý problém?

Reklama
(Nejen) kauza Batman — sabotuje NVIDIA záměrně ATI?
i Zdroj: PCTuning.cz

Další čerstvá kauza se týká funkčnosti PhysX akcelerace v systému, kde je jako primární grafická karta Radeon. Uživatelé si stěžují, že v poslední verzi ovladačů od NVIDIE už takováto kombinace prostě nefunguje a v ovladačích není možné PhysX akceleraci zapnout. Týká se to samozřejmě Windows 7, který na rozdíl Windows Vista dokáže rozběhat grafické karty GeForce a Radeon najednou. Na první pohled to pak může vypadat jako jasná sabotáž ze strany NVIDIE, speciálně s přihlédnutím k aktuální situaci na trhu. Nová generace Radeonů už se totiž prodává a nabízí o poznání větší výkon než dnešní produkty NVIDIE. Ta má sice v rukávu nejspíš nachystané eso v podobě akcelerátorů na platformě Fermi, ale ty se ještě nějakou tu dobu v obchodech neobjeví (pokud to dobře dopadne, měly by se prodávat až koncem roku). Pokud tedy dneska chcete upgradovat, nabízí se zajímavá možnost ke starší GeForce koupit nový Radeon. Ten by se staral o grafiku a dosluhující grafika by si potom vzala na starost PhysX akceleraci, případně i další GPGPU funkce.

(Nejen) kauza Batman — sabotuje NVIDIA záměrně ATI?
i Zdroj: PCTuning.cz


Chris Daniel

Využili jsme GPU Technolgy Conference a zeptali se přímo na místě Chrise Daniela, který je v NVIDII přímo zodpovědný za vývoj ovladačů. Ten nám řekl, že celý problém souvisí opět s kompatibilitou. Dnešní počítače jsou poměrně komplexní a dodneška nebylo možné provozovat vedle sebe grafické karty ze dvou konkurenčních táborů a používat jednu pro grafiku a druhou jako akcelerátor PhysX. V praxi to pak sice může fungovat (podle všeho i docela dobře), ale nikdo zatím neotestoval všechny tituly a objevily se i problémy s kompatibilitou takového hybridního řešení. Díky tomu by podle Chrise Daniela měla NVIDIA problémy při certifikaci WHQL ovladačů u Microsoftu, a tak zatím podporu odstranili. Zda někdy v budoucnosti takovou kombinaci karet zase dovolí, už neřekl.

(Nejen) kauza Batman — sabotuje NVIDIA záměrně ATI?
i Zdroj: PCTuning.cz

 

V každém případě zjistíme jenom těžko, zda je takové striktní omezení opravdu nutné, nebo ne. Na jednu stranu by to teoreticky mohlo být od NVIDIE neférové řešení zamezení možnosti, jak poněkud komplikovanou kličkou obejít chybějící podporu PhysX na konkurenčních Radeonech. Na druhou stranu se jedná o produkt NVIDIE a je to pochopitelně jejich právo. Žijeme přeci ve světě, kde fungují tržní principy, tak proč dávat konkurenci nějakou výhodu. V každém případě ale je vidět, že takové řešení funguje, a tak se dříve nebo později najde nějaký šikovný programátor (či spíš hacker), který jednoduše najde příslušnou část kódu v ovladačích a "opraví" jí tak, aby podpora hybridního řešení zase fungovala. Známe to, nebo ne?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama