nforce-4-na-svete-nejen-pcie-pro-athlon-64
Hardware Článek nForce 4 na světě - nejen PCIe pro Athlon 64

nForce 4 na světě - nejen PCIe pro Athlon 64 | Kapitola 3

Charles

Charles

21. 10. 2004 00:00 41

Seznam kapitol

1. Specifikace nForce 4 2. Pokročilý diskový řadič, režim SLI - spojení sil 3. Firewall, ActiveArmor, nTune, Závěr

Sice už uběhla nějaká ta doba od uvedení procesoru Athlon 64, nicméně v oblasti čipových sad pro něj určených se nejedná o zrovna široký výběr. Pokud vám na komponentách (výbavě/výkonu) aspoň trochu záleží, měli jste na vybranou víceméně jen mezi nVidia nForce 3 250GB a nebo VIA K8T800. Proto každý nově příchozí je velice vítaným zpestřením. Navíc když s sebou pro Athlony 64 konečně přináší nastupující sběrnici PCI Express, která byla doposud výhradní doménou čipových sad od Intelu (i915P/G, i925X). A mimo to disponuje nForce 4 i dalšími specialitami.

Reklama

Zátěž procesoru při provozu na síti, nebo-li při síťovém "trafficu", je velice známým a kolikrát dost proklínaným faktem. Určitě mi mnoho z vás dá za pravdu, když si vybaví nějakou situaci, kdy byl připojen na síti, hrál nějakou hru, či sledoval film s vysokým datovým tokem (s poměrně vysokou zátěží na procesor) a najednou od vás někdo začal něco stahovat... rázem se plynulá hra nebo přehrávání videa změní na sérii záškubů. Tento problém by měly ale pomoci eliminovat 2 funkce obsažené v nForce 4.

Tou první je hardwarový Firewall, což je myšlenka realizovaná už u předešlé verze - tedy nForce 3, nicméně teď byla nadále vylepšena. Nepochybuji o tom, že valná většina z vás moc dobře ví, k čemu Firewall slouží, nicméně menší připomenutí nikdy neuškodí. Firewall slouží k filtrování žádané a nevyžádané komunikace vašeho počítače (sítě) s vnějším prostředím internetu (filtruje pakety). Lze tedy říci, že je to jakási bariéra, skrze kterou (pokud je správně nakonfigurována) projde jen vámi chtěná (povolená) komunikace a případné pokusy o neautorizovaný průnik z vnějšku do vašeho počítače (sítě) je tímto způsobem znemožněn.

Dokonce i samotný operační systém Windows XP v sobě obsahuje Firewall - nicméně jen se základními možnostmi. Naproti tomu nForce 4 obsahuje Firewall na hardwarové úrovní - celý "autorizační" proces komunikace tedy probíhá s výrazně nižší zátěží procesoru. Spolehlivý a dobře fungující Firewall (a tedy i bezpečnost vašeho systému) je také bez debat otázkou jeho konfigurace. Aby se vám nestalo, že při každém pokusu o navázání jakéhokoliv spojení se vás bude systém dotazovat na povolení či odmítnutí přístupu, je dobře zpracované konfigurační rozhraní prostě nutností.

nForce 4 na světě - nejen PCIe pro Athlon 64
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Samozřejmostí dobře pracujícího Firewallu je nutnost nastavení určitých pravidel, podle kterých se následně bude komunikace řídit. Systém musí vědět, které pakety spadají mezi ty povolené (vámi samozřejmě) a které nikoliv (jež má tedy zablokovat). Konfiguraci těchto pravidel zobrazuje následující obrázek. Lze provozovat Firewall buď tak, že si tyto pravidla řádně nastavíte a pak nejste ničím rušeni jelikož Firewall pustí všechny pakety až na ty zakázané a nebo že se vás systém při každém odesílání/přijímání zeptá, zda povolit či nikoliv.

nForce 4 na světě - nejen PCIe pro Athlon 64
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Konfigurační software také monitoruje a zaznamenává jednotlivé pokusy o komunikaci (ať už povolenou či nikoliv).

nForce 4 na světě - nejen PCIe pro Athlon 64
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

ActiveArmor

Vlastnost nazvaná jako ActiveArmor je vlastně vylepšením hardwarového Firewallu, jelikož má na svědomí efektivnější práci pokud jde o rozeznávání a zpracovávání veškeré průchozí komunikace (paketů). nVidia uvádí, že při vytížené komunikaci přes Gigabit LAN bez funkce ActiveArmor dosahuje úroveň zatížení procesoru až 85% a s touto funkcí poklesne zatížení až na 10 - 20%.

nForce 4 na světě - nejen PCIe pro Athlon 64
i Zdroj: PCTuning.cz

Na okolních obrázcích je vidět právě ten rozdíl bez a s ActiveArmor. Modrý podklad znázorňuje funkce, které vykonává standardně procesor a žlutozelený podklad znázorňuje funkce, které má na starosti ActiveArmor (pokud je samozřejmě aktivní). V takovém případě tu běžnou rozpoznávací rutinu převezme chipset na HW úrovni a na softwarové zpracování procesorem z celého průběhu zbude jen případné povolování/zamítání komunikace (paketů) dle uvážení uživatele. Z toho je tedy zřejmá míra odlehčení práce CPU, který se tak může lépe věnovat jiným činnostem (respektive není "zbytečně" brzděn).

nForce 4 na světě - nejen PCIe pro Athlon 64
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro mnohem názornější ukázku přikládám obrázky zobrazující síťovou komunikace nejprve se softwarovým Firewallem a poté s HW Firewallem v podobě ActiveArmor.

nForce 4 na světě - nejen PCIe pro Athlon 64
i Zdroj: PCTuning.cz

nForce 4 na světě - nejen PCIe pro Athlon 64
i Zdroj: PCTuning.cz

Zda je udávaná čísla možné brát jako směrodatná zatím nemůžeme popřít ani vyvrátit, jelikož jsme doposud základní desku se chipsetem nForce 4 k dispozici neměli. Až se tak ale stane, opět se tomuto tématu budeme řádně věnovat a podíváme se všemu na zoubek.

nTune

Grafické karty nVidie byly vždy známé svými velice dobře zpracovanými ovladači. V době své největší "slávy" nesoucí označení Detonator. Proč se o tom zmiňuji? Protože se jednalo o ovladače použitelné pro celý repertoár grafických karet této společnosti (Unified Driver). Možná že v podobném duchu se bude vyvíjet i s nForce 4 uvedený konfigurační a diagnostický software pod označením nTune, jelikož v současné první verzi podporuje hned čipové sady nForce 2, nForce 3 a samozřejmě nejnovější nForce 4.

nForce 4 na světě - nejen PCIe pro Athlon 64
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Tento softík je ale menší specialitou, jelikož pomocí jej lze nejen nastavovat některé vlastnosti systému, ale také umožňuje systém monitorovat, testovat (konkrétně jde o paměti, grafiku a disk) a výsledky porovnávat s těmi vámi již naměřenými, nebo s referenčními. Mezi jeho schopnosti patří i přetaktovávání za chodu a to buď vámi zadanými hodnotami (HyperTransport, násobič CPU, frekvence PCIe nebo AGP a časování pamětí), nebo automatickým zjišťováním nejvyšších mezí (Auto-Tuning). Mělo by být možné pomocí této utility přetaktovávat i grafické karty s čipy nVidia (paměti i jádro).

nForce 4 na světě - nejen PCIe pro Athlon 64
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Je možné i aktivovat položku Silent running, která se hodí třeba pro sledování filmů, nebo pro na výkon nenáročnou práci vyžadující vaši koncentraci - systém totiž naopak podtaktuje a sníží rychlost (hluk) ventilátorů. Dále poskytuje i možnost tvorby různých profilů.

Shrnutí a závěr

Sice nemám hodnocení čehokoliv na základě pouhých specifikací zrovna moc v oblibě, nicméně tady se tomu neubráním, jelikož se jedná o opravdu velice zajímavou čipovou sadu, na kterou se velmi čekalo. Nejde ani tak o množství různých "vychytávek" (které nijak neznevažuji), ale zejména o přinesení sběrnice PCI Express na platformu AMD - tedy pro procesory architektury K8 (Athlon 64). VIA sice již své řešení s touto sběrnicí oznámila, nicméně čekalo se právě na nForce 4 - tedy nástupce velice úspěšné nForce 3. Tento fakt (respektive reálná dostupnost základních desek s nForce 4) bude mít za následek masivnější rozšíření grafických karet pro PCIe (jelikož doposud to byla záležitost pouze platformy Intel).

nForce 4 na světě - nejen PCIe pro Athlon 64
i Zdroj: PCTuning.cz

Další neopomenutelná vlastnost, kterou u konkurence v podobě VIA jen tak nenajdeme, je "firemní" technologie SLI, kterou nForce 4 SLI samozřejmě disponuje pouze pro svoje grafické čipy, mezi které se momentálně řadí GeForce 6800 Ultra, 6800 GT a 6600 GT. Tento fakt, ač se možná nezdá, bude v oblasti absolutního High-Endu velice silným argumentem, jelikož v současnosti není výkonnějšího spojení, než je právě Athlon 64 (případně Athlon 64 FX) s nForce 4 SLI a 2 grafických karet GeForce 6800 Ultra v SLI režimu. Nehledě na možnost, že si budete moci koupit jednu GeForce 6600 GT (například) a o pár týdnů či měsíců později dokoupit (již za nižší cenu) druhou, a výkon se vám rázem posune na mnohem vyšší úroveň - bez nutnosti cokoliv měnit (kolikrát pro někoho může být právě prodej stávající grafické karty, či jiné komponenty, za účelem upgrade, problémem).

Bohužel kdo byl zvyklý na SoundStorm z dob nForce 2, bude nyní zklamán, jelikož stejně jako u nForce 3 jej ani zde nenajdete. Je možné, že na vině, proč se od něj upustilo, můžou být poměrně vysoké licenční poplatky za Dolby Digital. Audio na nForce 4 vyhovuje specifikaci AC97 2.3. Jde tedy o 8-mi kanálový zvuk (7.1) a umožňuje vyvedení dvou S/PDIF konektorů. Mohlo ale na něm být zapracováno poněkud více, jelikož na kvalitu konkurenčního řešení od Intelu v podobě Iintel High Definition Audio rozhodně nemá, z čehož se stává menší vada na kráse nForce 4 - ale na druhou stranu mnoho uživatelů stejně používá přídavnou zvukovou kartu.

K tomu musíme připočíst široké možnosti použitého diskového řadiče a poprvé se objevující podpora pro rozhraní SATA2 a dostaneme velice slibnou čipovou sadu. Otázka však je, jaká bude ve finále realita. Zda se neobjeví nějaké nepříjemnosti, jelikož podle specifikací a prvních vzorků nelze vyvozovat definitivní závěry. Jak už bylo řečeno, jakmile se nám naskytne možnost bližšího náhledu na nForce 4, budeme vás informovat. Zatím nezbývá jiná možnost, než její příchod hodnotit velice kladně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama