Notebook Asus G751JY: extrémní hráč s GTX 980M
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Notebook Asus G751JY: extrémní hráč s GTX 980M

Notebook Asus G751JY: extrémní hráč s GTX 980M | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 1. 2015 03:00 23

Seznam kapitol

1. Maximální výkon za velmi slušnou cenu 2. Představení, balení a specifikace 3. Slajdy, vlastnosti 4. Asus G751JY – hardware I. (CPU, GPU) 5. Asus G751JY – Hardware II. (disky, paměť) 6. BIOS a software
7. Zpracování, konektory a repro 8. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 9. Výkon procesoru (Core i7-4860HQ) 10. Testy herního výkonu (GTX 980M) 11. Galerie notebooku 12. Závěr

Po herním notebooku s nejvýkonnější mobilní grafikou na trhu od MSI si představíme obdobný produkt od Asusu. Díky osazené GeForce GTX 980M a rychlému procesoru nabízí vysoký herní výkon, dále skvělé zpracování a dostatek paměti i diskového prostoru, a to za cenu o víc než deset tisíc nižší než konkurence.

Reklama

Závěr

Notebook Asus G751JY: extrémní hráč s GTX 980M
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud máme hodnotit, je situace krapet složitější než u notebooku MSI. Na jednu stranu máme stejný, bezkonkurenční výkon. GeForce GTX 980M je drtič a s mírným přetaktováním dohání výkon desktopové GeForce GTX 780 Ti. Ta je dnes druhou nejvýkonnější grafikou s jedním GPU vůbec. Tedy jde o ultimátní herní výkon. Na straně Asusu je také cena. Negativa se ale také najdou, pojďme se na všechny aspekty podívat detailněji.

Výbava, spotřeba, baterie

Výbava notebooku je skvělá. Zpracování je solidní, ovšem v této kategorii notebooků bych viděl raději kovy než plasty. Tělo je z velké části plastové a to na mne působí jako zbytečné šetření na zákazníkovi.

Klávesnice je skvělá, stejně tak touchpad. Jen podsvícení by mohlo být variabilnější a ne jen červené. Konkurenční MSI má lepší zvuk reproduktorů. Co se týká výbavy výstupů, je Asus vybavenější, má Thunderbolt a umožňuje i po stránce možností připojení monitorů je na tom lépe než dříve testovaný notebook od MSI.

Spotřeba v klidu a zátěži je hodně podobná notebooku MSI. Výdrž baterie má ale MSI lepší. Ve hrách je to stejné ale v 2D zátěži je na tom MSI lépe. Baterie je relativně slabá, a navíc ji nelze snadno upgradovat nebo vyměnit.

Komponenty

U tohoto stroje je vše podřízeno maximálnímu hernímu výkonu, platíme za to ale vysokou hmotností a cenou. Osazený procesor je výkonný dost. Model Core i7-4860HQ můžeme postavit výkonem někde mezi Core i5-4570K a Core i7-4770. Na většinu aplikací výkon solidní. Škoda vysokých teplot procesoru a nemožnosti ho nějak popohnat taktováním. Kapacita pamětí 32 GB je více než dostatečná, zde není co vytknout.

Systémový disk SSD je překvapením, 256GB disk je tak rychlý, že v mnoha případech RAID ze dvou disků i překonává! Hodnoty čtení se blíží i dvěma diskům v RAIDu, a to bez problémů hrozících s dvojicí disků. Vše je bleskové, jak start počítače, tak načítání her i aplikací.

GeForce GTX 980M je brutální grafický čip. Nabízí téměř 75 procent výkonu nejvýkonnější desktopové grafiky dneška – GeForce GTX 980. Výkon mobilního jádra odpovídá GeForce GTX 780, což byl donedávna jasný highend s jádrem GK110. S přetaktováním se dokonce dostaneme až na úroveň výkonu desktopové GeForce GTX 780 Ti. Tento stroj má pouze 4 GB, kdežto MSI nabízí 8 GB. Myslím, že kapacita 4 GB je dostatečná.

Osobní názor

Po stránce výkonu nelze notebooku nic vytknout, osazením GeForce GTX 980M jsme získali brutální herní stroj. Procesorový i herní výkon je špičkový. I přesto mám několik výtek. Hlavní problém vidím v nemožnosti upgradovat grafiku. Výkonnější karta než je GeForce GTX 980M sice přijde až za dlouho, přeci jen je to ale omezení zákazníka, který pak bude muset koupit celý nový stroj místo pouhého MXM modulu. Také nefunkční Nvidia Optimus je zarážející, MSI ho sice také neumí, dokáže ale manuálně přepínat mezi grafikami Intel a Nvidia. To Asus neumí, zde grafika Intel zapnout nejde nijak. Zvyšuje to hlavně spotřebu v klidu a mírné 2D zátěži, důsledkem je kratší výdrž baterie ve 2D prostředí.

Můj subjektivní názor je tedy takový: MSI umožňuje upgrade grafiky, má lepší zvuk, stejně dobrou klávesnici, stejný výkon, lepší výdrž baterie a batoh zdarma. Asus má lepší výbavu po stránce výstupů, větší paměť, lepší systémový disk SSD, lepší taktování GPU, v příslušeství dostanete tašku, myš a headset, ale hlavně má výrazně nižší cenovku.

Jestli dáte přednost jednomu nebo druhému výrobci necháme na vás, oba nabízejí oproti konkurenci něco navíc a něco jim zase chybí. Záleží na vašich prioritách.

Notebook Asus G751JY: extrémní hráč s GTX 980M
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení notebooku děkujeme společnosti ASUS Czech republic

Notebook Asus G751JY: extrémní hráč s GTX 980M
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama